6 naturliga krämer som behandlar psoriasis

För att börja få bra resultat med att motverka psoriasis och lindra dess symptom, bör dessa naturliga krämer alltid appliceras utvärtes samt kombineras med en välbalanserad kost.
6 naturliga krämer som behandlar psoriasis

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Vi kommer idag att prata om krämer som behandlar psoriasis och vad psoriasis är. Det är en kronisk hudsjukdom som utvecklas då det förekommer en ackumulering av döda celler.Bland dess olika symptom hittar vi zoner med tjock hud, rödhet och fjälliga lager. I denna artikel kommer vi ta upp några av våra bästa krämer som behandlar psoriasis.

Vad är psoriasis och varför uppstår det?

Klåda på armen

Psoriasis är en inflammatorisk och kronisk hudsjukdom som orsakar sår på huden. Den är inte smittsam, men den kan vara ärftlig, och förekommer mer hos män än kvinnor. Psoriasis förekommer främst på ryggen, magen, hårbotten, knäna och armbågarna.

Det kan utvecklas närsomhelst, men det är vanligast hos vuxna mellan 20 och 55. Det börjar med milda symptom och är relaterat till immunförsvaret.

Det kan finns olika orsaker till psoriasis:

Tro det eller ej men kosten kan spela en viktig roll för att förbättra situationen. Din dagliga kost måste bestå av:

 • Grönsaker
 • Frukt
 • Havre
 • Bönor
 • Lax eller makrill (två gånger per vecka)

Om du inte äter fisk så kan du istället välja linfrön eller linfröolja. Det är även viktigt att du dricker minst ett glas vatten varannan timme för att hjälpa kroppen ta bort gifter som orsakar inflammation.

 • Undvik livsmedel som kyckling, rött kött och mjölkprodukter eftersom de innehåller proteiner som är svåra för din lever att smälta.
 • Du bör även undvika snabbmat, socker och friterad mat.

Naturliga krämer som behandlar psoriasis

Innan du börjar med en behandling så är det viktigt för dig att känna till att detta tillstånd inte har något speciellt botemedel. Det finns dock mycket du kan göra för att reducera symptomen, eller för att ta bort den överflödiga huden snabbare.

Aloe vera

Aloe vera är såklart på toppen av denna lista. Den har förstapriset bland naturliga behandlingar för psoriasis, samt som behandling för många andra hudtillstånd. Aloe vera har många fantastiska naturliga egenskaper för att behandla psoriasis, som att vara antiinflammatoriskt och uppfriskande då man har mycket klåda på huden.

För att undvika skador genom att man kliar sig för hårt är det en bra idé att applicera lite av denna vätska flera gånger per dag. Det är även bra att du förvarar den i kylen, så att du även får viss lindring från kylan när du applicerar den på din hud. Så om du redan har en aloe vera hemma, kapa då gärna av en stjälk när du behöver behandla symptom vid psoriasis.

Bittergurka

Denna grönsak har många hälsofördelar och kan användas för att stärka ditt immunförsvar (vilket är idealiskt för dem som lider av psoriasis) samt för att reducera inflammation. Man kan även göra en hemmagjord kräm av den; något som är bra att prova eftersom det är effektivt för att behandla symptom vid psoriasis.

Allt du behöver göra är att koka den, skära den i skivor och göra en puré av den. När den är ljum eller har rumstemperatur applicerar du den på de drabbade områdena och låter det verka under 20 minuter innan du tar bort det med vatten.

Bananer

Bananskivor i skål

Bananer är också väldigt användbara i detta fall och det är enkelt att dra nytta av deras fördelar. Du kan gnugga insidan av bananskalet på de zoner där du har sår från psoriasis. Du kan också göra en kräm genom att mosa en mogen banan med en gaffel.

Ta krämen och applicera på det drabbade området under 15 minuter. Därefter sköljer du bara av med varmt vatten.

Bikarbonat

Bikarbonat är bra för att lindra klåda och exfoliera huden. Du bör dock vara försiktig med denna behandling och applicera den försiktigt eftersom det annars kan orsaka irritation.

Ingredienser

 • 3 matskedar bikarbonat
 • 1/2 dl vatten

Tillredning

 • Lägg bikarbonaten i en skål och häll försiktigt i vattnet (vilket bör ha rumstemperatur).
 • Blanda tills du har fått en jämn blandning, som du sedan applicerar försiktigt på det drabbade området.
 • Låt det verka under 30 minuter och skölj sedan av med vatten. Om du känner att det bränner kan du skölja av lite tidigare.
 • Torka nätt med en bomullshandduk.

Chili

Denna ingrediens används mest för att krydda maträtter, men den kan också vara bra för att behandla psoriasis. Den innehåller en kemisk ingrediens som kallas kapsaicin som reducerar smärta genom att förstumma nervändarna. Detta ämne reducerar också inflammation och rödhet.

 • Du kan hitta chiliextrakt på naturapotek. Tillred en massa med detta extrakt och vatten, eller krossa en röd chili med en mortel och blanda med vatten.
 • Applicera därefter på det drabbade området och låt det verka under 10 minuter.

Linfrön

Linfrön i träskålar

Linfrön innehåller eteriska oljor som har en stor antiinflammatorisk verkan. Du kan använda fröna för att tillreda krämer som behandlar psoriasis.

Ingredienser

 • 2 matskedar linfrön
 • 1/2 dl vatten

Tillredning

 • Krossa fröna med en mortel. Du kan även hitta linfröpulver i affären.
 • Lägg till vattnet lite i taget tills du har fått en jämn massa.
 • Applicera på de drabbade områdena och låt det verka under 15 minuter.
 • Skölj av med varmt vatten.

Vilken av dessa krämer som behandlar psoriasis kommer du att prova på?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.