4 billiga sätt att bygga en egen köksenhet

Läs denna artikel om du är intresserad av att göra din egna funktionella och vackra köksenhet för god förvaring med billiga material.
4 billiga sätt att bygga en egen köksenhet

Senaste uppdateringen: 08 oktober, 2018

Har du nyss flyttat och har ingenstans där du kan förvara dina köksredskap, kastruller och stekpannor? Var inte orolig om så är fallet! Här är några underbara idéer som du kan använda för att bygga din egna köksenhet med några väldigt billiga material som är lätta att få tag på. Det kommer verkligen att få ditt kök att se unikt ut!

En köksenhet är en möbel som har en eller flera horisontellt placerade plankor som används för förvaring. Den kan vara fastspikad i väggen för att få en hängande hylla, eller bara placerad på golvet. Det intressanta är att dessa två alternativ kan ta flera olika former. Såklart är det beroende på dina behov och din kreativitet.

Vilka material kan jag använda?

När du ska bygga en möbel, bör du tänka på vilka slags material du ska använda och hur du vill göra möbeln personlig. Det är normalt att undra över vilka material du kan använda för en egen köksenhet.

Svaret är väldigt enkelt: du kan använda saker som har andra alternativa användningsområden. Till exempel fotoramar, baksidan av en stol, skåp, frukostbrickor och gardinstänger.

Gör själv-köksförvaring

4 sätt att göra en köksenhet

1. Hyllor

Om du inte har mycket golvutrymme kan du dra nytta av väggarna i ditt kök. Du kan göra hyllor med material såsom träplankor, och arrangera dem på olika sätt, till exempel:

  • Traditionell: placera flera hyllor vågrätt med lika långt mellanrum mellan varje hylla. Denna typ av hyllor behöver oftast vinkeljärn för att hålla dem på plats.
  • Superoriginell: plankorna arrangeras vågrätt men de bildar ett specifikt mönster. Till exempel kan du placera flera plankor av olika längder för att bilda en typ av pyramid. Detta mönster är väldigt attraktivt och praktiskt eftersom det tillåter dig att placera objekt på olika höjd beroende på hur mycket du använder dem.
  • Blandat: fäst en bit trä eller metall som hylla på väggen och ställ tre eller fyra genomskinliga lådor eller korgar på den. På detta sätt kan du enkelt se vad du har i förvar i lådorna. Metallkorgar ser väldigt bra ut på denna typ av hyllor.

2. Med byrålådor eller frukostbrickor

Ett annat bra alternativ är att återanvända en del lådor som inte används från byråer. För att göra detta är det första steget att ta bort handtagen, rengöra lådorna, och dekorera dem så att de ser bra ut i ditt kök (för detta behöver du bara lite målarfärg och lackering). Följ samma steg om du använder frukostbrickor. Dessutom bör vi nämna att både byrålådor och brickor kan arrangeras både vågrätt och lodrätt då de omvandlas till en köksenhet.

3. Med lådor

Trälådor är väldigt mångsidiga. B e roende på deras djup kan du använda dem för att göra en egen köksenhet. Precis som med byrålådorna och brickorna kan du arrangera trälådor både vågrätt och lodrätt.

Köksenhet med trälådor

4. Med rör

Istället för att skaffa vinkeljärn eller hyllstöd som du kan hitta i vilket byggvaruhus som helst, kan du göra dina egna med kopparrör. Placera hyllorna på väggen och tillsätt rören som stöd för hyllorna för att se till att de hålls stabila.

Fler idéer…

När det kommer till att dekorera dina hyllor kan du såklart välja vilka färger du vill. Det är dock en bra idé att använda vitt och neutrala färger eftersom folk allmänt inte blir uttråkade av dessa. Det viktigaste är att välja och måla köksenheten med rätt slags målarfärg eftersom det samlas mycket fett i köket. Nuförtiden finns det många produkter som appliceras som en lackering och gör att det är lättare att rengöra ytorna.

Med hjälp av en enkel design kan du alltså få en praktisk och vacker köksenhet. Oberoende om den blir stor eller liten, är det viktigaste stabilitet. Du måste vara väldigt noggrann när du bygger dem och fäster dem i väggen för att se till att du inte skadar dig själv, eller så att hyllorna inte faller ner när du ställer grejer på dem.

Som du ser, finns det många möjligheter att bygga en vacker och unik köksenhet med billiga material och på påhittiga sätt. Vi rekommenderar att testa dessa idéer direkt!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.