6 sätt att bättre organisera ditt kök

Lär dig att separera de redskap du använder dagligen från de som du bara använder ibland.
6 sätt att bättre organisera ditt kök

Senaste uppdateringen: 13 juni, 2019

Köket är ett av de rum i hemmet som man använder mest. Det är därför ett av de rum där det är som mest stökigt. Då man tillreder olika rätter så finns det alltid saker över som måste kastas och köksredskap som behöver rengöras. Om ditt kök är oorganiserat så är den här artikeln för dig. Vi kommer visa dig 6 sätt för att organisera ditt kök bättre.

Många personer drömmer om att ha ett fint kök varje dag, utan oreda som kan påverka dess funktionalitet. Många personer tror dock att detta är en dröm som kommer kräva mycket arbete. Då vi redan har så många skyldigheter så tenderar vi att undvika att göra något extra, vilket är anledningen till att vi inte tar de nödvändiga stegen för att vi ska kunna uppnå våra mål.

I den här artikeln kommer vi föreslå några sätt för att du bättre ska kunna organisera ditt kök. De är rätt enkla: om du lägger till ett steg i taget så kommer du märka att ditt kök förändras på mindre än en vecka.

6 tips för att organisera ditt kök

Om du inte har någon användning för det, släng det

Redskap i köket.

Har du någonsin tänkt på alla de koppar, burkar och andra köksföremål som du aldrig använder? Det är dags att säga adjö till sådana saker och istället börja använda utrymmet mer produktivt.

Om du är en av de personer som har svårt för att göra sig av med saker så kommer vi ge dig två frågor som du bör ställa dig själv då du överväger huruvida du bör göra dig av med något eller inte:

 • När använde du denna sak sist?
 • När kommer du behöva den igen och för vad?

Använd vertikalt utrymme för att organisera ditt kök

Både väggarna och insidan av skåpen kan användas för att spara plats. Du kan hänga upp hyllor eller stöd för att hålla föremål som du har svårt att hitta en plats för. Ett bra exempel kan vara lock för grytor och pannor. Man kan också köpa förvaringshyllor som är speciellt anpassade för detta.

Dra nytta av förvaringsmöjligheter

Du bör redan från början tänka på hur mycket utrymme du har om du vill ha ett organiserat kök.

För att hjälpa till med detta så kan du välja mellan följande förvaringsalternativ:

 • Öppet: Ha en öppen möbel eller hylla där du kan placera kryddor och andra ingredienser. Detta är speciellt bra om du använder burkar.
 • Vika: Om du öppnar en låda och viker upp förvaringslådan så kommer du kunna se alla material och ingredienser som du har, och du kommer kunna välja ut vilka du behöver. Detta är definitivt ett fantastiskt alternativ.
 • Roterande hyllor: Detta är en annan fantastisk idé för att du ska kunna organisera ditt kök bättre. Denna typ av hyllor är bra för att öka ditt förvaringsutrymme, speciellt om du har små lådor.
 • Flyttbara vagnar: Dessa vagnar är väldigt praktiska och man kan ha dem till många olika saker. De är idealiska för köksredskap och andra föremål. Då man inte använder den så kan man ställa den i ett hörn.

Organisera ditt kök med speciella lådor för bestick

En sak som verkligen kan göra ett kök oorganiserat är lådor där besticken ligger huller om buller. För att lösa detta problem så kan du använda speciella lådor för besticken så att varje del har sin egen plats.

Denna lilla detalj kommer verkligen hjälpa till med att skapa harmoni i ditt kök.

Håll ordning på mindre köksapparater

Utrymme i köket.

Hur du organiserar dina mindre köksapparater kommer bero på dina personliga preferenser. Det finns exempelvis silvriga kaffekokare som också är bra för att dekorera köket. Dessa apparater har därför två användningsområden och det kommer se ännu bättre ut om du även har en silvrig kyl och spis.

Om din kaffekokare å andra sidan inte används som dekoration så bör du förvara den utom synhåll då du inte använder den. Detta innebär inte att du måste förvara den någon annanstans i hemmet. Se bara till att den har sin egna specifika plats i köksskåpen.

Du kommer då alltid veta var den är då du vill använda den, och den kommer inte ta upp för mycket utrymme.

Använd lådor för allt

När det gäller ditt kök så är det bättre ju mer förvaringsalternativ du har. Detta innebär såklart att du behöver lådor för att förvara exempelvis:

 • Porslin
 • Sopkärl
 • Behållare
 • Kryddor och örter
 • Mindre köksredskap

Om du inte har tillräckligt med lådor för alla dessa saker så kan du kanske använda återanvända lådor som förvaringsplatser. Du kan exempelvis måla en gammal trälåda som du sedan använder för detta ändamål.

En annan lösning kan vara att du gör dina egna hyllor.

Om du använder de förslag vi har tagit upp ovan så kommer det bli lättare för dig att organisera ditt kök. Det kommer inte kosta mycket eller vara komplicerat. Använd bara din kreativitet för att göra ditt kök mer organiserat och bekvämt!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.