Vad orsakar ringningar i öronen? Behandla det naturligt!
Ringningar i öronen kan vara ett obehagligt tillstånd oavsett vem du är och kan visa sig när som helst, men när det är ett frekvent eller kroniskt problem det kan leda till en mer allvarlig hörselskada, såsom tinnitus.
Problemet kännetecknas av ett konstant ringande ljud som drabbar ena eller båda öronen, oftast på grund av att innerörat är fyllt med vätska och sänder ljud till hörselnerven.
Tyvärr har det associerats med hörselnedsättning, och därför är det mycket viktigt att kunna skilja mellan tillfälliga ringningar i öronen som orsakas av ljud i närheten och den kroniska närvaron av tinnitus, vilket kan signalera att det finns ett mycket större hörselproblem.
Vilka är symtomen på tinnitus?
Du kanske har tinnitus om du upplever följande symtom:
- Ringningar
- Konstant buller
- Pipande
- Visslande ljud i ena eller båda öronen
Vad orsakar ringningar i öronen?
Tinnitus anses inte vara en sjukdom i sig, men det visar sig som ett symtom på större problem med hörseln. Oftast finns det inte en specifik orsak som kan diagnostiseras, men vad som är säkert är att tinnitus kan ha en negativ inverkan på din hörsel. I svårare fall kan det kräva omedelbar läkarvård.
Det finns också en sekundär typ av tinnitus som inte orsakar hörselnedsättning, men som ändå producerar dessa konstanta ljud. De flesta fall av tinnitus förknippas dock vanligtvis med sämre hörsel.
Bland orsakerna till tinnitus finns:
- Ansamling av vax i ytterörat
- Lösa hår i hörselgången som vidrör trumhinnan
- En infektion i mellanörat eller härdning av de små benen i denna region
- Exponering för höga ljud
- Närvaron av ett främmande föremål inne i örat
- Trauma på örat
- Förändringar i blodtryck
- Användning av vissa läkemedel
- Hjärtsjukdom eller övervikt
- Tumörer
- Perforerad trumhinna
Hur kan du behandla tinnitus naturligt?
Du måste träffa en läkare för att få en säker diagnos, men det finns även några hälsosamma och naturliga sätt att minska dina symtom.1. Gå ned i vikt och sänk dina kolesterolnivåer
Patienter som kan tappa 10% av sin kroppsvikt och förbättra sina kolesterolvärden är betydligt mer benägna att minska symtomen på tinnitus.
2. Ät hälsosamt
Helst bör du förbättra din kost genom att följa en diet rik på grönsaker, vitaminer, mineraler, protein och antioxidanter, samtidigt som du begränsar ditt intag av fett och socker.
3. Undvik höga ljud
Människor som av olika anledningar utsätts för konstant höga eller irriterande ljud har en ökad risk att utveckla tinnitus och drabbas av hörselnedsättning. Det är viktigt att försöka undvika denna typ av exponering och använda någon form av hörselskydd för att minska de negativa effekterna av höga ljud på öronen.
4. Ta inte acetylsalicylsyra eller liknande produkter
Den höga halten av acetylsalicylsyra i vissa läkemedel kan faktiskt förvärra symtomen.5. Motionera
Daglig motion kan förbättra din cirkulation och förebygga uppkomsten av tinnitus.
6. Drick mycket vatten
Att hålla sig hydrerad är viktigt för hälsan i hela kroppen, inklusive öronen. Uttorkning är också förknippat med återkommande ringningar i öronen.
Se även: Vatten på flaska: Är det hälsosamt?
7. Sänk ditt blodtryck
De flesta vet redan att högt blodtryck ökar risken för stroke och hjärtsjukdomar, men få känner till att det också är förknippat med hörselnedsättning och förekomsten av tinnitus.
8. Använd avslappningstekniker
Avslappningstekniker är inga botemedel, men de rekommenderas för lindring av den ångest och nedstämdhet som kan uppstå när tinnitus är ett kroniskt problem.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- VV.AA. (2006). Tinitus: avances en fisiopatología y tratamiento. Medigraphic .Arch Neurociencia (Mex) Vol 11, Nº 2: 112- 122. [En línea] Disponible en: http://www.medigraphic.com/pdfs/arcneu/ane-2006/ane062g.pdf
- Molano Cubillos, N. Somos todo oídos salud auditiva y comunicativa. Pautas para el cuidado del oído y la audición. Ministerio de Salud y Protección Social de Colombia – Subdivisión de enfermedades no transmisibles. [En línea] Disponible en: https://www.minsalud.gov.co/salud/Documents/folleto_pautas_cuidados_auditivos.pdf
- Berisso, M. Fibrilación auricular: un importante problema de salud pública. Rev Urug Cardiol (2015). 30: 347- 356. [En línea] Disponible en: http://www.scielo.edu.uy/pdf/ruc/v30n3/v30n3a12.pdf