Viktiga saker att veta om bröstcancer

Det är viktigt att själv utföra kontroller av sina bröst på en regelbunden basis för att upptäcka eventuella knölar eller avvikelser. Kom ihåg att en tidig diagnos är avgörande för att undvika komplikationer senare.
Viktiga saker att veta om bröstcancer

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2019

Bröstcancer är en av de vanligaste cancerformerna som drabbar kvinnor, och i en mindre utsträckning även män, med miljontals offer varje år. Denna sjukdom är numera den mest alarmerande bland kvinnor över hela världen på grund av olika riskfaktorer som kan orsaka dess uppkomst. Tidig upptäckt är nyckeln till att behandla och även slå ut den helt.

Läkare, samt olika organisationer och talespersoner som arbetar för att öka medvetenheten om sjukdomen, rekommenderar ofta att kvinnor på egen hand utför regelbundna kontroller av sina bröst utöver att gå på mammografi. Båda är nyckeln till tidig upptäckt och till att få behandling så snabbt som.

Eftersom det finns mycket som folk inte redan vet om denna sjukdom är information ett annat sätt att förebygga den. I den här artikeln ska vi ge dig några viktiga fakta som du behöver känna till om bröstcancer.

Statistik kring bröstcancer

Bröstcancer
  • För närvarande är bröstcancer den vanligaste typen av cancer i världen på grund av dess extremt höga incidens – men vi ser också mycket positiva behandlingsresultat. Under de senaste fem åren har cirka 4,4 miljoner kvinnor som diagnostiserats med sjukdomen överlevt. Men den orsakar fortfarande fler dödsfall bland kvinnor i världen än någon annan typ av cancer.
  • Varje år får fler än en miljon kvinnor diagnosen bröstcancer för första gången. Detta antal utgör 10% av alla fall av cancer som diagnostiseras i världen och chockerande 23% av alla fall som diagnostiseras hos kvinnor.
  • Varje år utgör bröstcancer dödsorsaken för mer än 410.000 kvinnor i världen, vilket utgör 14% av alla dödsfall i cancer hos kvinnor och 1,6% av alla dödsfall i den kvinnliga befolkningen.
  • De viktigaste riskfaktorerna för att utveckla bröstcancer är att personen är över 45 år, är kvinna, har en familjehistoria av sjukdomen, börjar menstruera före 12 års ålder eller inleder klimakteriet efter 55 års ålder.
  • Endast 5 till 10% av fallen har ärftlighet som orsak.

Vilka är symtomen på bröstcancer?

Rosa band

Liksom många andra typer av cancer har bröstcancer inga första symtom som uppfattas som alarmerande av den drabbade. Symtomen dyker nästan alltid upp allteftersom sjukdomen fortskrider. Men det finns vissa tecken att hålla koll på, vilka underlättar tidig upptäckt:

  • Knölar i bröst eller armhålor. Dessa är oftast smärtfria. Detta symtom kan upptäckas under en kontroll av brösten utförd av personen själv eller vid en mammografi. Det finns gott om fall där knölar inte är ett symtom på bröstcancer, och det är därför viktigt att omedelbart träffa en läkare för att få en korrekt diagnos.
  • Alla former av märkbara förändringar i struktur, storlek och form av bröstet liksom hudrodnader, märken eller fördjupningar.
  • Utsöndring av vätska genom bröstvårtan, särskilt kännetecknat av förekomsten av blod.

Hur kan man förebygga och diagnostisera de tidiga stadierna?

Kost och livsstil spelar en viktig roll för att förebygga bröstcancer. Det finns vissa livsmedel som hjälper till att bekämpa tillväxten av cancerceller, så vi rekommenderar att du inkluderar dem i din kost regelbundet. Det är till exempel bra att äta mycket frukt och grönsaker liksom att dricka mycket vatten. Och undvik riskfaktorer som alkohol, rökning och en stillasittande livsstil.

Dessutom är tamoxifen en medicin som har godkänts för kvinnor över 35 år som löper hög risk att utveckla sjukdomen. Vissa specialister rekommenderar det som en förebyggande åtgärd.

För att upptäcka bröstcancersymtom tidigt bör kvinnor utföra månatliga undersökningar av sina bröst på egen hand efter varje menstruation. Om du märker några oegentligheter bör du omedelbart träffa din läkare.

Dessutom bör kvinnor över 40 år få en mammografi utförd en gång per år eller vartannat år. Som ytterligare ett sätt att upptäcka och förebygga sjukdomen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.