4 anledningar till att ditt förhållande är i ständig kris
Är ditt förhållande i ständig kris? Leder ett gräl bara till ett annat? Är det så är det dags att du ställer dig själv frågan vad du gör åt det, och om du kanske försöker lösa problemen på fel sätt.
Du kommer känna igen många av anledningarna vi ska berätta om här, men du har på något vis accepterat dem utan att vara helt medveten om det. Varför blir det så? De flesta anledningarna till att ditt förhållande är i ständig kris kommer oftast från föreställningar som sitter djupt i vårt samhälle.
Anledningar till ständig kris i förhållandet
1. “Det är ingen fara, jag kommer förändra honom/henne”
Känner du igen frasen? En av de största anledningarna till att förhållanden inte håller är på grund av tanken att man kan förändra den andra personen när man väl är ihop. Det är ett allvarligt misstag, men ett man oftast gör undermedvetet. Under det första förälskelsestadiet är det lätt att tro att allt är möjligt.
Röker din partner och du gillar det inte? ”Det gör inget, han/hon kommer ändra sig”. Klär personen sig på ett sätt som inte passar dig? ”Ingen fara, jag kan få honom/henne att ändra sig”. Allt detta är ett stort misstag. Människor förändras inte. Och skulle det dessutom vara så att de faktiskt förändras kan du istället bli besviken över hur svag karaktär de har!
Du kan inte gå in i ett förhållande med viljan att ändra din partner. Du måste acceptera dem som de är. Om de till exempel röker måste du antingen acceptera det, eller inte gå in i förhållandet. Kan du inte acceptera det kommer det alltid finnas orsak till konflikt, och en känsla av att förhållandet befinner sig i ständig kris.
2. “Jag är ingenting utan dig”
En annan anledning till att förhållandet kan vara i ständig kris är totalt beroende av din partner. Samhället vi lever i lägger enormt stor vikt på förhållanden. Och än värre är att vi tror på de idéer och sagor vi får genom filmer.
Det och en rädsla över att vara ensam är den perfekta grogrunden för känslomässigt beroende. Du kan inte låta din lycka bero på att någon ska finnas vid din sida. Om du blir lämnad, kommer du verkligen att vara ingenting? Vem var du innan du gick in i förhållandet?
Du kanske inte vet hur du ska svara på det eftersom du på grund av ditt beroende glömmer vem du är när du är tillsammans med någon. Och det är därför du känner dig borttappad om din partner lämnar dig! Allt detta kan leda till en djup känsla av kris.
3. “Det är ditt fel, och du vet det!”
Att ta ansvar för sina misstag kan för vissa kännas kännas väldigt jobbigt. I konflikter i förhållandet kan din benägenhet att undvika att bli beskylld göra att du brukar lägga skulden på din partner. Självklart kan det leda till oräkneliga gräl mellan er båda. Du vill alltid ha rätt!
Men är man i ett förhållande är man en del av ett team, och man skjuter ju inte mål i egen målgård. Försök att prata igenom konflikterna, ha empati för varandra, lyssna till varandras olika åsikter och behåll lugnet genom det hela – det hjälper dig att undvika många problem i förhållandet.
Tyvärr är det inte alla partners som alltid klarar av att kommunicera på bästa sätt, vilket ofta leder till att förhållandet lider.
4. Ni har inte längre sex som förr
Det är en av de största rädslorna i ett förhållande: att den sexuella attraktionen börjar avta. Bristen på sexuell lust kan leda till kris i ett förhållande. Vissa kanske till och med upplever att sexet har blivit fruktansvärt dåligt! Det kan innebära att förhållandet har djupa problem.
Det är normalt för sexlivet att lugna ner sig något när man har varit ihop i några år. Ansvar och andra förpliktelser kan ta mycket av den tiden som ni brukade spendera tillsammans.
Men tappa inte hoppet, för så länge ni hittar tid till att vara tillsammans som ett par kommer ni fortsätta att njuta av sex, testa nya saker och lära er tillsammans, och det kommer inte finnas någonting att oroa sig för.
Förhållanden utsätts hela tiden för förändringar och kommer aldrig vara desamma som de var i förälskelsestadiet. Det beror i huvudsak på att den unga kärleken mognar och förvandlas till mogen kärlek. Men du behöver inte vara så orolig över små kriser i förhållandet, så länge det inte börjar kännas som att en kris bara leder till en annan, och det börjar kännas som att förhållandet befinner sig i ständig kris.
Det viktiga är att man lär sig identifiera problemen och lösa dem på bästa möjliga sätt. Varje förhållandekris har en lösning, en lösning som kan hittas om ni båda letar efter den.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
- Maureira, F. (2011). Los Componentes de la Relación de Pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala.
- Rivera, D., Cruz, C., & Muñoz, C. (2011). Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: El rol del apego, la intimidad y la depresión. Terapia Psicologica. https://doi.org/10.4067/S0718-48082011000100008
- Sangrador, J. L. (1993). Consideraciones psicosociales sobre el amor romántico. Psicothema.