5 saker som bara de med endometrios förstår
Många har förmodligen hört talas om endometrios, men utan att veta vad det egentligen är. Endometrios är en sjukdom där endometriecellerna växer utanför livmodern. Det är ett godartat tillstånd som drabbar vissa kvinnor under deras reproduktiva år.
När endometriet (livmoderslemhinnan) börjar utvecklas på fel sätt kan den fästa sig var som helst inuti bukhålan. Det kan leda till implantat (små lesioner), noduler (stora lesioner) och endometriom (cystor på äggstockarna).
En kvinna med endometrios kan få förkylningsliknande symptom, speciellt under vintermånaderna. När du får dessa symptom på trötthet och feber kanske du bara tror att det är vädret. Du kan dock hamna på akuten, för febern kan bli extremt hög.
Med tiden kan problemet förvärras och sätta ditt liv i farozonen genom att spräcka din blindtarm eller sätta press på njurarna. Om du aldrig upplevt smärtan och obehaget kan du förmodligen inte förstå klagomålen från de som lider av endometrios. Det är därför vi idag bjuder in dig att lära dig lite mer om sjukdomen.
1. Svåra kramper
Det är inte känt varför endometrios gör så ont. Den vanligaste teorin har att göra med vad som kallas retrograd menstruation. Det inträffar när lite blod från livmodern varje månad under mensen hamnar i bäckenhålan som omger fortplantningsorganen istället för att lämna kroppen.
Vad som utlöser retrograd menstruation är också okänt. I de flesta fall behöver det inte vara genetiskt. Vad som dock är säkert är att endometrios orsakar allvarlig smärta.
Det är inte bara en allvarlig, handikappande smärta, och ej heller bara mensvärk. Det kommer vanligtvis med:
- Illamående
- Kräkningar
- Förstoppning
- Ryggsmärta
- Smärta under sexuellt umgänge
- Stänkblödningar mellan menstruationer
För att upptäcka om du har endometrios i ett tidigt skede försöker läkare uppmärksamma dessa problem. Om de kan diagnostisera sjukdomen i tid är det lättare att bevara patientens fertilitet.
2. Att bli gravid kan vara en lösning
Graviditet kan minska några av symptomen på endometrios. Under graviditet blir dina progesteronnivåer högre medan dina östrogennivåer (som endometrios närs av) minskar. Obehaget kan mestadels eller till och med helt försvinna.
Det är dock inget botemedel. För de flesta kvinnor kommer symptomen tillbaka nio månader senare. Utöver det behöver du då också ta hand om ett barn… Det förlitar sig givetvis på att kvinnan med endometrios kan bli gravid.
Dessvärre kan en tredjedel till hälften av alla kvinnor med åkomman inte bli gravida; detta eftersom deras fortplantningsorgan blivit för svårt skadade.
3. En hysterektomi kanske inte verkar som en dålig idé
Det finns alltså inget botemedel. Trots det går det att få slut på problemet genom att ta bort livmodern, eftersom endometrios växer utanpå. En hysterektomi kan minska de smärtsamma symptomen, men där slutar fördelarna. Med tiden kan cystor fortsätta växa på andra organ.
Enligt många specialister bör du försöka undvika en hysterektomi, även om det ibland är det enda möjliga alternativet. Om din läkare föreslår det och du inte håller med ska du få ett andra utlåtande och överväga mindre radikala alternativ.
Om du har endometrios och någon gång vill skaffa barn ska du fortsätta försöka bli gravid. I slutänden är det bara du som kan besluta om du vill genomgå en hysterektomi. För vissa kvinnor är det det bästa alternativet, medan andra inte ens överväger det.
4. Att prata med din läkare kanske inte är ett alternativ med endometrios
Kvinnor som har endometrios måste hitta någon som verkligen lyssnar på dem. Du kanske inte har mycket tid att avvara, men det är värt det att få stöd. Om du behöver det ska du leta efter stödgrupper, en terapeut eller en gynekolog. Det skadar heller aldrig att hitta någon som specialiserar sig på endometrios.
5. Att äta bra och få gott om sömn är inte diskutabelt
Om du verkligen vill minska din smärta är bra sömn och en hälsosam kost dagliga förpliktelser. Om du har genomgått kirurgi eller genomgår hormonterapi är det ännu viktigare. Just nu säger experter att du måste ta god hand om din endometrios för att kunna hantera den.
Kom ihåg att du kan prova på många olika alternativ tills du hittar ett som får dig att må bättre:
- Sjukgymnastik för att lindra bäckensmärta
- En antiinflammatorisk diet
- Akupunktur
- Yoga
Glöm inte att lätt fysisk aktivitet också kan hjälpa med smärtan. För att undvika blödningar ska du inte överdriva några av övningarna.
Vi rekommenderar att läsa: 7 psykologiska fördelar med motion
Endometrios är något du kommer ha hela livet
Det finns inget botemedel för endometrios, men kirurgi kan minska några av symptomen och läkemedel kan också hjälpa. Om du lider av endometrios finns det dock inget mer effektivt än att hålla dig lugn och få gott om vila.
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Stratton, P., & Berkley, K. J. (2011). Chronic pelvic pain and endometriosis: Translational evidence of the relationship and implications. Human Reproduction Update. https://doi.org/10.1093/humupd/dmq050
-
Bulletti, C., Coccia, M. E., Battistoni, S., & Borini, A. (2010). Endometriosis and infertility. Journal of Assisted Reproduction and Genetics. https://doi.org/10.1080/00362177985380601
-
Pearce, C. L., Templeman, C., Rossing, M. A., Lee, A., Near, A. M., Webb, P. M., … Berchuck, A. (2012). Association between endometriosis and risk of histological subtypes of ovarian cancer: A pooled analysis of case-control studies. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(11)70404-1