5 saker du förmodligen inte visste om artrit

Att ens nämna ordet ”artrit” frammanar en mental bild av en äldre dam i rullstol.

Men drabbar denna åkomma bara de äldre? Och drabbar den bara kvinnor? Är det för övrigt sant att man inte kan förebygga tillståndet? Dessa är vanliga frågor.

Att tala om artrit är inte en vardaglig företeelse. Trots det är det viktigt att ta reda på saker du inte vet om artrit, så att du kan ta de åtgärder som krävs för att inte utveckla åkomman.

1. Artrit drabbar människor i alla åldrar

Något många inte känner till är att artrit inte bara drabbar de äldre; människor av alla åldrar kan faktiskt få denna sjukdom. Den drabbar till exempel både barn och äldre, och det är därför viktigt att ta förebyggande åtgärder för att inte drabbas.

Det första du kan göra är att besöka en läkare så snart du märker av symtomen på artrit. Dessa inkluderar vanligtvis feber, huvudvärk eller svaghet. Generellt är de första områdena som drabbas knäna och fingrarna.

Ålder spelar ingen roll när vi pratar om denna sjukdom. Reumatoid artrit inträffar till exempel huvudsakligen vid slutet av ungdomen och i vuxen ålder upp till 35.

Det står inte klart vad som orsakar artrit, men vissa studier pekar mot att en brist på vitamin C är boven.

2. Du kan behandla det

ledsmarta

Många tror att det inte går att behandla tillståndet, men så är inte fallet!

Med fysioterapi, rätt övningar och smärtbehandling kan en person med artrit förbli aktiv och minska det fysiska obehaget.

Det finns fall med artritdrabbade som återhämtat sig helt och hållet eftersom tillståndet diagnostiserades i ett tidigt skede.

Det finns dock inget fullt botemedel för andra fall. I långt gångna skeden av sjukdomen börjar lederna och senorna som täcker dem att försämras.

De goda nyheterna är att du kan fortsätta leda en mindre smärtsam livsstil och möjligen även delta i fler aktiviteter med hjälp av behandlingar din läkare ordinerar.

3. Varför känner folk med artrit smärta i benen?

Sanningen är att smärtan de upplever inte sitter i benen, utan snarare i lederna. Dessa leder, som ligger mellan två ben, orsakar så mycket smärta att de med artrit gissar att smärtan kommer från benen.

Om smärtan satt i benen skulle de lida av ett annat tillstånd: osteoporos. Vidare sägs det att de som lider av denna sjukdom kan förutse vädret, men det är inte vetenskapligt bevisat.

Diverse studier har faktiskt gjorts för att få fram sanningen, men de har alla visat att detta antagande är falskt.

4. Kvinnor är inte de enda offren för artrit

Något annat du kanske inte visste om detta tillstånd är att det påverkar båda könen. Kvinnor löper dock ofta större risk att drabbas än män.

Det är viktigt att leda en hälsosam och balanserad livsstil oavsett vilket kön man har, för att undvika eller minska riskerna för att utveckla artrit.

5. Det är inte bara överviktiga som drabbas

barn-hos-lakaren

Att leda en stillasittande livsstil är dåligt för den mänskliga kroppen då det kan orsaka många sjukdomar, såsom kardiovaskulära åkommor, cancer och fetma.

Angående det sistnämnda sägs det att fetma kan vara en orsakande faktor för artrit. Det är förståeligt varför många har denna övertygelse eftersom försämring av lederna kan bero på för hög vikt. Det betyder dock inte att de med hälsosam vikt är immuna mot sjukdomen.

Artrit kan uppkomma i friska människor av följande anledningar:

  • Närvaron av bakterier
  • Obehandlade skador som skedde i det förflutna
  • Dåligt behandlade eller dåligt skötta frakturer eller organskador
  • Sporter eller andra aktiviteter som sliter på leden, speciellt om du har en näringsfattig diet
  • Brist på solljus
  • Att inte äta en hälsosam och balanserad diet
Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG