6 vanor som kommer förbättra ditt sexliv

Visste du att träning är ett av de bästa sätten att öka din libido och förbättra ditt sexliv? Lär dig mer i den här artikeln!
6 vanor som kommer förbättra ditt sexliv

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att ha ett aktivt sexualliv kan starkt påverka ditt humör, din emotionella hälsa och ditt fysiska välmående. Därför vill vi idag ta tillfället i akt och hjälpa dig att förbättra ditt sexliv. Även om sexuella relationer vanligtvis är associerade med njutning och fortplantning går fördelarna längre än så, och kan till och med influera funktionerna i din kropp.

Det är även värt att nämna att sex är en av de viktigaste grundpelarna i ett förhållande, inte bara för att det stärker det emotionella bandet, utan även för att det förbättrar kommunikation och tillit. Ibland kan dock en persons libido minska, vilket till slut kan orsaka problem både i och utanför sovrummet.

Av den anledningen är det en bra idé att ha vissa vanor som kan förbättra ditt sexliv och hjälpa dig leda en mer hälsosam livsstil rent generellt.

Idag vill vi dela med oss de 6 bästa vanorna med dig.

1. Ha en bra kost

Par äter sallad tillsammans

Även om de flesta ignorerar det är goda matvanor något som kan influera både libidon och den sexuella prestationsförmågan. En kost baserad på fett och bearbetad mat kan påverka dina könshormoner, medan ekologiska livsmedel faktiskt kan förbättra deras funktion.

Ekologiska livsmedel är packade med energi och essentiella näringsämnen som förbättrar din form och håller hormonerna i balans. Det finns till och med vissa afrodisiakum med egenskaper som kan öka din sexlust när du äter dem regelbundet.

Se till att öka din konsumtion av:

  • Färsk frukt och grönsaker
  • Fullkorn
  • Spannmål och baljväxter
  • Magert kött
  • Kallvattenfisk

2. Hantera din stress

Stress är en av de största fienderna till ett hälsosamt sexliv för både män och kvinnor. Att jobba för hårt, gräla och ha finansiella problem kan skruva upp stressen till max, vilket minskar sexlusten.

Brist på kontroll förvärrar din fysiska trötthet, och även om du inte märker det så kommer det även influera kontrollen över vissa hormoner. Det betyder att det är viktigt att hantera din stress i rättan tid, utöva olika avslappningstekniker, få gott om vila och göra saker du verkligen gillar.

3. Se till att träna för att förbättra ditt sexliv

Kvinna och man tränar tillsammans

Alla borde komma ihåg de många fördelarna med träning när det kommer till sex. Denna goda vana, som förbättrar gott om aspekter kopplade till fysisk hälsa, ökar även produktionen av vissa hormoner som förbättrar libidon.

Att få daglig träning håller hormoner såsom serotonin och endorfiner i balans, varav båda är kopplade till njutbara sexuella aktiviteter. Träning hjälper även till att stärka kroppens muskelgrupper, vilket hjälper dig att njuta av sexuella aktiviteter längre.

Övningar som tränar bäckenbottenmusklerna kan faktiskt hjälpa i fall av sexuell dysfunktion.

4. Undvik tobaksbruk

Många som har problem med sin sexuella hälsa är även beroende av tobaksprodukter. Sexuell dysfunktion och minskad libido kan utlösas av gifterna som finns i cigaretter och liknande produkter.

Dessa substanser stör aktiviteten hos könshormonerna och påverkar cirkulationen, vilket spelar en nyckelroll i funktionen hos ditt könsorgan.

5. Undvik giftiga relationer

Nedstämd kvinna i sängen

Känslor spelar en väldigt viktig roll i de sexuella aktiviteterna, och att ha giftiga relationer kan hindra dig från att nå tillfredsställelse. Tillit, förståelse och kärlek är nödvändiga för ett varaktigt förhållande, och dessa beståndsdelar leder till bättre förståelse under sexuella relationer.

De som faller offer för press eller våld från sin partner kommer inte njuta av den sexuella aktiviteten, och kanske bara deltar i den för att de känner sig tvingade. Det är viktigt att identifiera detta beteende, eftersom brist på kontroll kan leda till allvarliga fysiska och emotionella konsekvenser för offret.

Vi rekommenderar att läsa: 5 tecken på att du är en giftig person

6. Få bättre sexualundervisning

Det är sant! Sexualundervisning är fundamentalt för att förbättra ditt sexliv. Det hjälper dig inte bara att bli en bättre älskare, utan främjar även självkännedom om din kropp och vad som krävs för att tillfredsställa dig.

Utbildning är också en viktig beståndsdel för din reproduktiva hälsa, eftersom det inte bara ger dig information om graviditet, utan även hjälper dig att förstå försiktighetsåtgärder, risker och hur man undviker dem.

Utöver vanorna vi beskrivit här finns det gott om andra saker som påverkar ditt sexliv. Att ha god kommunikation med din partner och förhindra att saker och ting blir rutinmässiga är två ytterligare nycklar att tänka på.

Kom ihåg våra rekommendationer, oavsett om du har problem med sexlivet eller inte.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García G, María A, Cañadas-De la Fuente, Guillermo A, González-Jiménez, Emilio, Fernández Castillo, Rafael, & García-García, Inmaculada. (2011). Educar en conductas sexuales saludables: una innovación docente en promoción de la salud. Revista médica de Chile139(10), 1269-1275. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872011001000004
  • Olivera Carmenates, Carmen, Bestard Aranda, Ana Mary, Fell Guerra, Lázara, Brizuela Pérez, Susana, & Bujardón Mendoza, Alberto. (2014). Estrategia educativa sobre sexualidad sana en adolescentes. Humanidades Médicas14(3), 629-645. Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1727-81202014000300005&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez Cabrera, Aida, Sanabria Ramos, Giselda, Álvarez Vázquez, Luisa, Gálvez González, Ana M, Castañeda Abascal, Ileana, & Rojo Pérez, Nereida. (2008). La gestión social como vía para mejorar la salud sexual y reproductiva de los adolescentes. Revista Cubana de Salud Pública34(3) Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0864-34662008000300014&lng=es&tlng=es.
  • Ruiz Mori, E., Ruiz Mori, H., Salazar-Rojas, R., Torres-Mallma, C., Valer-Villanueva, S., Santiago, B., … & Guevara Gonzales, L. (2016). Conocimiento de los riesgos del tabaquismo en fumadores, exfumadores y no fumadores. Horizonte Médico (Lima), 16(1), 32-37.
  • Fui, M. N. T., Dupuis, P., & Grossmann, M. (2014). Lowered testosterone in male obesity: mechanisms, morbidity and management. Asian journal of andrology, 16(2), 223.
  • VV.AA. (2017).Ovarian Hormones and Obesity. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28333235/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.