Den nya matpyramiden för att leva ett sundare liv
Om något exemplifierar det senaste decenniet så är det förändring. Frågor som varit obevekliga i nästan ett sekel har kollapsat tack vare det hårda arbetet av forskare och ingenjörer. Nu har forskarvärlden dock gett matpyramiden en ny struktur.
Idag tar vi en titt på några av de största förändringarna.
- Till skillnad från den traditionella matpyramiden förutsätter den nya att emotionell hälsa också är mycket viktig.
- I den meningen är den baserad på idén om att livsmedelsval ska vara en solidaritetsakt.
- Solidaritet och kärlek garanterar social och miljömässig hållbarhet.
Detta hjälper oss att säkerställa att god näring inte bara är en lyx för några få personer eftersom konsumtionsmönstren så småningom förändrar industripraxis. Om du väljer rättvis handel och ekologiska produkter gör du därför din kropp en tjänst.
Du tar också hand om ditt sinne, för du vet att du förbättrar andras liv – och det är en tröstande sak. Utöver allt det tar du hand om miljön. Med tanke på alla dessa aspekter skapade forskarna ett mer komplett och tvärgående förslag. Vill du veta mer om det?
Lär dig om den nya matpyramiden
Basen av den nya pyramiden
Vid basen av matpyramiden finns vanor som bör upprepas minst fem gånger i veckan.
- Den här nivån omfattar en timmes motion per dag.
- Konsumtion av frukt och grönsaker från ekologiska källor rekommenderas.
- Slutligen är denna mat bättre för dig eftersom den inte är kontaminerad av bekämpningsmedel, och den är också mer miljövänlig, social och ekonomiskt hållbar.
- När det gäller att hålla sig hydrerad så rekommenderar vi vatten, te och kaffe över alla andra alternativ. De senare två är att föredra framför naturliga juicer eftersom frukter kan innehålla mycket socker.
Andra nivån
Här får du veta vad du ska göra regelbundet.- Som vi redan har beskrivit här är det en bra idé att välja fullkornsprodukter. Dessa är långsamverkande kolhydrater – den typ som enligt forskning är mycket viktig för oss att konsumera.
- Av denna anledning ger de dig den energi du behöver och de innehåller mycket fiber, järn, magnesium och zink. Alla dessa underlättar god matsmältning och håller igång din ämnesomsättning.
- Förutom ovanstående är de mer mättande, så de hjälper dig att undvika sötsug.
- Pyramiden innehåller också extra jungfruolivolja för att påpeka behovet av att konsumera hälsosamma fetter och omega-3 fettsyror. Det är dock viktigt att konsumera den kall eftersom värmen sönderdelar den cellulära strukturen hos detta flytande guld. Ju varmare oljan är desto mer skadlig är den för dig, vilket förklarar varför du inte ska använda den för att steka mat.
Läs också: 8 orsaker till magnesiumbrist
Tredje nivån
Slutligen har du kött och bearbetade livsmedel. Kanske är den viktigaste delen av denna kategori i den nya matpyramiden att den varnar för riskerna med proteinrika dieter. Många viktminskningsdieter har denna egenskap. Tänk på att det inte är lätt för din lever att syntetisera proteiner, så det är inte en bra idé att missbruka dem.
Å andra sidan är det lämpligt att ta näringstillskott ibland, men det är bäst att bara ta dem enligt din läkares rekommendation. Du kanske behöver ett specifikt tillskott, men inte många. Det är därför det är bättre att en sakkunnig berättar vad du behöver.
Framförallt visar den nya matpyramiden på behovet av att leva och äta med kärlek. Vi pratar inte om ytlig kärlek, utan ett djupt seriöst engagemang för dig och din miljö. När du börjar leva på det här sättet kommer dina vanor att förändras till det bättre per automatik.
Att älska dig själv och andra innebär att du respekterar dina behov och står i solidaritet med andra. När du tar hand om dig själv förbättrar du också jordens hälsa.
När du tänker på det låter det ganska logiskt, eller hur?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bach-Faig, A., Berry, E. M., Lairon, D., Reguant, J., Trichopoulou, A., Dernini, S., … Padulosi, S. (2011). Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates. Public Health Nutrition. https://doi.org/10.1017/S1368980011002515
- Shahidi, F. (2011). Omega-3 Fatty Acids in Health and Disease. In Omega-3 Oils: Applications in Functional Foods. https://doi.org/10.1016/B978-1-893997-82-0.50004-9
- Saris, N. E. L., Mervaala, E., Karppanen, H., Khawaja, J. A., & Lewenstam, A. (2000). Magnesium: An update on physiological, clinical and analytical aspects. Clinica Chimica Acta. https://doi.org/10.1016/S0009-8981(99)00258-2