7 näringsrika livsmedel för personer med osteoartrit

Lider du av osteoartrit? Även om dessa livsmedel inte är botemedel eller behandlingar för osteoartrit kan regelbunden konsumtion av dem hjälpa till att lindra inflammation och andra symptom.
7 näringsrika livsmedel för personer med osteoartrit

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Osteoartrit är en sjukdom som orsakas av nedbrytningen av brosk i lederna, vars syfte är att agera dämpande i leden och förebygga att benen gnids emot varandra.

Osteoartrit associeras med den biologiska försämring som sker med åldern. Den kan dock även dyka upp på grund av dåliga vanor, andra sjukdomar eller trauma.

Den karaktäriseras av inflammation och smärta i lederna, nästan alltid i nacken och ryggraden, och även i händerna och fötterna.

Det kan komma med stelhet och en kittlande känsla, och kan leda till svårigheter att röra sig i allvarliga fall.

Men dessa symptom kan hanteras med medicinsk behandling, generellt ackompanjerad av en speciellt utformad kost.

Även om många inte inser det, finns det specifika näringsämnen som faktiskt har en positiv effekt på ledhälsan.

Idag vill vi ge speciell uppmärksamhet till följande sju livsmedel, som är utmärkta för alla med detta tillstånd.

1. Fet fisk skyddar brosket

Fet fisk är nyttigt

Fet fisk innehåller ett måttligt antal kalorier och antiinflammatoriska beståndsdelar, till skillnad från kött, vilket är perfekt för personer med ledproblem.

De är en stor källa till högkvalitativa proteiner som, väl absorberade, hjälper till att skydda brosket så att det inte bryts ned.

Tack vare sina omega 3-fettsyror kan fet fisk minska inflammation i vävnaderna. De skapar även en skyddande barriär mot fria radikaler, som kan göra stor skada på dina celler.

Några av de mest rekommenderade sorterna är:

 • Sill
 • Lax
 • Sardiner
 • Öring
 • Makrill
 • Tonfisk

2. Citrusfrukter

Citrusfrukter är några av naturens kraftfullaste källor till vitamin C. Tack vare deras antioxidanter är de därför till stor hjälp för alla med osteoartrit.

Detta viktiga näringsämne är involverat i bildandet av kollagen och proteoglykan – två av de huvudsakliga komponenterna i brosk, som är de naturliga kuddarna för dina ben.

Antioxidanterna och de antiinflammatoriska beståndsdelarna i citrusfrukter stör aktiviteten hos fria radikaler, som orsakar tidig åldring av vävnaderna.

Några av de bra varianterna är:

 • Citron
 • Apelsin
 • Grapefrukt
 • Mandarin
 • Guava

3. Morötter

Morötter skyddar kroppen

Karotenerna i morötter har en fantastisk effekt på skyddet av ledbrosket, och minskar risken för nedbrytning i förtid.

Detta näringsämne kan tillsammans med de essentiella mineralerna i morötter bidra till regenereringen av skadad benvävnad och minska inflammation såväl som smärta.

Morötter stödjer även ditt immunförsvar och skyddar kroppen mot infektioner som kan förvärra din osteoartrit.

4. Melon

Meloner är lågkalorifrukter som är lätta att inkludera i alla typer av måltidsplaner, nästan oavsett vilken kost du väljer.

De utmärker sig för sitt höga vatteninnehåll, över 90%, och är väldigt rekommenderade för personer med ledproblem.

Vatteninnehållet gör dem till potenta vätskedrivande medel, perfekta för att minska den vätskeretention som förvärrar vävnadsinflammationen.

Meloner innehåller även betakaroten – en antioxidant som skapar vitamin A och därmed hjälper till att stoppa osteoartritens framfart.

5. Linfrön mildrar vid osteoartrit

Linfrön lindar vid osteoartrit

Omega 3-fettsyrorna i linfrön är till stor hjälp för att hantera inflammation hos personer med osteoartrit.

Att äta linfrön dagligen hjälper till att lindra smärtan och stärker i det långa loppet brosket, vilket hjälper till att minska dess försämring.

Det är även värt att nämna att det innehåller vitamin E. På grund av sina antioxidativa krafter kan denna vitamin hjälpa till att förhindra att fria radikaler skadar dina celler.

6. Tofu

Tofu, lågt på kalorier och rikt på antioxidanter, är ett väldigt nyttigt val för att lindra symptom på osteoartrit.

Dess höga innehåll av kalcium hjälper till att skydda benen och lederna. Brosket som dämpar dina ben skyddas även från tidig nedbrytning.

Det innehåller även en liten mängd omega 3, som verkar med mineralerna i tofu för att minska inflammationen i ledvävnaden.

7. Spenat

Spenat är gott!

Antioxidanterna i spenat neutraliserar de negativa effekter som fria radikaler kan ha på dina leder. Detta lindrar i sin tur inflammationen.

Spenat tillhandahåller även folsyra och kalcium, som båda är nödvändiga för starka ben och brosk.

Att konsumera dessa livsmedel är inte en behandling för osteoartrit i sig självt. Det är dock en god idé att inkludera dem i din kost och stödja din ledhälsa för att förebygga framtida besvär.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Blanco-Garca FJ, Fernndez Lpez C, Galdo Fernndez F. Artrosis. Med – Programa Form Medica Contin Acreditado. 2005.
 • Roberto Negrín V, Fernando Olavarría M. Artrosis y ejercicio físico. Rev Médica Clínica Las Condes. 2014.
 • Sánchez Martín MM. Artrosis. Etiopatogenia y tratamiento. An Real Acad Med Cir Vall. 2013.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.