5 saker du borde veta om autoimmuna sjukdomar

Trots att autoimmuna sjukdomar tenderar att vara kroniska borde de som diagnostiseras inte tappa hoppet. Det finns flera saker som kan hjälpa dig att förstå din sjukdom och förbättra ditt liv.
5 saker du borde veta om autoimmuna sjukdomar

Senaste uppdateringen: 12 december, 2018

Majoriteten av alla autoimmuna sjukdomar är ett mysterium för vetenskapen. Än idag vet vi inte varför immunförsvaret attackerar cellerna i den egna kroppen, så pass att de förstörs.

Åkommor såsom multipel skleros, Crohns sjukdom och reumatoid artrit är några allvarliga exempel på dessa sjukdomar.

I många fall brukar en genetisk disposition vara en avgörande faktor, även om miljömässiga faktorer också ska hållas i åtanke.

I den här artikeln ska vi diskutera fem saker du borde veta om autoimmuna sjukdomar för att bättre förstå dem.

Om du har ett autoimmunt tillstånd eller känner någon som har det ska du inte vara rädd för att ta reda på mer och läsa om medicinska framsteg som kan leda till bättre livskvalitet.

1. Orsakerna till autoimmuna sjukdomar

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att gener spelar en stor roll i dessa tillstånd. Interaktionen mellan miljön och vissa gener är känd för att fastslå huruvida åkommorna dyker upp. Denna korrelation är dock inte 100-procentig.

Fler och fler sjukdomar associeras med det autoimmuna systemet

2. Fler och fler sjukdomar associeras med det autoimmuna systemet

Det faktum att allt fler diagnostiseras betyder inte att det nödvändigtvis finns fler fall.

Det betyder bara att det blivit lättare att identifiera åkommor som vi tidigare bara kunnat identifiera som allergier eller andra tillstånd.

Här kommer några andra saker som har förändrats angående vår förståelse för dessa sjukdomar:

  • Idag erkänner vi att sjukdomarna tyder på ett allvarligt hälsoproblem. Det är viktigt att ge patienterna en röst, så att de kan få mer socialt stöd.
  • Vetenskapen ger oss nu bättre sätt att förstå det autoimmuna systemet. Forskare studerar svagheter och symptom som associeras med diverse kroniska sjukdomar.
  • Många barn får nu en ordentlig, tidig diagnos för att behandla autoimmuna sjukdomar så snart som möjligt.

3. Typer av autoimmuna sjukdomar

Vi kan dela upp sjukdomarna i två olika kategorier:

  • Systemiska sjukdomar attackerar inte bara ett organ, utan flera, vilket sker vid bland annat celiaki och amyotrofisk lateral skleros.
  • Lokala syndrom: involverar en specifik vävnad. Denna vävnad kan vara dermatologisk, hematologisk eller endokrinologisk. Bland dessa hittar vi Hashimotos tyreoidit samt kolit.

4. Behandling av autoimmuna sjukdomar

Som vi sa tidigare har majoriteten av sjukdomarna inget botemedel. Vi har att göra med sjukdomar som vi måste lära oss att leva med och få hjälp av läkare med.

Det är därför viktigt att förstå sjukdomarna och lära sig hur man tacklar dem:

  • Lindra symptomen med behandling.
  • Ta hand om organen och deras funktioner, som tarmarna, levern och huden. Det är viktigt att kämpa för att bibehålla sin integritet och livskvalitet i så stor utsträckning som möjligt.
  • Prova nya behandlingar och håll dig uppdaterad om medicinska framsteg, upptäckter och strategier.

5. Kom ihåg att du inte är ensam

Medicinsk behandling bör inkludera psykosocial behandling

Att leva med lupus eller multipel skleros är inte lätt för patienten eller familjen. Här kommer några saker att tänka på:

  • För att överleva dessa svåra, personliga omständigheter är det viktigt att behandla sjukdomen på olika sätt.
  • Medicinsk behandling ska definitivt inkludera psykosocial behandling. Du är inte ensam; det finns grupper som erbjuder stöd och framförallt förståelse.
  • Stödgrupper är viktiga. De kan även hjälpa dig att bättre förstå din sjukdom. De hjälper dig att se saker från nya perspektiv och hitta liknande fall som ditt. Framförallt hjälper de dig att hålla dig uppdaterad om framsteg och behandlingar.

De må vara svåra att leva med, men sjukdomarna kan också få dig att leva ett annorlunda och mer uppfyllande liv, göra att du tar bättre hand om dig själv och de får dig att kämpa för livskvalitet och värdighet. Kom ihåg att du inte är ensam.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Casals, M. R. (2005). Enfermedades autoinmunes sistémicas y reumatológicas. Elsevier España.
  • Roitt, I. M., Brostoff, J., & Male, D. K. (1994). Inmunología (No. 574.29 ROIi 3a. ed). Ediciones Científicas y Técnicas.
  • Sánchez Segura, M., González García, R. M., Marsán Suárez, V., & Macías Abraham, C. (2006). Asociación entre el estrés y las enfermedades infecciosas, autoinmunes, neoplásicas y cardiovasculares. Revista Cubana de Hematología, Inmunología y Hemoterapia, 22(3), 0-0.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.