Varför bebisar sover bäst bredvid sina mammor

Det är normalt och naturligt för barn att somna när deras mamma är i närheten. Det är därför viktigt att bebisar sover nära sina mammor.
Varför bebisar sover bäst bredvid sina mammor

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Varför sover min bebis bara när hen är bredvid mig? Många nya mammor frågar sig det efter flera nätter av dålig sömn. Svaret är enkelt. Det är naturligt: ​​bebisar sover bäst när de är nära sin mamma. Läs om varför bebisar sover bäst då. 

Efter att ha tillbringat nio månader omfamnade och stödda inuti hennes kropp, somnade de och vaknade de och lyssnade på sin mammas hjärtrytm.

Varför tror vi att det skulle vara annorlunda efter födseln?

Det är normalt för barn att sova bättre bredvid sina mammor

Barn behöver och söker fysisk kontakt för att känna sig lugna och skyddade, precis som när de var i livmodern. De behöver det medan de är vakna, när de somnar in, medan de sover och när de vaknar igen.

Så här var det under graviditeten och så kommer det att vara ett tag längre.

Barn måste vänja sig vid livet utanför livmodern. Sedan kommer deras sömnmönster inte att vara lika vanliga tills de är 5 eller 6 år gamla.

Missa inte: Ska man väcka sin bebis för att ge den mat?

bebisar sover familj

Men vissa föräldrar tror att från den tid de föds borde de sova i sin egen spjälsäng i sitt eget rum. Andra tar spjälsängen in i sitt rum i 4 till 5 månader, men inte mer.

Tyvärr hjälper det inte barnet att sova. Bebisar sover bara om de är nära sin mamma eftersom det är det enda de vet.

Att sova samtidigt är ett alternativ

Att få barnet att sova ordentligt är den vanligaste oron hos nya mödrar.

Medan de letar efter det “magiska recept” för att få dem att sova längre eller för att få dem att somna ensamma efter att ha vaknat, saknar de den enklaste lösningen: co-sovande.

Under generationer i många kulturer har barn sovit med sina föräldrar och deras föräldrar med sina morföräldrar. Ibland har de sovit dela samma rum, oftast i samma säng.

Samlevnad övas fortfarande av många föräldrar oavsett social klass, kulturell samhörighet eller ursprungsland.

bebisar sover trött

Mellan 1980 och 1990 blev Ferber och Lozoffs teori känd.

Många läkare, psykiatriker och specialister stödde idén om att låta din bebis sova ensam, men de glömde att barn är däggdjur. Precis som varje varelse som är ammande av sin mamma, går det bara att få bebisar att sova om de är nära sin mamma.

Medan de ammar och är omfamnade lyssnar de på sin mammas hjärta, luktar henne i närheten och somnar.

Sova nära modern

bebisar sover moder

Många skyller ett barns sömnproblem på dess föräldrar. De hävdar att föräldrarnas aktiviteter kommer att hålla barnet vaken.

Det är dock inte fallet.

Gravida kvinnor går, går upp och ner för trappor, kör bilar, dansar, har sex och tränar. Även med graviditeter som kräver total vila hör barnet och känner sin mamma.

All den rörelsen och alla dessa ljud känner barnet medan de sover i livmodern, vilket är inget som att sova ensam i en spjälsäng i ett tyst rum.

Det är bara naturligt

Det finns några barn som bara somnar när de är nära sina mödrar, för det är naturligt.

Men många insisterar fortfarande på att lämna dem ensamma i sina spjälsängar. För att hålla dem från att gråta och sova dåligt – liksom för dig och din partner – gör det enkelt och håll din bebis nära dig.

Alla dessa skäl till att bebisar sover bäst bredvid sin mor bör få oss att ändra vårt beteende. Det är dags att lita på våra hjärtan och ge vår bebis vad hen vill ha.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rocío Sánchez-Carpintero Abad. (2008). Trastornos del sueño en la niñez. Protocolos de Neurología.
  • Velayos Jorge, J. L., Moleres, F. J., Irujo, A. M., Yllanes, D., & Paternain, B. (2007). Bases anatómicas del sueño. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra.
  • Izzedin-Bouquet, R. (2009). El método de observación de bebés de Esther Bick. Perinatol Reprod Hum.
  • VV.AA. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.