6 typer av fetma och deras orsaker
Det finns många typer av fetma, men alla kan kontrolleras om man träffar en specialist som kan skräddarsy en behandling åt en. “Jag vet inte vad jag ska göra för att gå ner mer i vikt”, “min syster äter dubbelt så mycket som mig men är jättesmal” eller “jag kan inte sluta äta…”
Har du hört dessa fraser eller till och med yttrat dem själv? Kan någon av dem vara sann?
Svaret är ja. Det finns många typer av fetma, och de har alla olika orsaker. Det är troligt att din kost och träningsplan inte ger dig de resultat du önskar dig.
För att du inte ska bli frustrerad ska vi förklara olika typer av fetma och hur de skiljer sig från varandra.
När du beslutar dig för att gå ner i vikt är det dock bäst att träffa en specialist som kan diagnostisera ditt specifika problem och skräddarsy din behandling.
Lär dig om sex typer av fetma och deras orsaker
1. Genetisk fetma
Har du någonsin märkt att det verkar finnas familjer där alla lider av fetma? Kanske har de allihopa dåliga matvanor hemma, eller så kan de lida av en genetisk predisposition.
Det betyder inte att patienter med genetisk fetma bara ska ge upp. Det må vara sant att de har svårare att nå sina mål, men det finns steg de kan ta för att gå ner i vikt.
Först och främst krävs dock ett genetiskt test för att hjälpa läkaren att ta fram rätt metod.
2. Kostmässig fetma
Det är den mest välkända typen. Den beror på att man leder en stillasittande livsstil och äter fler kalorier än man förbränner. Detta har en enklare lösning; det handlar om att förändra hur man äter och sina dagliga rutiner.
De som lider av denna typ av fetma kommer inte få det lätt, för man måste göra varaktiga livsstilsändringar snarare än att försöka sig på kortsiktiga dieter. Det fungerar inte att gå till gymmet och äta bra i bara ett år – det är ett livslångt utövande.
Till slut kommer du kunna slappna av mer eftersom ämnesomsättningen blir snabbare. Men i grund och botten måste du strikt följa dina vanor om du vill behålla resultaten.
3. Fetma på grund av dålig reglering
Det är en av de mest komplicerade typerna av fetma. Den innebär att din kropp inte reglerar känslan av hunger ordentligt, så man känner sig aldrig riktigt mätt. Ibland vill man äta mer trots att man precis ätit stora mängder mat.
När man sätter sig vid middagsbordet kan man inte kontrollera sig. Resultatet är en kontinuerlig brist på tillfredsställelse efter att äta.
4. Nervös fetma
Att äta ger njutning. Det är därför personer som lider av ångest och andra psykologiska problem kan försöka kompensera för sitt obehag med mat. Generellt brukar folk välja livsmedel som är rika på socker och fett.
I dessa fall är det bäst att tala med din läkare om kosten du följer. En psykolog eller psykiatriker kan hjälpa dig att hantera topparna i stressen och kanalisera din energi på andra sätt.
För dessa patienter kan processen vara ganska komplicerad, eftersom de ger upp en av sina få källor till välmående.
5. Endokrin fetma
Det vanligaste problemet är hypotyreos och hypertyreos. Ditt endokrina system fungerar inte som det ska, vilket får dig att drabbas av hormonobalanser.
I det första fallet producerar din sköldkörtel färre hormoner än vad som behövs för att ämnesomsätta maten du äter. I det andra utsöndrar den för mycket.
6. Termogen fetma
Tidigare påpekade vi att personer blir överviktiga och drabbas av fetma när de konsumerar fler kalorier än de bränner. I det här fallet når dock kroppen inte den temperatur som krävs för att förbränningen ska äga rum. Därför leder nästan allt du äter till viktuppgång.
En läkare kan vara till stor hjälp här och till och med vara nödvändig; om du bara följer en viss diet kan det leda till allvarliga hälsoproblem eftersom du löper risken att minska ditt matintag så pass att du blir farligt smal.
Problemet med fetma är mycket allvarligare än många tror. Det måste behandlas med försiktighet. Det bästa man kan göra när man märker att man lägger på sig kilon är att tala med sin läkare för att få den lämpligaste lösningen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alonso, R., Farías, M., Alvarez, V., & Cuevas, A. (2015). The Genetics of Obesity. In Translational Cardiometabolic Genomic Medicine. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-799961-6.00007-X
- Schwartz, M. W., Woods, S. C., Porte, D., Seeley, R. J., & Baskin, D. G. (2000). Central nervous system control of food intake. Nature. https://doi.org/10.1038/35007534
- Schwartz, M. W., & Porte, D. (2005). Diabetes, obesity, and the brain. Science. https://doi.org/10.1126/science.1104344
- Sanyal, D., & Raychaudhuri, M. (2016). Hypothyroidism and obesity: An intriguing link. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.4103/2230-8210.183454