7 fascinerande sätt att använda kol i hemmet

Visste du att kol kan användas för att bleka tänderna eller till och med bli av med dåliga lukter? Ledsen grillen, vi kommer nog behöva låna lite kol...
7 fascinerande sätt att använda kol i hemmet

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Du kanske tror att kol bara är till för att tända eldar, grilla eller värma upp hemma. Det har dock fler användningar än du kan tänka dig. Idag ska vi ta en titt på några sätt att använda kol i hemmet.

Kol i händerna

Överraskande sätt att använda kol i hemmet

Kol kan användas bland annat som en luftrenare, trädgårdshjälpreda och till och med för att rita med barnen.

Här kommer några av de mest intressanta användningarna:

1. Ta bort mögel

Om du har ett fuktproblem hemma kan du använda kol för att ta hand om det.

När du bara har små ventilationstrummor i väggen, taket eller golvet så räcker det inte med att bara ventilera eller hålla rent på djupet. Du måste bli av med mögel en gång för alla. Badrum, tvättstugor och källare är de mest troliga miljöerna för fuktig och dålig lukt.

De goda nyheterna är att kol kan hjälpa dig att helt bli av med fukt. En ordentlig rengöring med blekningsmedel, bikarbonat eller vinäger kan följas upp med att låta kol göra sin grej.

Kol kan avfukta

Det är väldigt enkelt: ställ en behållare med några bitar kol i det drabbade området. Det kan vara under sängen, i garderoben eller i tvättstugan. Kolen absorberar fukten och krymper i samband med det. Ersätt bitarna när de helt försvunnit.

2. Hjälp i trädgården

Om du har en fin bit mark som ger dig för mycket arbete och bristfälliga resultat kan du ta hjälp av kol. Om din kompost till exempel luktar ammoniak kan du blanda i lite kol i det organiska avfallet. Om du bryter sönder det i småbitar och strör ovanpå gräs och basen av blommor och träd håller sig dina växter dessutom fuktiga och du slipper ogräs.

Kol motverkar lukt

Om du har buketter eller krukväxter i hemmet kan du få dem att hålla längre med kol. Allt du behöver göra är att lägga en liten bit i botten av krukan eller vasen, tillsätta vatten eller jord och sedan sätta i växterna. Det är framförallt rekommenderat för orkidéer (de är väldigt känsliga och ömtåliga) eftersom de gagnas av kolens alkalinitet.

3. Rena vatten

Kol fångar upp orenheter i vatten (industriellt avfall, kemikalier, bekämpningsmedel, etc.). Det är därför rekommenderat för bruk i hem där vattenkvaliteten inte är den bästa. Du kan även använda kol när du campar för att filtrera vatten från vattendrag och floder. Kom dock ihåg att det inte eliminerar bakterier, virus och mineraler.

Kol kan rena vatten

4. Underhåll av möbler och verktyg

Om du har mörka trämöbler eller golv så hatar du förmodligen de svårborttagliga fläckarna och märkena. Du måste dock inte springa till en expert – du kan gnugga ytan med kol och “täcka”problemet tills du kan fixa det.

Kol kan förebygga rost och förstörelse av verktyg, så det är perfekt för trädgårdsredskap. Du kan gnugga kol på dem direkt efter användning eller lägga en bit i din verktygslåda.

5. Ta bort dåliga lukter

Luktar ditt kylskål, din soptunna eller tvättkorg illa? Kol är vad doktorn ordinerar. Precis som med fukt kan detta mirakelämne absorbera starka lukter. Lägg en bit kol i en skål eller påse som kan andas och lämna på illaluktande platser i huset.

Du behöver inte oroa dig för lukterna längre!

6. Blek dina tänder

Kol i pulverform

Om du vill ha de pärlvita tänderna du ser i reklamfilmer kan du lita på kol – en av de bästa metoderna för att bleka tänder hemma.

Det kan verka konstigt, men när du provat får du ett bländande leende.

 • Mal bara ned en bit kol, lägg det i en skål och fukta tandborsten.
 • Doppa tandborsten i skålen och borsta tänderna som vanligt.
 • Borsta fläckade områden väl.
 • Skölj väl med varmt vatten och upprepa varje dag eller några gånger per vecka.

Om det känns konstigt att använda vanlig kol kan du prova att köpa aktivt kol på apoteket. Bryt bara sönder tabletterna och använd pulvret på tandborsten. Var dock försiktig så att du inte skadar emaljen.

7. Rita med familjen

Om dina barn är uttråkade kan du låta dem rita med kol på kartong eller papper. Deras artistiska sida kommer då ut och de kommer ha väldigt roligt. Med det sagt ska du se till att de inte lämnar märken på väggar och möbler, för de kommer vara svåra att få bort!

Om det är sommarlov och du inte vill att dina småttingar ska ägna all tid framför datorn kan du använda kol för att rita på asfalten, precis som när du ritade hopphagar när du var liten.

Ytterligare några fantastiska sätt att använda kol:

 • Botemedel för giftiga substanser
 • Lindring för uppsvällda magar och gaser
 • Avgiftning för matsmältningssystemet
 • Salva för bett och stick

Prova!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Arboleda Valencia J, Soto R, Arnul RT. Teoría y práctica de la purificación del agua. 3rd ed. Santa Fe de Bogotá: McGraw-Hill Interamericana; 2000.
 • Medline Plus. Carbón activado. 2018; disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/269.html. Accesso el 10/24, 2018.
 • Ramos LR, Fentanes EP, Montiel RN, Dib Kanán A, Esquivel BEE. Tipos y técnicas de blanqueamiento dental. Oral 2007;8(25):392-395.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.