7 fördelar med ingefärsvatten på tom mage

Även om ingefära är känt för sina antiinflammatoriska egenskaper, är det även utmärkt för ditt matsmältningssystem och kan till och med stärka immunförsvaret. Prova!
7 fördelar med ingefärsvatten på tom mage

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ingefära är en naturlig ingrediens som har använts i sekel tack vare dess höga innehåll av essentiella näringsämnen och kraftfulla beståndsdelar som är bra av massor av olika hälsoanledningar. Det används ofta i vissa kulturer i kulinariska syften, men det är även en oersättlig ingrediens i en rad olika naturliga kurer, såsom ingefärsvatten.

Vidare är ingefära smärtlindrande och antiinflammatoriskt, vilket gör att det kan komplettera behandlingar av diverse åkommor. Tack vare dess höga koncentrationer av antioxidanter anses ingefära faktiskt vara en av dina bästa allierade för att omvända cellskada och ta bort gifter.

Det mest intressanta med ingefära är att du kan inkludera det i din kost på många olika sätt. Dess egenskaper är dock mest fördelaktiga när du konsumerar det på tom mage.

I dagens artikel vill vi dela med oss av sju anledningar till varför du bör konsumera ingefärsvatten. Sedan kommer vi berätta hur du bereder detta enkla recept.

1. Det förbättrar cirkulationen

Blodkärl

Att dricka ingefärsvatten på tom mage är en god vana som kan förbättra din cirkulation när du har problem. Dess magnesium, zink och kalium kommer hjälpa dig att reglera de inflammatoriska processer som ofta orsakar problem med cirkulationen.

Det sänker även kolesterolnivåerna i artärerna, vilket hjälper till att skydda hjärthälsan.

2. Det främjar hälsosam matsmältning

Personer som konsumerar ingefärsvatten varje morgon tenderar att ha färre matsmältningsproblem och mindre förstoppning. Detta eftersom ingefära innehåller en liten mängd fibrer – ett näringsämne som möjliggör hälsosamma tarmtömningar för att bli av med kroppsligt avfall.

Ingefärans naturliga förmågor bidrar till att avhjälpa för stora mängder magsyra och ansamlingen av gaser i tarmarna.

3. Det lindrar vätskeretention

Vätskeretention

De vätskedrivande och antiinflammatoriska egenskaperna hos ingefärsvatten gör det till ett naturligt och nyttigt val för att handskas med vätskeretentionDaglig konsumtion av det kan eliminera ackumulerade vätskor i dina vävnader, vilket ökar din energi och förebygger trötthet.

4. Det stärker immunförsvaret

Att konsumera ingefärsvatten dagligen är ett enkelt sätt att få i sig näringsämnen som förbättrar kroppens immunförsvar. Detta är en god vana som hjälper dig att hålla försvaren på topp eftersom det stimulerar produktionen av antikroppar som motverkar de skadliga effekterna hos mikroorganismer och bakterier.

Att dricka detta på tom mage kan till och med förebygga:

 • Urinvägsinfektioner
 • Hosta och förkylningar
 • Influensan
 • Vaginala infektioner
 • Autoimmuna sjukdomar

5. Ingefärsvatten lindrar ledsmärta

Ingefära har använts som en naturlig kur för muskel- och ledsmärta i hundratals år. Dess huvudsakliga beståndsdel, gingerol, har antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper.

6. Det motverkar kramper

Personer som är benägna att drabbas av muskelkramper kommer hitta en naturlig och säker behandling i ingefärsvatten. Detta eftersom det innehåller stora mängder mineraler, som hjälper till att reglera din kropps elektrolytnivåer och förebygga denna typ av svar.

7. Det förebygger åldrande i förtid

Undvik rynkor

Tack vare dess höga innehåll av antioxidanter, vitaminer och mineraler är ingefärsvatten den perfekta drycken för att motverka de negativa effekterna som fria radikaler kan ha på din vävnad. Dessa substanser stör cellskadan och förebygger kroniska sjukdomar såsom cancer, Alzheimers och artrit.

Eftersom ingefära hjälper till att avgifta kroppen så gagnar dess effekter även hudhälsan.

Hur gör man ingefärsvatten hemma?

Att bereda ingefärsvatten är väldigt enkelt och kräver inga ingredienser som är dyra eller svåra att få tag på. Allt du behöver göra är att spendera några minuter om dagen för att åtnjuta fördelarna.

Ingredienser

 • 1 matsked riven ingefärsrot
 • 7 ½ dl vatten
 • Saften från 1/2 citron
 • 1 matsked ekologisk honung

Gör så här

 • Riv först ingefäran tills du fått en matsked. Lägg den sedan i en kastrull med vattnet.
 • Koka upp vattnet och låt sjuda i 15 minuter på låg värme innan du tillsätter citronsaften.
 • Stäng av värmen, låt svalna och servera med honung för att söta.
 • Drick en kopp om dagen på tom mage och upprepa denna process tre gånger om dagen om du vill.

Kände du till alla hälsofördelar med ingefära? Nu när du vet hur bra det är för din kropp, ska du försöka konsumera det även om du redan känner dig frisk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cañigueral, S. (2016). Jengibre. OFFARM.
 • Acuña, O., & Torres, A. (2010). Aprovechamiento de las propiedades funcionales del jengibre (zingiber officinale) en la elaborací on de condimento en polvo, infusí on filtrante y aromatizante para quema directa. Revista Politècnica.
 • Siedentopp, U. (2008). El jengibre, una planta medicinal eficaz como medicamento, especia o infusión. Revista Internacional de Acupuntura. https://doi.org/10.1016/S1887-8369(08)72011-8
 • Bode, Anne. Dong, Zigang. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Chapter 7: The Amazing and Mighty Ginger. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
 • NCBI. (2013). Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
 • Singletary, K. Ginger. http://herbanatura.mk/ref/gumbir/gumbir-koristi%20za%20zdravjeto.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.