6 konstiga symptom som kan tyda på tarmproblem

Har du möjligtvis tarmproblem? Lär dig om några av de konstiga varningstecknen på tarmproblem och vad du kan göra om de uppstår.
6 konstiga symptom som kan tyda på tarmproblem
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Känner du till varningstecknen som kan tyda på tarmproblem? Symptomen som kopplas till tarmarna är inte alltid lika lätta att se som det klassiska tecknet vi alla känner till: förstoppning.

Det är tack vare tarmarna som vi kan absorbera näringsämnen från maten som vi äter, samt vatten, vitaminer och mineraler. De spelar även en nyckelroll i vårt immunförsvar.

Mikroberna på tarmarnas innerväggar är viktiga för hälsan eftersom de motverkar sjukdomar och låter oss bibehålla en inre balans.

 

När något inte känns rätt i kroppen är det viktigt att man uppmärksammar det.

Därför rekommenderar vi att du lyssnar på din kropp så att du förstår vad som pågår i den. Att vara medveten om följande symptom är ett bra steg mot bra tarmhälsa.

Varningstecken som kan tyda på tarmproblem

Svagt skelett

Föreställ dig att du en dag är ute och går i skogen med en vän. Plötsligt snubblar du på en sten och det slutar med att du bryter höften.

Det finns två saker du kan skylla på: den där avskyvärda stenen eller osteoporos, som är så vanligt hos kvinnor.

Föreställ dig nu att du en månad senare igen råkar ut för samma sak, fast den här gången är det vristen eller din axel.

Här är det någonting som är på gång, och det är viktigt att man tar reda på vad.

I vissa fall kan detta bero på att magen producerar för mycket syra. Detta innebär att mineraler som kalcium och magnesium inte absorberas ordentligt i tarmarna.

En annan viktig orsak kan vara brist på K-vitamin, som produceras av tarmarna.

Om tarmarna inte fungerar som de ska, kan detta leda till brist på K-vitamin. Detta skapar förstås problem eftersom denna vitamin är väldigt viktig för ett starkt och friskt skelett.

Perioder av ångest och stress

Ångest och stress kan tyda på tarmproblem

Vid en obalans bland mikroberna i tarmarna kommer faktiskt de första symptomen på ett ställe som kanske är oväntat: ditt sinne.

Det finns nämligen en nerv som kopplar tarmarna till hjärnan, och därför går det signaler åt båda hållen mellan dessa två organ.

Om du till exempel äter för mycket mättat fett, påverkar detta tarmfloran, vilket i sin tur har en direkt påverkan på dina känslor och ditt sinnestillstånd.

För att motverka detta kan du vidta några enkla åtgärder:

 • Ät mer färsk frukt och grönsaker.
 • Se till att du dricker ordentligt med vatten.
 • Börja äta kefir. Det är ett fantastiskt superlivsmedel som hjälper dig att återställa balansen i tarmfloran.

Kliande hud och kopplingen till dina tarmar

De flesta kopplar kliande till någon form av allergi, men det är egentligen ett klart tecken på att det är något fel med dina tarmar.

Om du har för mycket gifter i blodet reagerar ditt immunförsvar, och när det börjar bekämpa gifterna uppkommer symptom som klåda, inflammation och uppsvälldhet.

Om du märker att din hud börjar klia ovanligt mycket, bör du ta kontakt med sjukvården så snart som möjligt.

Svaga naglar kan tyda på tarmproblem

Smutsiga naglar

Svaga och sköra naglar är ett klart tecken på att du inte absorberar näringsämnena ordentligt från den mat du äter.

Frasen “du är vad du äter” är välkänd. Det hade dock varit mer exakt att uttrycka det: “du är vad dina tarmar absorberar”.

Om dina tarmar inte är friska och om tarmfloran är i dåligt skick, kommer du inte kunna smälta maten ordentligt. Det hindrar kroppen från att absorbera vitaminer och mineraler som dina naglar och din kropp behöver för att hålla sig starka och friska.

Uppsvälldhet

Ibland tittar man på magen och undrar hur man har lyckats gå upp i vikt så snabbt.

Men en uppsvälld mage är faktiskt inte fett, utan gaser. Det är något som kan tyda på tarmproblem.

Det behöver inte vara så att du inte äter nyttigt. Det kan istället ha att göra med matallergi.

Tänk på att mjölkprodukter är något som ofta orsakar allergier.

Vit avföring

Kvinna med magont

Om du märker att du har vit avföring är detta något som verkligen inte bör ignoreras. Uppsök en läkare så snart som möjligt.

Detta är ofta en följd när man lider av IBS. Det kan även förekomma i samband med diarré.

Vit avföring kan även bero på förändringar i mikrobfloran och inflammation i tarmarna, och det har vidare kopplats till allvarligare leverproblem, något som kräver en specifik typ av behandling.

Som du kan se är dessa väldigt konkreta symptom, dock kan de flesta vara kopplade även till andra problem.

Så om du har något av dessa symptom som kan tyda på tarmproblem, är det bästa att du uppsöker en läkare för att få råd som passar bäst just för dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Guzmán Calderón E, Montes Teves P, Monge Salgado E. Probióticos, prebióticos y simbióticos en el síndrome de intestino irritable. Acta méd. peruana, Lima 2012;29 (2) http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172012000200009
 • Martín Jiménez JA, Consuegra Moya B y Martín Jiménez MT. Factores nutricionales en la prevención de la osteoporosis. Red de Revistas Científicas de América Latina y el Caribe, España y Portugal. Nutr Hosp. 2015;32(1):49-55. http://www.aulamedica.es/nh/pdf/9480.pdf
 • Ramiro-Puig, E., Pérez-Cano, F. J., Castellote, C., Franch, A., & Castell, M.. (2008). El intestino: pieza clave del sistema inmunitario. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 100(1), 29-34. Recuperado en 06 de mayo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082008000100006&lng=es&tlng=es.
 • Liu, L., & Zhu, G. (2018). Gut-Brain Axis and Mood Disorder. Frontiers in psychiatry, 9, 223. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2018.00223
 • Makki K, Deehan EC, Walter J, Bäckhed F. The Impact of Dietary Fiber on Gut Microbiota in Host Health and Disease. Cell Host Microbe. 2018;23(6):705‐715. doi:10.1016/j.chom.2018.05.012
 • Pincelli, C., Fantini, F., Romualdi, P. et al. Skin levels of vasoactive intestinal polypeptide in atopic dermatitis. Arch Dermatol Res 283, 230–232 (1991). https://doi.org/10.1007/BF01106107
 • Singal, A., & Arora, R. (2015). Nail as a window of systemic diseases. Indian dermatology online journal, 6(2), 67–74. https://doi.org/10.4103/2229-5178.153002
 • Guzmán Calderón, Edson, Montes Teves, Pedro, & Monge Salgado, Eduardo. (2012). Probióticos, prebióticos y simbióticos en el síndrome de intestino irritable. Acta Médica Peruana, 29(2), 92-98. Recuperado en 06 de mayo de 2020, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172012000200009&lng=es&tlng=es.
 • Elizabeth Rajan. Heces pálidas: ¿debería preocuparme? Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/white-stool/expert-answers/faq-20058216

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.