Hur man naturligt lindrar skelettsmärta
Att uppleva skelettsmärta är mindre vanligt än att känna smärta i leder eller muskler, men det minskar livskvaliteten och kan göra att man inte klarar av sina dagliga sysslor.
Orsaken till skelettsmärta skiljer sig eftersom det kan orsakas av en infektion, en kronisk sjukdom, någon form av skada eller fraktur, mm. Faktum är att oavsett orsaken kan det i slutändan leda till värre problem.
Varje form av skelettsmärta är något som bör undersökas av en specialist för att utröna orsaken och eventuell behandling. Men du kan även använda dig av naturliga huskurer för att komplettera behandlingen.
Nässelte
Då växten har en kraftigt vätskedrivande verkan minskar det hur mycket vätska som håller sig kvar i lederna. Nässlor innehåller stora mängder kalcium och magnesium, som är viktiga mineraler för att stärka benhälsan. Nässlor är även fördelaktiga för blodet, magen, tarmarna, njurarna och lungorna.
Hur tar man det?
Tillred ett avkok på torkade nässlor i en liter vatten och drick 3 koppar om dagen.
Te på älggräs
Älggräs är en fantastisk ört som är viktig för cirkulationssystemet samt är naturligt antiinflammatorisk och urindrivande. Du kan dricka tre till fyra koppar om dagen för att motverka smärta i skelettet.
Hur tar man det?
Koka upp en näve torra blad i 7 minuter i en liter vatten. Ta en kopp efter varje huvudmåltid. Avkoket rekommenderas inte för personer under 15 år, de med koaguleringsproblem eller gravida kvinnor.
Omega 3
Omega 3 finns i stora mängder i fet fisk, frön, nötter och olivolja, och har en positiv effekt vid behandling av skelettsmärta.
Hur tar man det?
- För att kroppen ska kunna absorbera tillräckligt med omega 3 rekommenderas att du äter minst 2 portioner fisk per vecka.
- Du kan även äta ägg av bra kvalitet.
Mjölk
Studier har visat att mjölk och vitamin D är näringsämnen som hjälper mot kroniska bensjukdomar som osteoporos.
Hur tar man det?
- Först måste du veta ifall du är laktosintolerant. Om så är fallet ska du inte dricka mjölk.
- Om du inte har problem med mjölk räcker det med två glas om dagen med låg fetthalt.
Smoothie på jordgubb och apelsin
Jordgubbar och apelsin ger dig C-vitaminer som är bra för att förhindra inflammation och stärka skelettet. I den här smoothien blandar du ingredienserna med sojamjölk, vilket är en bra källa till kalcium och magnesium som är bra mineraler för skelettet.
Ingredienser
- 8 jordgubbar
- 2 matskedar apelsinjuice
- 1 3/4 dl sojamjölk
Hur tar man det?
Tvätta jordgubbarna ordentligt och blanda dem i en mixer med de andra ingredienserna. När det är klart dricker du smoothien utan att sila den.
Kryddor mot skelettsmärta
Gurkmeja och ingefära är perfekta för att lindra skelettsmärta då de har antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper.
Hur tar man dem?
- Både gurkmeja och ingefära går att ha i juice, sallader och olika måltider. För att minska smärta rekommenderas det dock att du tar dem som ett avkok.
Grönkål
Det rekommenderas att du ofta äter grönkål eftersom grönsaken stärker skelettet, speciellt om du inte tål laktosprodukter. Grönkål innehåller väldigt stora mängder kalcium och vitamin K, som båda motverkar osteoporos och andra åkommor som kan påverka skelettet.
Hur tar man det?
- Du kan ha grönkål i sallader, naturliga smoothies eller koka den.
Spara
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Vanelderen, P., Szadek, K., Cohen, S. P., De Witte, J., Lataster, A., Patijn, J., … Van Zundert, J. (2011). Sacroiliac Joint Pain. In Evidence-Based Interventional Pain Medicine: According to Clinical Diagnoses. https://doi.org/10.1002/9781119968375.ch13
- Dedhia, J. D., & Bone, M. E. (2009). Pain and fibromyalgia. Continuing Education in Anaesthesia, Critical Care and Pain. https://doi.org/10.1093/bjaceaccp/mkp026
- Abdulla, A., Adams, N., Bone, M., Elliott, A. M., Gaffin, J., Jones, D., … British Geriatric Society. (2013). Guidance on the management of pain in older people. Age and Ageing. https://doi.org/10.1093/ageing/afs200