Tusentals människor är deprimerade utan att veta om det

Tusentals människor lider av depression utan att ens veta om det. Lär dig mer om sjukomen, varför du inte ska skämmas och när du borde söka hjälp.
Tusentals människor är deprimerade utan att veta om det

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2019

Det kanske verkar svårt att tro, men det finns tusentals människor som är deprimerade utan att veta om det.

De har ingen uppfattning om vikten av de negativa tankar som konstant cirkulerar i deras huvuden. Det är ett väldigt verkligt problem som många läkare och psykologer ställs inför varje dag när de behandlar symptomen som associeras med depression.

Muskelsmärtor, irritabilitet, ilska, självhat, humörsvängningar eller förakt för allt i sin omgivning är saker som kännetecknar det.

Man kan inse att något inte står rätt till; livet kan verka lite “fel”, till och med konstigt, och allt känns som om det går i motsatt riktning till vad man förväntat sig.

Men man fortsätter framåt. Man gör det för att man har upprättat försvarsmekanismer som får en att anpassa sig till dessa känslor istället för att konfrontera dem.

Därför tystar folk sina känslor, dränker sina sorger, täcker sin stress med ångest, och ångesten i sin tur med flera psykosomatiska smärtor.

Det kanske låter överraskande, men det är ett faktum: folk kan vara deprimerade utan att veta om det, och tusentals lider av det.

Här kommer några av de största symptomen på denna komplexa situation.

Deprimerade utvecklar gradvis hjälplöshet och obehag

Flicka i rymden

Depression har ofta ingen specifik och objektiv utlösare, såsom en förlust, ett intensivt uppbrott eller att plötsligt bli av med jobbet.

Det svåraste konceptet att få grepp om är att de flesta deprimerade människor är de som vid första anblicken har “nästan” allt som borde göra dem lyckliga: en familj, tak över huvudet, ett jobb…

Psykologer säger ofta att depressiva känslor växer som ogräs i en vacker trädgård. Det kommer sedan en dag när den täcker nästan allt med sin tjocka växtlighet, törnar och fula buskar.

Det är en subtil kombination där missnöjdhet, känslomässig slöhet och en känsla av att förlora kontrollen över livet sammanvävs.

Folk som drabbas märker att de knappt gör något som de njuter av för att de har så många förpliktelser som håller dem upptagna varje dag.

Nästan utan att inse det normaliserar de sina negativa känslor, så pass att de nästan är väntade, vilket leder till att de accepterar dem.

Däri ligger problemet.

De flesta av symptomen är inte kopplade till depression

Flicka under vatten

Folk går till sina läkare för att de känner sig utmattade.

Läkaren kommer som vanligt ta ett blodprov. Efter att ha sett resultaten kommer läkaren rekommendera att du helt enkelt förbättrar din kost, vilar och tar vitaminer.

Några månader senare är du tillbaka på mottagningen för att du har ont i ryggen. Läkaren råder dig då att gå till en sjukgymnast.

Men du ber om ytterligare en tid eftersom du märker att du lider av sömnlöshet och nervositet. Det är då läkaren skriver ut bensodiazepiner.

I ett försök att stoppa bruket av psykotropiska läkemedel och förebygga ett beroende provar läkaren till slut att skicka dig till en psykolog, som då ställer den slutgiltiga diagnosen: depression.

I snitt tar det 1-2 år att få den korrekta diagnosen. Samtidigt vet patienten inte vad som händer.

Det är ett väldigt komplext problem som vi borde vara mer uppmärksamma på.

Deprimerade utan att veta om det – människor i förnekelse

Ordet “depression” borde inte skrämma dig. Det brukar dock skapa en känsla av bortstötning, både för personen som drabbas och för samhället.

Vi lever i en värld som fortfarande tror att “deprimerade människor är ledsna. Det är inget annat än en svag attityd och att inte veta hur man hanterar problem.”

Att tro det är ett misstag. Depression i alla former är en sjukdom som måste behandlas på ett multidisciplinerat sätt. Det kan röra sig om en kombination av läkemedel, psykoterapi och socialt stöd.

Men när folk får diagnosen kan de känna som om världen plötsligt stannar och allt förändras.

De undviker att hantera sina inre demoner, förluster och brustna hjärtan. De skjuter upp att rensa upp och organisera ett sinne som är fullt av känslor. Istället agerar de som om inget hänt för att hålla sig funktionella.

Att bekämpa depression är inte lätt, men det kommer en punkt när det blir omöjligt att gå framåt.

Hur man vet om man har depression

Flicka med snäckskal mot örat

Psykologer har några nyckelpunkter som vägleder dem mot en möjlig diagnos, som:

  • Sömnlöshet
  • Apati
  • Konstanta humörsvängningar
  • Försvarslöshet, en känsla av att oavsett vad du gör kommer inget bli bra
  • Att känna att du inte har kontroll över allt

De är otvivelaktigt några av de mest återkommande symptomen, och vi borde ha koll på dem om vi inte vill bli deprimerade utan att veta om det.

Andra allvarligare symptom som sällan går obemärkt förbi är självskadebeteende eller självmordstankar.

Låt oss lära oss att identifiera symptomen så snart som möjligt och be om hjälp.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.