3 tips för att få rakt hår utan skada på håret

Du kanske inte tror att det spelar någon roll, men att använda plattänger av hög kvalitet är viktigt eftersom de är mycket mindre skadliga. Det är också viktigt att skydda håret innan du plattar det för att kunna få rakt hår utan skada på håret.
3 tips för att få rakt hår utan skada på håret

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Utseende spelar en stor roll för vilket intryck du gör på folk, så idag vill vi berätta hur du kan få rakt hår utan skada på håret. Det finns massor av olika tillbehör och apparater man kan använda, men alla är inte lika bra på att hålla håret friskt.

Den stora paradoxen

Kvinnor har länge använt verktyg för att få håret att se bra ut, ibland utan tanke på vad dessa kan orsaka för skada på hårhälsan. Det kan faktiskt ses som en typ av paradox – att utseende värderas högre än hälsa. Varför gör vi så?

Plattänger

Plattänger kan skada håret

Det är ett av de mest använda verktygen för personlig omvårdnad och skönhet. Det är dock inte ett säkert kort om du vill få rakt hår utan skada på håret. Det är med andra ord i allra högsta grad en del av ovan nämnda paradox. Du må få rakt och fint hår, men plattänger är mycket skadliga för både hårstråna och skalpen.

Många vill dock bara se bra ut, oavsett vilken skada de åsamkar håret. Och bortom denna paradox finns även en sorts klyfta mellan folk som använder dem och sådana som inte gör det. Det värsta är att både grupperna har bra poänger, vilket gör problemet ännu mer komplicerat.

Om plattänger attackerar hårets hälsa, hur kan du rättfärdiga användning av dem? Vi kommer gräva fram lite tips, så fortsätt läsa om du vill lära dig mer.

Tips för att få rakt hår utan skada på håret

Överdrift är alltid dåligt för kroppen, och skönhetstillbehör samt verktyg såsom plattänger är inget undantag. Följande tips kommer vara till stor hjälp om du är någon som gillar att göra håret rakt.

1. Skydda skalpen

Skydda din skalp

Det första tipset är att skydda skalpen – ett av de ömtåligaste hudområdena på kroppen. Om du utsätter skalpen för hettan från locktänger kan du orsaka brännskador, torrhet och mycket högre risk för hår som lättare går sönder.

2. Trassla ur håret

Finns det någon som inte känt som om man precis slitit ur håret när man använt en plattång? Om det hänt dig vet du vad vi talar om. Det händer när du försöker göra håret platt för snabbt eller om håret är väldigt trassligt när du gör det. Det är smärtsamt, men kan utöver det även orsaka allvarlig skada.

  • Vårt råd är att borsta håret väl innan du använder plattången för att få bort alla tovor, som är vad som får håret att gå sönder lättare.

Tipset gäller alla hårtyper; alla löper vi risken att få trassligt hår.

3. Skaffa en plattång av hög kvalitet

Kvinna med plattång

I vissa kretsar kritiseras folk ofta för att de skaffar dyra saker eller märkesprodukter. Men för skönhetsverktyg är det en föråldrad attityd, eftersom kvalitet alltid kommer först.

  • Ett tydligt exempel på det är plattänger. Det finns modeller i alla prisklasser och stilar. Det är dock en god idé att inte låta sig svepas iväg av utseendet på dem, utan istället gå efter vilka funktioner de erbjuder.
  • Det är till exempel inte alla plattänger som låter dig reglera temperaturen, så när du är i butiken ska det vara den första punkten du tar hänsyn till – det är den viktigaste om du vill få rakt hår utan skada på håret.

Om du inte gör håret rakt hemma utan istället går till en salong rekommenderar vi att du frågar vilken typ de använder.

Glöm inte att ditt hårs hälsa kommer först.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zhou Y, Rigoletto R, Koelmel D, et al. The effect of various cosmetic pretreatments on protecting hair from thermal damage by hot flat ironing. J Cosmet Sci. 2011;62(2):265-282.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.