5 myter om den psykopatiska personligheten

Allt du har hört, sett eller läst om psykopatiska personlighetsstörningar behöver inte vara sant. Lär dig mer om fem myter om tillståndet för att bättre förstå det.
5 myter om den psykopatiska personligheten

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Allt du har hört, sett eller läst om den psykopatiska personligheten behöver inte vara sant. Idag vill vi förklara fem myter som folk tror är sanna, men som egentligen bara är påhitt. Mentala åkommor såsom bipolaritet, depression och anorexi behandlas ofta lite väl lätt: “du är så bipolär” eller “du är så smal, du har nog anorexia”.

Men man ska inte använda dessa ord så lättvindigt. Det gäller också den psykopatiska störningen.

Idag vill vi ta en titt på fem myter om psykopatiska personlighetsstörningar.

Myter om den psykopatiska personligheten

1. De har ingen empati

Kramande par

Det är vanligt att folk tror att folk med psykopatiska personligheter inte känner empati. Det är dock falskt. Psykopater manipulerar, och för att göra det måste de förstå hur den andra personen känner i stunden och vilken typ av reaktion de kommer ha när de säger något. Det är så de fångar sina offer.

Att vara empatisk är att förstå den andra personens humör eller hur denne känner. Det är vad som kallas kognitiv empati, och psykopater besitter det. Vad de saknar är emotionell empati. Vad är avsaknad av emotionell empati? Det är när individer inte kan känna ånger, skuld eller smärta från att ha manipulerat andra människor.

2. De är galna

Christian Bale i Psycho

Det är definitivt den minst lämpliga termen för att beskriva en psykopatisk personlighet.

Psykopater är inte galna. Galenskap antyder en brist på kontroll, bortkoppling från verkligheten och att göra saker utan att tänka. Psykopater är medvetna om vad de gör. De utövar faktiskt mycket kontroll över saker för att få vad de vill ha.

3. Psykopater är brottslingar

Psykopater behöver inte nödvändigtvis bryta mot lagen. Det är inte deras mål. De vill få saker, men för att få dem behöver de inte nödvändigtvis bryta mot lagen; de utnyttjar människor. Om någon med en psykopatisk personlighet lånar saker av dig och sedan utnyttjar din vänlighet för att inte lämna tillbaka dem är det inte ett brott.

Du tillät det, och den psykopatiska personen agerar inte som andra människor; personen vet inte var denne ska sluta eftersom han eller hon inte är medveten om att ha gått över gränsen. Så förträng idén om att psykopatiska personer stjäl, mördar och gör fasansfulla saker. De gillar faktiskt inte att vara i händelsernas centrum.

4. De växte upp i en dysfunktionell familj

Flicka kramar mamma

Den här myten kan fortfarande cirkulera eftersom vi egentligen inte vet särskilt mycket om psykopater. Psykopater skapas inte, de föds. Psykopater är som de är eftersom en del av deras hjärna är annorlunda eller inte aktiverad, vilket är ett medfött, biologiskt tillstånd. När någons hjärna fungerar normalt men denne inte fått verktygen man behöver för att socialisera med andra på ett hälsosamt sätt kallas det för sociopati.

I detta fall kanske personen blivit uppfostrad på ett försummat sätt: sexuellt utnyttjande, brist på tillgivenhet och andra situationer som har hindrat denne från att utvecklas ordentligt.

5. De är väldigt kalla människor

Två lika ansikten

Det må vara sant att psykopater inte känner känslor, men det betyder inte att de uppfattas som känslokalla. De verkar generellt som snälla, vänliga människor. Du känner att du kan lita på dem och utan fara kan komma dem nära.

Skenet bedrar dock. Deras snällhet är ett vapen de använder för att attrahera sina offer så att de kan manipulera och utnyttja dem för personligt gagn. En psykopat verkar aldrig kall eller arrogant, och försöker inte stå ut från mängden. Raka motsatsen: de upplevs som varma och pålitliga eftersom de vill inspirera tillit.

Det är viktigt att sluta tro på myterna om psykopater så att du bättre kan förstå dem.  Mentalsjukdomar eller åkommor är inte samma sak som att vara galen, och de är inte stämplar vi ska tillskriva folk som begår brott eller är “konstiga”. Många med psykopatiska personligheter lever bland oss trots att vi inte vet om det. De är normala människor; de ser bara världen annorlunda.

För dem är andra personer inte personer, utan snarare föremål som kan användas för att ge dem vad de vill ha.

Psykopati kan inte läkas, men det kan behandlas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Universidad de Alicante, Características de los Psicópatas. 2007 Departamento de Psicología de la Salud. rua.ua.es/dspace/bitstream/10045/4097/3/Microsoft%20PowerPoint%20-%20Tema%203.pdf
  • Decety, J. & Jackson, P. H. (2004). The Functional Architecture of Human Empathy. Behavioural and Cognitive Neuroscience Review, 3(2), 71-100.
  • Britton, P. C. & Fuendeling, J. M. (2005). The relations among varieties of adult attachment and the
    components of empathy. J Soc Psychol., 145(5),519-530.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.