5 örter som kan motverka kronisk trötthet
Vill du lära dig att motverka kronisk trötthet? Läs vidare för att lära dig mer om vad detta tillstånd innebär och om fem örter som kan hjälpa dig.
Är du alltid trött? Har du problem med att sova bra på natten och koncentrera dig under dagen? Se upp, du kan ha drabbats av kroniskt trötthetssyndrom!
Ett upptaget liv fullt av stress kan allvarligt påverka din hälsa och ditt välbefinnande.
Stress innebär mental utmattning som kommer från onormalt hög ansträngning. Detta leder sedan till symtom som påverkar din hälsa och hela livet.
Kroniskt trötthetssyndrom är en långvarig sjukdom som ofta innebär muskelsmärta, trötthet och sömnsvårigheter. Symtomen förbättras inte oavsett hur mycket du sover.
Symtomen stör dina dagar och gör att du inte kan leva ett normalt och hälsosamt liv. Enkla, vanliga uppgifter kan kännas enorma. Det kan också leda till andra sjukdomar eftersom att inte sova tillräckligt försvagar ditt immunförsvar.
Många vetenskapliga organisationer anser att kronisk trötthet är en folkhälsofråga eftersom det är en viktig orsak till hjärt-, njur- och psykologiska problem.
Att få diagnosen är utmanande eftersom det finns så många olika möjliga orsaker. Läkaren kommer att fråga om din hälsohistoria, hur ditt arbete och privatliv ser ut, hur ofta du har symtom och hur de påverkar ditt liv.
Efter test för att utesluta andra sjukdomar, som anemi och vissa infektioner, kommer läkaren att föreslå behandlingsmöjligheter.
Som alltid ger naturen oss ett överflöd av behandlingsalternativ, och kronisk trötthet är inget undantag. Läs vidare om hur du kan använda dessa 5 örter för att motverka kronisk trötthet.
Motverka kronisk trötthet naturligt och effektivt med 5 örter
1. Sibirisk ginseng
Sibirisk ginseng kan hjälpa dig att få ny energi. Det anses vara ett kraftfullt verktyg för fysisk prestation, muskelstyrka och uthållighet. I Kina och Ryssland är det väldigt populärt.
Du kan se det i ingredienslistan hos dina favoritdrycker och örten har en bevisad förmåga att öka din energi och vitalitet, samtidigt som du stärker ditt immunförsvar.
2. Äkta johannesört
Att hantera sömnlöshet och depression som ofta går hand i hand med kronisk trötthet är ett annat inslag i att behandla det ordentligt. Äkta johannesört rekommenderas för dessa speciella symptom.
Det är en ört med gula blommor och antidepressiva egenskaper. Den är bra mot ångest, uppmärksamhetsbrist och andra relaterade problem, liksom muskelsmärta.
3. Schisandra
Schisandra är en växt som stimulerar centrala nervsystemet, vilket gör det möjligt att reagera positivt på stress, något som i sin tur kan resultera i högre mental klarhet och snabbare reflexer. Länder som Ryssland, Kina, Japan och Sydkorea använder det som en traditionell medicin för att behandla stress.
Det är bra för dina njurar och om du har depression. I allmänhet bidrar det till att förbättra din prestationsförmåga i vardagliga aktiviteter. Dessutom innehåller växten antioxidanter, vilket gör den idealisk för din lever och ditt immunförsvar.
4. Ginkgo biloba
Koncentrations- och minnesproblem är ganska vanliga hos personer med kronisk trötthet. Lyckligtvis är ginkgo biloba ett naturligt och effektivt sätt att återställa dina mentala förmågor. På det sättet kan du motverka kronisk trötthet.
Örten är vanlig i kinesisk medicin och bidrar till att öka blodcirkulationen i hjärnan. Den hjälper till att etablera neurala anslutningar och motverka amnesi och problem som lätt uppstår när hjärnan åldras. Därför tar människor med Alzheimers sjukdom, demens och Parkinsons sjukdom ofta ginkgo biloba kombinerat med andra behandlingar.
5. Lakrits
Sist men inte minst har vi lakrits, en ört som används i Europa och tropiska Asiens kulinariska traditioner för att göra godis. Eftersom det smakar gott, går det lätt att äta. Alternativt, ta en tablett eller drick det som te.
Det är perfekt för behandling av binjureutmattning på grund av alltför hög produktion av stresshormoner. Det är en humör-booster, bra för depression och ångest.
Det finns fortfarande inget botemedel när det gäller kronisk trötthet. Dock kan du och din läkare arbeta tillsammans för att minska dina symtom. Dessutom kan hälsosamma vanor som att träna, att sova regelbundet och tillräckligt mycket och att undvika stressiga situationer hjälpa dig att göra dina dagar mer positiva och hålla dig mer avslappnad.
Helst bör behandlingen också bestå av socialt stöd och självvård. Korrigera dina dåliga vanor och börja odla en livsstil som är mer i harmoni med dig och din miljö så kommer du att motverka kronisk trötthet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Barbado Hernández, F. J., et al. “El síndrome de fatiga crónica y su diagnóstico en Medicina Interna.” Anales de medicina interna. Vol. 23. No. 5. Arán Ediciones, SL, 2006.
- Sandín, Bonifacio. “El síndrome de fatiga crónica: Características psicológicas y terapia cognitivo-conductual.” Revista de Psicopatología y Psicología clínica 10.1 (2005): 85-94.
- Solà, Joaquim Fernández. “Síndrome de fatiga crónica y su relación con la fibromialgia.” Revista española de reumatología: Órgano Oficial de la Sociedad Española de Reumatología 31.10 (2004): 535.