Mastektomi; Vad bör du veta innan?
Ibland kan fall av bröstcancer resultera i en mastektomi. Det är inte förstahandsvalet, men ibland är det det enda alternativet som kan rädda ditt liv.
För att förstå proceduren lite bättre är det viktigt att lära sig vad kirurgisk borttagning av en del av eller hela bröstet innefattar.
Det är lätt att skriva ned eller läsa om, men att genomgå hela processen är extremt svårt.
Det är därför det är viktigt att du förändrar sättet du tänker på denna form av bröstcancerbehandling. Du måste förstå att en mastektomi är en stor livsförändring.
Nyligen har kvinnor som blivit diagnostiserade med bröstcancer till och med valt att genomgå operationen i preventivt syfte.
Det är ett väldigt personligt beslut. Du behöver inte ens ha en familjehistorik eller genetisk mutation som ökar din risk.
Följande bör veta innan du genomgår en mastektomi.
1. Det är fysiskt annorlunda för varje kvinna
Vissa upplever mer smärta än andra. Beroende på din kropp kan du märka att återhämtningstiden tar längre än normen, som är tolv veckor.
I slutänden är det din kropp som beslutar om du kommer kunna återgå till en normal rutin, oavsett om det är förr eller senare än du hoppats på.
Det är något du kan förbereda dig på: ha någon som hjälper dig efter din mastektomi. Det är viktigt att du ser till att ha någon vid din sida.
De första två veckorna efter operationen kommer vara väldigt komplicerade. Din mobilitet kommer påverkas och gör även små saker svårare, såsom att öppna en flaska vatten eller kamma håret.
Det är då du kommer börja oroa dig över smärtan en mastektomi kan orsaka. Du bör veta att vissa kvinnor inte upplever någon svår smärta. Vissa känner faktiskt inte av något efter operationen.
Andra upplever en tryckande känsla, men inget annat.
2. En mastektomi kan få komplikationer
En mastektomi är en operation som alla andra, så det är viktigt att du mentalt förbereder dig på alla komplikationer som associeras med din kropp och hälsa.
Vissa kvinnor känner inte att operationen är en stor grej, medan andra tycker tvärtom.
Din andning kan bli kortare på grund av smärtan. Vidare kan du utveckla lunginflammation på grund av brist på filtrering i lungorna. Du måste ta hand om dig själv dagarna efter operationen, eftersom det är då du löper störst risk för infektion.
En annan konsekvens är förstoppning. Det är ofta ett resultat av att man inte förstår effekterna av de smärtlindrare och läkemedel som skrivs ut för smärtan.
Dessa läkemedel kan tvinga dig att spendera en natt på akuten eftersom du inte kunnat tömma tarmarna på fem dagar.
Det är viktigt att tala med din läkare för att få förslag om vad du kan göra för att förebygga det. En diet med mycket fibrer kan vara hjälpsamt.
Vänligen läs: 5 överraskande saker som orsakar ångest
3. Bröstrekonstruktion är ett alternativ
Bröstrekonstruktion efter en mastektomi är ett känsligt ämne som är unikt för varje kvinna.
Vissa väljer att inte genomgå rekonstruktion av personliga anledningar, medan andra anser att det behövs för att de ska känna sig bekväma med sin nya kropp.
Att ha bröst må associeras med skönhet, men vissa kvinnor lider under rekonstruktionsprocessen. Andra som har haft väldigt stora bröst kan känna sig frigjorda från ryggsmärta och välja att inte rekonstruera dem.
Oavsett måste du se över dina personliga behov innan du beslutar om du vill gå igenom rekonstruktionsprocessen eller inte.
Prata om din oro och var inte rädd för din mastektomi
Att genomgå en mastektomi är ett väldigt viktigt steg i livet, så var inte rädd för eller bagatellisera det.
Prata med din läkare, och om du håller med om att det är nödvändigt ska du se till att vara fullt informerad om vad proceduren innefattar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Borbón Mendoza, J. E., & Beato Canfux, A. I. (2002). Enfoque actual de la problemática salud-sociedad en pacientes con mastectomía. Revista Cubana de Medicina Militar, 31(1), 47-53.
-
Del Val Gil, J. M., Bañeres, M. L., López, F. R., Martínez, A. U., & Serrano, A. M. (2001). Cáncer de mama y mastectomía. Estado actual. Cirugía española, 69(1), 56-65.
-
Silva de Oliveira, M., Carvalho Fernandes, A. F., Mesquita Melo, E., & Falcão Juvenal Barbosa, I. C. (2005). Cuidados preoperatorios de mastectomía bajo la óptica de la mujer. Revista Cubana de Enfermería, 21(2), 1-1.