Prova dessa 6 tips för att få en uppfriskande sömn
Det finns inget som känns bättre än att sova igenom hela natten och vakna upp efter en uppfriskande sömn. Detta händer dock inte alla.
Vi bör få minst 7 timmars sömn varje natt för att vi ska kunna återta den energi som vi spenderat under dagen.
Det finns samtidigt personer som inte får tillräckligt med sömn och börjar få hälsoproblem. Dessa sömnproblem orsakas av stress, ångest, vissa mediciner samt andra anledningar. Idag kommer vi pratar om hur man får en uppfriskande sömn efter en lång dags arbete. Vi kommer även prata om lösningar för att förbättra sömnkvaliteten så att vi får den vila som vi behöver.
Notera dessa vanor som kommer hjälpa dig att få en uppfriskande sömn efter att du har arbetat.
Etablera en vana som främjar uppfriskande sömn
Det första bör tänka på är att det bör vara en vana att få en god natts sömn. Vi kan göra detta genom att bestämma oss för en viss tid då vi går och lägger oss varje kväll. Man kommer då att vänta 30-40 minuter innan man blir sömnig.
Det som då händer är att vi skickar en signal till hjärnan som säger till den att det är dags att sova. Vi bör göra detta vid varje tid samma kväll.
Avslappning
Det finns många sätt att slappna av. Ett av dessa sätt är att göra andningsövningar, där man andas in genom näsan och andas ut genom munnen. Upprepa detta under 10 minuter. Du kommer då kunna ta bort gifter från kroppen samt lindra stress och ångest i både kropp och själ.
Du kommer dessutom att känna frid. En annan övning som vi kan använda oss av är att räkna baklänges från 100. Mellan varje nummer kan vi pausa och säga samma sak till oss själva om och om igen “Slappna av”.
Vi är säkra på att du inte märka vilket nummer du stannar vid för då du återvänder till verkligheten så kommer det vara morgon.
Aromaterapi
Denna teknik har använts under tusentals år för att bota åkommor och för att man ska kunna slappna av. De aromatiska oljorna kan vara till stor hjälp för att man ska kunna få en uppfriskande sömn. Häll lite olja på pekfingret och applicera bakom dina öron, vid pannan samt nacken. Massera sedan nätt med stängda ögon.
Genom att applicera denna olja kommer man träda in i ett avslappningstillstånd, och sömnen kommer inte långt därefter. Vi rekommenderar exempelvis följande oljor:
- Kamomill
- Lavendel
- Mandarin
- Eukalyptus
Harmoniskt sovrum
Sovrummet är en fristad och den bästa platsen i hemmet för att vila. Atmosfären bör därför vara så harmonisk som möjligt. Detta rum bör hålla i ordning, hållas rent och det är dessutom en plats där man bör undvika att ha för mycket ljud och ljus.
Prova dessutom med en mask för ögonen och öronpluggar för en snabb och effektiv lösning.
En lätt måltid
Vår rekommendation är att den sista måltiden på dagen bör ha väldigt få kalorier. Om man äter för mycket mat innan man går till sängs så kommer matsmältningssystemet ta längre tid att utföra sina uppgifter.
Det rekommenderas inte att man dricker mycket vätska, eftersom man då kommer behöva gå mycket på toaletten, vilket avbryter sömnen. Om man vill dricka något så bör det vara lite varm mjölk eller en kopp te utan socker.
Inre frid för en uppfriskande sömn
Om man vill ha en uppfriskande sömn så bör man försöka uppnå en inre frid. Man behöver såklart arbeta, men man behöver också spendera tid med familj och vänner. Om man tänker för mycket på det man har att göra då man ska gå och lägga sig så kommer det bli svårt att somna.
Vi måste därför ta oss tid för att finna inre frid och slappna av, för att vakna upp nästa dag fulla av energi, med en positiv attityd och redo att bemöta världen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Chóliz, M. (1999). Ansiedad y trastornos del sueño. In Emociones y Salud.
- Karadag, E., Samancioglu, S., Ozden, D. y Bakir, E. (2015). Efectos de la aromaterapia sobre la calidad del sueño y la ansiedad de los pacientes. Enfermería en cuidados intensivos, 22 (2), 105-112. https://doi.org/10.1111/nicc.12198
- Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría de Atención Primaria. http://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
- Rosenthal, Leon. (2010). Trastornos del Dormir. Revista de investigación clínica; organo del Hospital de Enfermedades de la Nutricion. 62. 91.
- Vera, A. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. http://www.sepsiq.org/file/Royal/DORMIR%20BIEN.pdf