14 anledningar till varför ditt tandkött blöder
Har du märkt att ditt tandkött blöder när du borstar tänderna? Det är väldigt vanligt.
Det finns många anledningar till varför tandkött blöder, men den främsta är att man inte har tagit hand om det ordentligt.
Din mun är ett hem till mängder av bakterier, så det rekommenderas att du:
- Ofta byter tandborste.
- Använder tandtråd för att ta bort rester mellan tänderna.
- Besöker tandläkaren minst två gånger per år.
Att blöda från tandköttet är dock väldigt vanligt, även om det kanske inte verkar så.
Om du noterar att ditt tandkött blöder när du biter i något, eller att du ser blod när du spottar efter att ha borstat tänderna, bör du ta det som ett varningstecken på att något är fel med ditt tandkött.
När tandköttet är friskt blöder det inte. Blödande tandkött är dock ett symptom som antagligen kommer att ignoreras. Tyvärr kan det sluta med att du tappar några tänder om du inte sköter om det.
Vi berättar härunder om de vanligaste anledningarna till varför tandköttet blöder:
14 anledningar till varför ditt tandkött blöder
Gingivit
Gingivit är en av de vanligaste anledningarna till varför tandköttet blöder. Det innebär att tandköttet försvagats och blivit infekterat på grund av plack.
Den mest effektiva huskuren är helt enkelt att förbättra din munhygien.
Brist på K-vitamin
Brist på K-vitamin kan göra så att ditt tandkött blöder. Det behövs för att det protein som är involverat i koaguleringsprocessen ska fungera ordentligt.
Rökning
Om du röker för mycket skadar du tänderna, och ditt tandkött kommer antagligen att börja blöda när du äter hård mat eller borstar tänderna.
Om du har börjat märka av det kan det vara ett tecken på framtida problem.
Ålder
I detta fall är viss blödning normalt. Ju äldre du är, desto större sannolikhet är det att ditt tandkött blöder oftare.
Diabetes
Det är normalt att tandköttet blöder om du har diabetes (till en viss gräns).
Det händer om du borstar dina tänder väldigt hårt eller om du använder en väldigt hård tandborste.
- Se till att borsta dina tänder varsamt och att du skaffar en mjuk tandborste. Fråga din tandläkare om du har några funderingar.
Dåligt näringsintag
Brist på nödvändiga näringsämnen som A-, B- och C-vitamin kan få tandköttet att försvagas och därmed blöda.
Det är viktigt att du ser till att du har en varierad och hälsosam kost. Om du tror att du inte har det är det dags att äta mer frukt och grönsaker.
Vissa mediciner
De som ofta tar mediciner kan uppleva blödande tandkött.
Anledningen är att det finns vissa mediciner som minskar mängden saliv i munnen, vilket gör att vissa bakterier har lättare att föröka sig.
- Om du märker att tandköttet blöder och du samtidigt har börjat ta en viss typ av medicin bör du fråga din läkare eller tandläkare om dessa faktorer är relaterade.
- Om de är det kan du be om att få använda en annan typ av medicin om din behandling kommer att vara väldigt lång. Du kan dock slutföra din medicinering om behandlingen bara kommer att vara i några dagar.
Stress
Stress kan faktiskt försvaga ditt tandkött och få det att blöda eftersom ditt immunförsvar försvagas.
Försök att slappna av mer om du känner att du har för mycket stress i livet.
Tappade tänder
När du saknar några tänder skapar det ojämn friktion mellan tänderna som även påverkar tandköttet, vilket därmed får det att blöda.
Om du har blivit av med en tand kan du be din tandläkare att sätta in en ny av det material som du föredrar.
Ett svagt immunförsvar
Kroppen tenderar att drabbas av olika sjukdomar när den inte har ett tillräckligt bra försvar.
Vissa hälsoproblem, som exempelvis anemi, kan vara anledningen till att ditt tandkött blöder (då det ökar närvaron av bakterier).
Du går inte till tandläkaren tillräckligt ofta
Om din munhygien inte kollas regelbundet kommer du inte veta vad som faktiskt försiggår i din mun.
Det är viktigt att du går till tandläkaren och tar bort plack.
Muninfektioner
Kom ihåg att saliven överför bakterier. Var försiktig med vem du kysser för att undvika bakterieproblem som orsakar inflammation och problem med tandköttet.
Graviditet
Graviditet kan faktiskt få ditt tandkött att blöda. Även om det är normalt kan det leda till stor påverkan. Din läkare kommer att berätta för dig vad du behöver göra.
Bristfälliga fyllningar
Började tandköttet blöda efter en behandling hos tandläkaren? Det kan bero på att fyllningarna inte har utförts ordentligt eller om rengöringen gjordes på ett väldigt bryskt sätt.
Be din tandläkare att korrigera problemet eller uppsök en annan tandläkare.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Chow AW. Infections of the oral cavity, neck, and head. In: Bennett JE, Dolin R, Blaser MJ, eds. Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases, Updated Edition. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 65.
- Hayward CPM. Clinical approach to the patient with bleeding or bruising. In: Hoffman R, Benz EJ, Silberstein LE, et al, eds. Hematology: Basic Principles and Practice. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 128.
- MedilinePlus, “Encías sangrantes”, s.f. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003062.htm
- Instituto Nacional de Investigación Dental y Craneofacial, Enfermedad de las encías
o enfermedad periodontal, 2013. https://www.nidcr.nih.gov/sites/default/files/2018-01/enfermedad-encias-enfermedad-periodontal_3.pdf