5 mindre kända symptom på diabetes

Om du har några av dessa symptom, antingen för sig själva eller med andra, bör du uppsöka en läkare för att utesluta diabetes, eftersom de kan vara ett tecken på sjukdomen.
5 mindre kända symptom på diabetes

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Diabetes är en sjukdom som inträffar när glukosnivåerna i blodet är för höga, vilket skadar ögonen, njurarna och nerverna i vissa fall. Det finns vanliga och mindre kända symptom på diabetes.

Alla som diagnostiseras med diabetes har inte de vanliga symptomen. Bland dessa återfinns törst, avdomnade händer och fötter, oförklarlig viktnedgång och frekvent urinering.

Idag vill vi prata om några av de mindre kända symptomen. Om du har ett eller flera av dessa symptom måste du uppmärksamma det och omedelbart tala med en läkare.

Symptom på diabetes:

Hudirritation

mindre vanliga symptom på diabetes är torr hud

Ett av de mindre kända symptomen på diabetes dyker upp när glukosnivåerna i blodet överskrider hälsosamma nivåer, vilket leder till torr, kliande hud.

Klådan kan inträffa på händerna, armarna, benen och fötterna. Så om din hud är irriterad eller kliar ska du se till att det inte beror på vädret. Om inte bör du kolla dina glukosnivåer.

Diabetes påverkar blodcirkulationen och lemmarna, där denna hudirritation vanligtvis inträffar

Mjäll eller torr skalp

Många tänker aldrig på det som ett symptom på diabetes. När du har för mycket socker i blodet försöker din kropp normalt sett eliminera det genom urinen.

Men genom att ta bort överflödig vätska från kroppen börjar vissa områden uppleva effekterna av vätskebrist. Det får hårbottnen att flagna, vilket är både obehagligt och irriterande.

Det kan även orsaka seborroiskt eksem – vilket i dagligt tal kallas mjäll. Eftersom huden är kroppens största organ kan det sprida sig till hela skalpen.

Vidare erbjuder inflammation i detta område rätt miljö för tillväxt av svampen Pityrosporum , vilket orsakar mjäll.

Denna mikroorganism lever på skalpens oljor och kan snabbt sprida sig på bara några dagar, och göra sig till känna med de ökända små vita flingorna.

Snarkningar

snarkningar  - symptom på diabetes?

Andningsproblem under sömnen kan faktiskt höja blodsockernivåerna.Tillståndet kallas för sömnapné.

Det må vara irriterande, men den främsta anledningen att förebygga det är för att det kan få kroppen att släppa ut stresshormoner under sömnen, som avsevärt höjer glukosnivåerna i blodet.

Det är viktigt att behandla och förebygga början på diabetes.

Snarkningar associeras med ett antal sjukdomar som du kanske tror inte har något att göra med diabetes.

De kan dock vara en övervägande faktor för att utveckla sjukdomen eftersom de orsakas av störningar av den normala andningen i samband med att muskeln som drar ihop luftvägarna slappnar av.

Snarkningar gör det svårt för syre att komma in i lungorna, vilket stör glukosmetabolismen.

Hörselproblem

Visste du att hörselförlust kan vara ett tecken på diabetes?

Om du märkt att du blivit tvungen att höja ljudet på TV:n eftersom det är svårt att höra eller om du ofta måste be personer att upprepa dig ska du tala med din läkare.

Flera studier har visat att hörselförlust kan vara ett tecken på starten av diabetes.

Personer med höga blodsockernivåer löper högre risk att drabbas av hörselproblem än de med hälsosamma glukosnivåer.

Detta för att väldigt höga glukosnivåer skadar nerverna och blodkärlen i innerörat.

Förändring av synen

symptom på diabetes - ögon

Diabetes påverkar våra kroppsvätskor, och det kan i sin tur påverka din syn. Det är ett väldigt vanligt symptom på diabetes. Vissa patienter kan faktiskt börja se bättre innan de diagnostiseras med sjukdomen.

Du kanske plötsligt inte behöver glasögon längre eftersom du ser bra utan dem. När det sker kommer förbättringen inte vara permanent. När glukosnivåerna stabiliseras behöver patienten återigen linser eller glasögon.

Men oroa dig inte, för det är inte samma sak som diabetesretinopati. Diabetesretinopati inträffar när blodkärlen bakom ögonen blir blockerade.

Under de tidiga stadierna av diabetes kan ögonen inte fokusera eftersom glukosnivåerna är för höga.

Det kan ändra formen på dina ögon, men det betyder inte att du förlorar din syn.

Dessa symptom ignoreras ofta eftersom de generellt associeras med andra sjukdomar.

Om du lägger märke till några av dessa förändringar i din kropp – dessa symptom på diabetes. Speciellt om du också upplever de mer vanliga symptomen, bör du träffa en specialist för att få en ordentlig diagnos och behandling.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.