6 livsmedel du inte bör äta på kvällen

Pasta och ris är rika på kolhydrater och då de inte bränns omvandlas de till kalorier. Till kvällsmaten är det därför bättre att välja grönsaker och sallader.
6 livsmedel du inte bör äta på kvällen

Senaste uppdateringen: 05 maj, 2019

Vi kommer hem trötta och det första vi gör är att öppna kylskåpet. Vi värmer någon snabbmat i mikrovågsugnen till kvällsmat. Känner du igen dig? Det gör inget ifall du gör detta ibland, men det viktiga är att det inte blir en vana att äta denna typ av livsmedel innan läggdags.

Kvällsmaten är en mycket viktig del av dagen. Ifall du följer en diet där du försöker gå ner i vikt är det viktigt att du inte hoppar över detta mål. Det är ett sätt att hålla igång metabolismen och att ta hand om hälsan. Det är dock viktigt att tänka på vad du äter till kvällsmat. Det finns mat som inte är bra att äta på kvällen och som kan förhindra att du sover ordentligt.

1. Undvik livsmedel som kött på kvällen

Välj rätt livsmedel

Vi är oftast borta hemifrån hela dagen och när vi kommer hem är vi hungriga. Då vill vi gärna äta något som gör att vi känner oss ordentligt mätta. Därför kan till exempel en saftig köttbit med grönsaker kännas passande. En biff med vitlök stekt i olja kanske. En god maträtt som är rik på järn och proteiner.

Är detta en bra kvällsmat? Det är det inte. Tänk på följande:

 • Rött kött är rikt på protein, men det tar mycket energi att bryta ner detta och det kommer hålla din mage aktiv långt in på natten. Det kan därför ge dig problem att sova och du kan få gaser och andra besvär.
 • Ifall du vill tillaga något med kött så välj då istället magrare kött, som exempelvis kalkonbröst. Ifall du steker det kan du tillsätta lite citron, då blir det lättare att smälta. Detta blir hälsosammare och du får i dig mindre fett.

2. Livsmedel som pizza bör undvikas kvällstid

Undvik livsmedel med raffinerat mjöl

Alla älskar vi pizza. De är enkla att tillaga och är en snabb resurs i slutet av dagen. Du bör dock veta att pizzor görs på raffinerat mjöl, en deg som är rik på fett och som gör att vi går upp i vikt, och det är även svårt att bryta ner detta livsmedel.

Ifall du tillsätter livsmedel som grönsaker på din pizza blir den mer hälsosam, men om du även lägger på tyngre saker som ost och starka kryddor skapar detta problem för din mage. Detta är inte ett livsmedel som du bör äta till kvällen. Ät det under dagen istället.

3. Mjölk

Mjölk innehåller tryptofan

Varm mjölk är något man traditionellt använt sig av för att kunna sova. Den är rik på tryptofan, som är bra ifall man vill sova ordentligt. Ifall du vant dig vid lite varm mjölk med honung för att sova bättre kan detta vara bra ur ett perspektiv, men det rekommenderas inte av oss. Här förklarar vi varför:

 • Mjölk innehåller laktos som kroppen inte lätt kan bryta ner. Det finns även många som är laktosintoleranta. Du bör därför vara försiktig.
 • Mjölk är rikt på animaliskt protein och kalcium, två ämnen som inte är lätta för kroppen att bryta ner under de sista timmarna på dygnet.
 • Det är möjligt att varm mjölk gör att du sover bättre, men det är ändå bättre att du väljer mer hälsosamma alternativ, som exempelvis mandeldryck, vilket är enklare för kroppen att bryta ner och mycket effektivt när du vill få en god natts sömn. Prova det!

4. Sallader med bladsallad

Vad hade kunnat vara mer hälsosamt än en god sallad med bladsallad? Detta alternativ är dock inte så bra som du tror. Ta följande anledningar i beaktande:

 • Sallader är goda, men de innehåller en hög nivå av fibrer som inte är lätta att bryta ner och som gör att vi kan få gaser under natten.
 • Allt beror på din kropp. Det finns personer som kan äta detta till kvällen utan några problem, men generellt skapar det problem. Ett alternativ kan vara att lägga till mycket tomat i din sallad.
 • En annan grönsak som du bör vara vaksam på är selleri. Denna har också mycket fibrer och kan vara svår för kroppen under natten.

5. Vitlök och lök

Ät lök med måtta

Det är bäst att äta detta livsmedel med måtta ifall du inkluderar det i din kvällsmat. Om du tillsätter rå lök och vitlök i dina maträtter kan det hända att din mage svullnar upp under natten och du får svårt att bryta ner maten.

Samma sak gäller för kryddig mat, vilket vi nämnde tidigare. Dessa maträtter är mycket goda men om vi äter detta till kvällen kan vi komma att känna av konsekvenserna nästa morgon, hur gott det än var att äta.

6. Ris och pasta

Komplexa kolhydrater är bättre än vit pasta

Lite makaroner till kvällsmat? Lite varmt ris? Ibland händer det att vi kommer hem hungriga och längtar efter något sådant, men det är ingen bra idé.

Det är bättre att du äter komplexa kolhydrater som grönsaker istället för ris och pasta.

Ifall du ändå vill äta det, försök då att bara äta det i små mängder. På detta sätt kontrollerar du bättre de kolhydrater du får i dig, och kroppen kan lättare bryta ner dessa små mängder. Om du trots allt älskar ris och pasta är det bättre att du äter detta på morgonen. Kör därefter ett träningspass så att du bränner bort överskottet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Verginelli, F., Aru, F., Battista, P., & Mariani-Costantini, R. (2009). Nutrigenetics in the light of human evolution. Journal of Nutrigenetics and Nutrigenomics. https://doi.org/10.1159/000228251
 • Peuhkuri, K., Sihvola, N., & Korpela, R. (2012). Dietary factors and fluctuating levels of melatonin. Food & Nutrition Research. https://doi.org/10.3402/fnr.v56i0.17252
 • Borgmeier, I., & Westenhoefer, J. (2009). Impact of different food label formats on healthiness evaluation and food choice of consumers: A randomized-controlled study. BMC Public Health. https://doi.org/10.1186/1471-2458-9-184

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.