Vad är preppy style?

Djupa urringningar går inte ihop med preppy style. Ta reda på vad du mer bör undvika och framför allt vad du bör lägga till.
Vad är preppy style?

Senaste uppdateringen: 13 december, 2022

Pastellfärger, loafers, kjolar och rutiga byxor är tillbaka! Det är detta som är preppy style. Denna klassiska, men ändå vågade look får många likes (och dislikes) och håller på att bli en ny trend i dagens mode. Även om den kommer från amerikanska gymnasieskolestilen, präglas den också av japansk kultur.

Gillar du att testa nya stilar? Missa då inte detta!

Preppy style kännetecknas av att vara sportig, avslappnad och sexig på samma gång, typiskt för studenteliten på det amerikanska 70- och 80-talet. Men var försiktig, du måste vara noga med vissa allmänna detaljer för korrekt kombination.

Hur skapar jag min preppy style utan att se fånig ut?

Stilen preppy style tillåter egentligen oändliga kombinationer. Men det finns definitivt vissa nyckelplagg du måste ha, samtidigt som det också finns andra plagg du bör lämna i garderoben.

Tips för preppy style för kvinnor

När du skapar en preppy style-outfit bör du blanda och matcha en mängd olika plagg, men följa några tydliga riktlinjer. Till exempel passar urringningar inte i denna stil.

 • Ränder är helt rätt, och du kan inkludera dem i blusar, tights, klänningar, shorts, pikétröjor och tröjor.
 • Gillar du tryck? Prova nyanser av rött, blått och vitt.
 • Loafers med fyrkantiga klackar är nyckelskorna i denna look. Randiga sandaler och kilklackssandaler är dock godkända.
 • Kjolar är ett rungande ja. Om preppy style kännetecknas av något, är det för sina vackra, färgglada plisserade kjolar – randiga, rutiga, monokromatiska eller i kombinationer. De får gärna vara lite längre, men gå inte under knäna.
 • Bär spetsskjortor eller blusar. De är feminina och eleganta.
 • Vill du lägga till ett lager till din preppiga outfit? Prova en matchande tröja och lägg till en vacker kavaj med guldknappar. Gärna också en rutig eller trenchcoat-stil med geometriska manschetter och slag.
Preppy style
Inte så korta kjolar med rutmönster är idealiska för stilen.

Tips för preppy style för män

Preppy-trenden är en fantastisk look för män. Om du vill förlika dig med trenden, kommer dessa modetips att hjälpa dig.

 • En fantastisk touch är att bära en skjorta med långa ränder och ett emblem på ena bröstet, såsom ett collegeemblem.
 • V-ringade tröjor, gärna i pastellfärger, passar utmärkt, och kombinera gärna med en vacker slips och en ljus skjorta. En typisk amerikansk collegeuniform.
 • Shortsen är tillbaka, och som de sticker de ut! Välj en med rutigt mönster, gärna i beige. Kan du se dig själv i dem redan?
 • Sist men inte minst! Skorna. Vi kan inte glömma denna viktiga detalj. En munksko ger dig stilen du letar efter. Du kan också prova brogues eller, om du föredrar en mindre formell stil, seglarskor.
Preppy style för män.
Männen ska se ut som collegemän från 1980-talet för den rätta stilen.

Akta dig! Blanda inte ihop denna stil med andra stilar

Preppy style ger en ungdomlig, modern känsla. Det finns många plagg som kan passa för stilen, dock betyder det inte att de tillhör denna trend.

Om du vill behålla originaliteten bör du tänka på följande:

 • Undvik alltför stora riskabla urringningar.
 • Att vara feminin är perfekt, men överdriv inte.
 • Att klä sig helt i mörka toner är inte preppy. Använd ljusa färger och pasteller. Kombinera med en färg som sticker ut.

Låt dig inspireras av kändisar

Denna stil är en favorit hos många kändisar och även karaktärer i film och serier. New York-skådespelerskan och modellen Olivia Palermo är känd som drottningen av preppy, så ett tips är att hitta inspiration bland hennes senaste looks.

Taylor Swift är också en annan representant för genren. Och det går ju inte att glömma den ikoniska Blair Waldorf från Gossip Girl och Charlotte York från Sex and the City!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.