6 hälsosamma livsmedel för att rena din lever naturligt

Att äta naturliga livsmedel är nyckeln till att få alla näringsämnena som behövs för en ren lever. Det är även ett fantastiskt sätt att se till att du inte får i dig några skadliga kemikalier.
6 hälsosamma livsmedel för att rena din lever naturligt

Senaste uppdateringen: 06 september, 2019

Äter du livsmedel som kan hjälpa dig att rena din lever? Visste du ens att det är möjligt?

Vi lever i en värld där leversjukdomar och komplikationer ständigt ökar. Anledningen till det är att vi alltid utsätts för giftiga substanser i vattnet, luften och maten. Andra sätt som gifter kan komma in i kroppen är genom att inta grödor som är sprayade med bekämpningsmedel.

De flesta av dessa substanser påverkar levern, som är den största körteln i kroppen. Det är viktigt att man förstår att en person som inte har en frisk lever inte heller kan överleva.

Det är därför väldigt viktigt att du håller din lever frisk. Försök att äta mer av dessa livsmedel för att göra det!

Rena din lever naturligt med våra rekommenderade livsmedel

Rödbetor

rödbetor för levern

Rödbetor är en fantastisk grönsak som ger kroppen energi och näringsämnen. Betor renar och hjälper din levers funktioner, och förbättrar samtidigt upptaget av näringsämnen. Rödbetor är även rika på antioxidanter och viktiga näringsämnen, och bland dessa hittar vi vitamin-B, pektin, betain och betanin.

Pektin är en löslig fiber som är känd för sina renande egenskaper, och som även gör oss mätta. De fibrer och näringsämnen som finns i rödbetor hjälper kroppen att ta bort gifter som ofta lagras i levern.

Vitlök

Vitlök är en annan grönsak som kan hjälpa dig att naturligt rena din lever. Den är rik på selen och allicin. Selen är ett naturligt rensande mineral, och allicin hjälper till att motverka ämnen som invaderar immunförsvaret. De underlättar även arbetet för levern. Vitlök aktiverar dessutom enzymer i levern som hjälper med rensning av gifter och matsmältning.

Vår rekommendation är att du alltid ska använda naturliga vitlöksklyftor, istället för kommersiella versioner eller vitlök i form av pulver.

Linser

linser på slev

Din lever kommer älska linser. De är rika på fibrer, vilket hjälper med reningsprocessen. De är även en naturlig form av vegetabiliskt protein. Ett överskott av animaliskt protein kan vara svårt att bryta ned. Därför är vegetabiliskt protein det perfekta alternativet för att naturligt rena din lever.

Linser är dessutom en av de enklaste baljväxterna att smälta, och detta hjälper med distributionen av näringsämnen.

Lök

Precis som vitlök är lök också rik på allicin, vilket hjälper till att rena levern och matsmältningsvägarna. Lök bidrar även med kalium, fibrer, fytonäringsämnen och flavonoider som hjälper våra kroppar utföra sina viktiga funktioner. Om du inte äter lök på grund av lukten eller den starka smaken kan du kombinera den med andra livsmedel för att neutralisera det.

För att undvika förstoppning borde du äta tillagad lök. Ett bra alternativ är löksoppa, vilket du borde ha i din kost minst en gång per vecka för att främja din lever.

Sötpotatis

Sötpotatis är tillsammans med morötter rika på karoten. Det är ett väldigt viktigt antiinflammatoriskt livsmedel för kroppen. Betakaroten omvandlas till vitamin A som bearbetas av levern.

Det är viktigt att man får vitamin A från livsmedel som är rika på betakaroten istället för att ta tillskott. Även om tillskott är ganska vanliga och ekonomiska kan de vara giftiga för levern på grund av de kemikalier som används när de framställs. 

Sötpotatis är ett annat livsmedel som inte förgiftar levern, och de innehåller även fibrer och vitamin C.

Citrusfrukter

rena din lever med citrusfrukter

Citrusfrukter innehåller mycket vitamin C. Det hjälper till att rena levern genom omvandlingen av giftiga material till substanser som enkelt kan absorberas av kroppen. För att se till att du renar din lever är det en bra idé att dagligen äta citrusfrukter. På så sätt behöver du inte oroa dig över att rensa levern varje vecka eller varje månad, eftersom du gör det gradvis.

En bra kost är nyckeln till en frisk lever

Vi har gett dig en lista över livsmedel som kan hålla levern frisk, men det är väldigt viktigt att du samtidigt följer en balanserad kost. 

Kom ihåg att alltid:

  • Äta naturliga livsmedel
  • Inte äta mycket fett och salt
  • Dricka tillräckligt med vatten varje dag

Kom ihåg att din lever är det organ som håller kroppen ren, men förmågan är begränsad. Ge den en hjälpande hand genom att äta rätt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Banerjee, S. K., Mukherjee, P. K., & Maulik, S. K. (2003). Garlic as an antioxidant: The good, the bad and the ugly. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1281
  • Chu, Y.-F., Sun, J., Wu, X., & Liu, R. H. (2002). Antioxidant and antiproliferative activities of common vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020665f
  • Okwu, D. E. (2008). Citrus fruits: a rich source of phytochemicals and their roles in human health. Int. J. Chem. Sci.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.