6 ohälsosamma saker du bör använda varsamt

För att inte saker du använder dagligen ska bli en potentiell risk för din hälsa är det bästa du kan göra att desinficera dem eller byta ut dem regelbundet.
6 ohälsosamma saker du bör använda varsamt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hemma tenderar folk att regelbundet använda en stor uppsättning ohälsosamma saker för sin personliga kroppsvård såväl som vardagssysslor. Även om du kanske redan är medveten om det vill vi upplysa om att många av dessa inte är lika säkra eller sanitära som de verkar, och att de även kan orsaka vissa hälsoproblem.

Även om de till en början kan verka harmlösa kan de med tiden leda till infektioner eller andra problem. Det beror på att de antingen lätt blir smutsiga eller innehåller giftiga ämnen som kan utlösa en allergisk reaktion.

Idag ska vi diskutera sex vanliga ohälsosamma saker som hör till denna kategori så att du kan försöka använda dem med lite mer omsorg.

Ohälsosamma saker du ska använda med försiktighet

1. Duschsvampar

Duschsvamp

Duschsvampar är utformade för att hjälpa dig rengöra din hud och ta bort döda hudceller. På grund av materialet de är gjorda av är de dessvärre en perfekt miljö för bakterier, mögel och flera olika typer av svampar.

Det värsta är att många återanvänder dem utan att desinficera dem, omedvetna om att det kan leda till hudinfektioner och andra problem. Det bästa du kan göra är att köpa vegetabiliska svampar som tack vare sitt innehåll av enzymer hämmar tillväxten av mikrober.

Det är också en bra idé att byta ut dem regelbundet och skölja dem med antibakteriella medel, såsom vit vinäger, lite då och då.

2. Mixern

Mixern är en mycket användbar köksmaskin, men den blir lätt en hälsorisk om du inte tar hand om den på rätt sätt. Gummidelarna blir lätt en grogrund för mögel och bakterier som salmonella och E. coli.

Därför ska du efter varje användning plocka isär alla delar och diska dem, i synnerhet gummidelar.

3. Antibakteriell tvål

Antibakteriell tvål

Tvålen är utformad för att eliminera de bakterier som finns på händerna, men tyvärr försvinner även alla nyttiga mikroorganismer. Antibakteriella tvålar, geler och rengöringsprodukter är kopplade till en ökad risk för hosta, halsont och allergier.

I tillägg till det innehåller dessa produkter triklosan – ett ämne som har kopplats till problem med muskelfunktion, risk för hjärtsjukdom och störningar i fortplantningshormoners aktivitet.

4. Tops

Tops har alltid varit ett favoritredskap för att ta bort överflödigt vax i öronen. Även om det är allmänt känt som en farlig vana ignorerar de flesta det och fortsätter använda dem. Nackdelen är att de kan driva en del av vaxet djupare in i örat, vilket så småningom blockerar hörselgången.

När du tillför främmande ämnen till innerörat produceras ett ämne som kallas histamin, vilket orsakar irritation och inflammation. För att ta bort överflödigt öronvax ska du använda alternativ som droppar, saltlösning, syresatt vatten eller olivolja.

5. Manikyr- och pedikyrredskap

Nagelverktyg

De flesta redskap som används för nagel- och fotvård är fyllda med bakterier och andra mikroorganismer från huden. Situationen förvärras ytterligare när flera familjemedlemmar använder samma verktyg utan att först desinficera dem.

Eftersom de kommer i direkt kontakt med huden på dina fötter och händer vid varje användning är det inte konstigt att de kontamineras med olika patogener. Det är därför du ska sterilisera dem varje gång du använder dem, och se till att de är noggrant desinficerade.

I fallet med pimpstenar och nagelfilar ska dessa bytas ut minst en gång i månaden.

Upptäck också hur du kan bekämpa nagelsvamp naturligt

6. Gummiredskap

Gummiredskap har blivit populära i köket eftersom de är praktiska och inte repar dina grytor och kastruller. Problemet med det är att gummit skadas vid varje användning och förlorar en liten del av sitt skyddande skikt, som även hjälper dig att hålla redskapen rena.

Med tiden kommer du märka att de blir missfärgade och ådrar sig små fläckar av fukt eller mögel. I tillägg till det kan patogener som E. coli och jäst växa på handtagen. Det bästa du kan göra är att köpa redskap tillverkade av en annan typ av material, eller åtminstone desinficera dem efter varje användning.

Som du ser finns det många ohälsosamma saker som faktiskt kan utgöra risker för din hälsa om du fortsätter använda dem utan försiktighetTänk på det från och med nu och följ tipsen ovan för att inte försätta dig själv eller din familj i fara.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.