3 dagar ledigt för "smärtsam menstruation" – vad sägs?
Kontroversen finns redan. Det italienska parlamentet debatterade ett intressant förslag förra året. De diskuterade om de skulle ge kvinnor tre dagar ledigt om de led av smärtsam menstruation.
Hur överraskande det än må låta är det inte en ny idé.
- I Japan har denna avlönade ledighet existerat sedan 1947.
- I Argentina ger man också kvinnor möjlighet att ta en frivillig ledig dag om de behöver det. Det gäller dock bara vissa rörelser och i specifika sektorer.
Men nyheten diskuterades friskt i flera europeiska länder för några månader sedan, inklusive Storbritannien. Där hade man som mål att verka öppna, integrerade och progressiva. Vissa rörelser har lagt till rättigheten i sina interna policyer.
Det är möjligt att många av våra läsare redan har samma åsikt om ämnet. Håller du med om att kvinnor ska få några dagars avlönad ledighet om de lider av smärtsam menstruation? Det finns de som ger stort stöd åt idén. Det finns dock även de som anser att kvinnor inte ska få ledigt av en sådan orsak.
I dagens artikel vill vi ge dig mer information om detta intressanta ämne.
Avlönad ledighet för smärtsam menstruation: Data som talar för idén
Smärtsam menstruation
Varje kvinna är annorlunda och olika menstruationer har olika karaktärsdrag. Det finns de som får sin mens utan mycket smärta.
- Det finns de som tar sig igenom det med en smärtlindrande tablett eller två, men en andel har menstruationer så starka att de är handikappande.
- Gynekologer säger att smärtsam menstruation kan komma i två varianter: den första är där du inte vet orsaken och den andra när det rör sig om ett specifikt problem, såsom endometrios.
- En kvinna med smärtsam menstruation sover inte bra, får migrän och har dysforiska åkommor (humörsvängningar). Det karaktäriseras dock framförallt av smärta.
- En person med denna uppsättning symptom är någon som inte kan ge 100%. Och om de gör det är det under påverkan av starka mediciner, som inte alltid fungerar.
Enligt vissa sektorer är ett erkännande av det ett sätta att uppnå jämställdhet på arbetsplatsen. Initiativ såsom förslaget i Italien är också ett sätt att synliggöra detta problem. Genom att göra det försäkrar man att man ger kvinnor bättre livskvalitet, vilket skulle kunna led till högre produktivitet.
Avlönad ledighet för menstruation: Data som talar emot idén
Menstruation ska inte ses som en sjukdom
Märkligt nog verkar det som om de flesta som är emot förslaget är kvinnor.
- Ett argument är att alla skulle börja se på menstruation som en sjukdom snarare än något naturligt om man får ledigt för det.
- Samtidigt är de rädda för att det skulle ge företag en anledning att inte anställa kvinnor, eftersom det skulle medföra en merkostnad. Detta eftersom ingen arbetsgivare vill ha anställda på avlönad ledighet flera dagar i månaden.
- De är även misstänksamma mot sättet som lagen kan skrivas, då ledigheten skulle kunna definieras som “ledig tid på grund av opasslighet”.
Det kan mycket väl vara stigmatiserande genom att måla upp en bild av svaghet eller att “inte vara tillgänglig” eftersom kvinnan är sjuk, när det i själva verket inte är en sjukdom. I en tid när samhället har öppnat upp sig för kvinnor ser man på avlönad ledighet för mensvärk med misstänksamhet, framförallt kvinnorättsgrupper som vill ha jämställda arbetsvillkor.
Behovet att ta åtgärder mot det
Italien ville öppna upp debatten på grund av konkret data: kvinnor som lider av dysmenorré stannar ofta hemma från jobbet. Det är en verklighet, inte en form av diskriminering eller något som låtsas ge etiketter. Vad de ville få fram var något som utgjorde en form av lösning. Det måste göras med respekt och väl valda ord.
Möjliga förslag
Smärtsam menstruation är handikappande; det är en uppenbar verklighet.
- Det bästa skulle vara att förlita sig på en pålitlig diagnos av anledningarna till mensvärken. Med sanitära, farmaceutiska och strategiska fokuseringar kan man få bättre livskvalitet.
- Möjligheten att få några dagar ledigt är en smart idé.
Precis som i Japan är dock varje kvinna fri att använda dem eller inte.
- Det kommer finnas månader när man kan behöva ta några dagar ledigt om kroppen inte fungerar och det känns nästan omöjligt att utföra sitt jobb.
Det kommer dock även finnas månader när man kan vara produktiv, när man inte behöver dessa lediga dagar. Som sagt har alla kvinnor olika menstruationer, och det enkla faktum att denna verklighet blivit mer synlig är ett stort steg framåt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Dawood, M. Y. (2006). Primary dysmenorrhea: Advances in pathogenesis and management. Obstetrics and Gynecology.
- https://doi.org/10.1097/01.AOG.0000230214.26638.0c
- Proctor, M., & Farquhar, C. (2006). Diagnosis and management of dysmenorrhoea. BMJ.
- https://doi.org/10.1136/bmj.332.7550.1134
- Proctor, M., Murphy, P. A., Pattison, H. M., Suckling, J., & Farquhar, C. M. (2007). Behavioural interventions for primary and secondary dysmenorrhoea. Cochrane Database of Systematic Reviews.
- https://doi.org/10.1002/14651858.CD002248.pub3