4 fruktträd du kan odla hemma för renare luft
Vill du att ditt hem ska ha ren luft och härlig energi? Om svaret är ja borde du ha växter hemma. Prova till exempel att odla fruktträd.
Att ha fruktträd hemma
Utöver de klassisk krukväxterna finns det vackra fruktträd som du enkelt kan odla hemma. Det är ett fantastiskt alternativ som tillför glädje och ekologisk frukt. Att kunna odla sin egen ekologiska frukt är ett utmärkt sätt att undvika de stora mängderna kemikalier som används av större butikskedjor.
Omvårdnaden som krävs ger oss dessutom chansen att ta hand om oss själva. Att vårda växter ger oss en paus från alla andra ansvar och orosmoln. Trädgårdsarbete är perfekt för att bekämpa stress eftersom vi sammankopplar med något levande utan att det finns något emellan.
Om du inte redan provat föreslår vi att du gör det. Det är ett utmärkt sätt att koppla bort, slappna av och ta hand om något vackert. Dock är inte alla fruktträd lämpade för odling inomhus. Idag berättar vi vilka som fungerar bäst så att du kan undvika frustrationen med att ge dig i kast med något som inte fungerar.
1. Turkiskt fikonträd
Det är sant att fikonträd är vackra och avger en härlig arom, men du måste välja en sort som är menad att odlas inomhus. Det bästa valet är det turkiska fikonträdet, eftersom det anpassar sig till klimatförutsättningarna i ett hus eller lägenhet och kommer självpollinera sig.
Det behöver alltså inte hjälp av bin för att bära frukt. På så sätt kan du njuta av den naturliga sötman hos fikonen, och få frukter är lika goda och näringsrika som dem. Det kommer heller inte växa sig särskilt stort. Det är faktiskt beroende av storleken på krukan du sätter trädet i.
Det är dessutom väldigt lätt att ta hand om:
- Du behöver bara vattna det en gång i veckan.
- Det behöver naturligt solljus, så du måste ställa det på den ljusaste platsen i hemmet som inte har något drag.
2. Citronträdet Meyer
Av alla fruktträd du kan odla hemma är citronträdet troligen det mest aromatiska. Färgen skänker glädje till rummet, och trädet blir aldrig för stort.
- Det uppskattar fuktighet, vilket är perfekt för lägenheter och stadslivet.
- Det behöver dock minst åtta timmars sol om dagen, likt de flesta citrusträd.
3. Olivträdet Arbequina
Det här trädet behöver inte särskilt mycket uppmärksamhet. Bladen har en tendens att falla av, men det är bara att ställa att stort fat under krukan. Ställ krukan så att bladen inte skadar golvet när de faller. Det finns fat och andra kommersiella lösningar du kan köpa för detta syfte. De är enkla att rengöra och är billiga.
- Du behöver inte vattna trädet mycket eller göra det på speciella dagar.
- För att veta när du ska vattna behöver du bara titta på det översta lagret av jorden. När det är torrt är det dags att vattna.
- När det kommer till ljus är det bäst om trädet får ljus sex timmar dagligen. Innan du vet ordet av så har du oliver i huset!
4. Minibananträd
Vi föreslår det eftersom det är den lämpligaste att ställa inomhus och dessutom producerar ätliga bananer. Precis som andra fruktträd du kan ställa inomhus självpollinerar det sig.
- Det behöver massor av vatten, men skjut upp vattningen tills jorden är torr.
- Det gillar gott om solljus, så vi råder dig att alla delar av växten får samma mängd sol.
Njut av fördelarna med dessa fruktträd både för hälsan och för en bra miljö i hemmet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Brar, G. R. P. S., & Spann, T. M. (2014). Photoperiodic phytochrome-mediated vegetative growth responses of container-grown citrus nursery trees. Scientia Horticulturae. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2014.07.005
Paich, S. D. (2010). Where olive, lemon and laurel trees grow: A diachronic examination of cultural similarities under different names in greater Mediterranean history. Journal of Intercultural Studies. https://doi.org/10.1080/07256861003724565
Zimmermann, M., & Brown, C. (1971). Trees: structure and function. Springer-Verlag. https://doi.org/10.1177/004057368303900411