5 saker du förmodligen inte visste om artrit

5 saker du förmodligen inte visste om artrit

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att ens nämna ordet “artrit” frammanar en mental bild av en äldre dam i rullstol. Vad vet vi egentligen om artrit?

Drabbar denna åkomma bara äldre? Och drabbar den bara kvinnor? Är det för övrigt sant att man inte kan förebygga tillståndet? Dessa är vanliga frågor.

Att tala om artrit är inte en vardaglig företeelse. Trots det är det viktigt att ta reda på saker du inte vet om artrit, så att du kan ta de åtgärder som krävs för att inte utveckla åkomman.

5 viktiga fakta om artrit

1. Artrit drabbar människor i alla åldrar

Något många inte känner till är att artrit inte bara drabbar äldre; människor av alla åldrar kan faktiskt få denna sjukdom. Den drabbar både barn och äldre, och det är därför viktigt att ta förebyggande åtgärder för att inte drabbas.

Det första du kan göra är att besöka en läkare så snart du märker av symtomen på artrit. Dessa är vanligtvis feber, huvudvärk eller svaghet. Generellt är de första områdena som drabbas knäna och fingrarna.

Ålder spelar ingen roll när vi pratar om denna sjukdom. Reumatoid artrit inträffar till exempel huvudsakligen vid slutet av ungdomen och i vuxen ålder upp till 35.

Det står inte klart vad som orsakar artrit, men vissa studier pekar mot att en brist på C-vitamin är boven.

2. Du kan behandla det

Vad vet du om artrit?

Många tror att det inte går att behandla tillståndet, men så är inte fallet!

Med fysioterapi, rätt övningar och smärtbehandling kan en person med artrit förbli aktiv och minska det fysiska obehaget.

Det finns fall med artritdrabbade som återhämtat sig helt och hållet eftersom tillståndet diagnostiserades i ett tidigt skede.

Det finns dock inget fullt botemedel för andra fall. I långt gångna skeden av sjukdomen börjar lederna och senorna som täcker dem att försämras.

Men lyckligtvis kan du fortsätta leda ett mindre smärtsamt liv och möjligen även delta i fler aktiviteter med hjälp av behandlingar din läkare ordinerar.

3. Varför känner folk med artrit smärta i benen?

Sanningen är att smärtan de upplever inte sitter i benen, utan snarare i lederna. Dessa leder, som ligger mellan två ben, orsakar så mycket smärta att de med artrit tolkar det som att smärtan kommer från benen.

Om smärtan satt i benen skulle de lida av ett annat tillstånd: osteoporos. En intressant egenskap med detta tillstånd är att det sägs det att de som lider av den kan förutse vädret, men det är inte vetenskapligt bevisat.

Diverse studier har faktiskt gjorts för att få fram sanningen, men inga har kunnat visat att antagandet stämmer.

4. Kvinnor är inte de enda offren för artrit

Något annat du kanske inte visste om detta tillstånd är att det påverkar båda könen. Kvinnor löper dock ofta större risk att drabbas än män.

Det är viktigt att leda en hälsosam och balanserad livsstil oavsett vilket kön man har, för att undvika eller minska riskerna för att utveckla artrit.

5. Det är inte bara överviktiga som drabbas

Artrit kan drabba både barn och äldre

Att leda en stillasittande livsstil är dåligt för den mänskliga kroppen då det kan orsaka många sjukdomar, såsom kardiovaskulära åkommor, cancer och fetma.

Angående det sistnämnda sägs det att fetma kan vara en orsakande faktor för artrit. Det är förståeligt varför många har denna övertygelse eftersom försämring av lederna kan bero på för hög vikt. Det betyder dock inte att de med hälsosam vikt är immuna mot sjukdomen.

Artrit kan uppkomma i friska människor av följande anledningar:

  • Närvaron av bakterier
  • Obehandlade skador som skett i det förflutna
  • Dåligt behandlade eller dåligt skötta frakturer eller organskador
  • Sporter eller andra aktiviteter som sliter på leder, speciellt om du har en näringsfattig kost
  • Brist på solljus
  • Att inte äta en hälsosam och balanserad kostfeatured-post url=”https://stegforhalsa.se/perfekta-frukostar-for-en-balanserad-kost/”]

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.