Trosskydd: bra eller dåliga för feminin hälsa?
Att dagligen använda trosskydd är mer eller mindre vanligt för kvinnor för att hålla underkläderna torra och fria från vätskor och daglig fukt. De förebygger även möjliga odörer och ger en större renlighetskänsla.
Men är de bra för den feminina hälsan, eller är de skadliga? Vi ska reda ut dessa frågor och ge dig råd om hur du håller ditt privata område hälsosamt och fritt från irriterande infektioner.
Precis som hur du hittar nya märken och sätt som anpassar sig till de olika underklädesstilar som du ser i butikerna så kanske du även har hört att de inte är lika fördelaktiga som annonsörerna hävdar.
Det finns vissa krav för att ditt könsområde ska må så bra som möjligt och inte drabbas av obehag som kan röra sig om allt från brännande känslor och irritation till att störa din dagliga rutin, ditt självförtroende och till och med det intima med en partner.
Du bör ha i åtanke att du inte kan sluta använda dagliga trosskydd, men det finns tips för hur du kan undvika framtida problem.
Tips för trosskydd och ett hälsosamt könsområde
Varje kvinna är unik, vilket betyder att vi alla kan dra nytta av något som inte är bra för andra och vice versa.
Rent generellt så kan vi dock nämna att:
Först så ska du innan ett inköp av trosskydd se till att de kan andas och att de inte har någon plasttäckning samt att de är mer porösa. Kom ihåg att ditt könsområde måste ventileras så att fukt inte stannar där och orsakar infektioner.
Du bör byta dem några gånger om dagen – minst var 4:e till 6:e timme. Det är även väldigt viktigt att tvätta dina händer innan och efter du använt toaletten och när du tar på bindor.
Andra tips för att förebygga infektioner
- Vaginaområdet bör inte vara helt hårfritt eftersom pubeshåren skyddar området.
- Bra hygien är också viktigt, speciellt under menstruationen.
- Undvik att använda handtvål eftersom den kan ändra vaginans pH-värde. Neutrala tvålar eller tvålar som säljs specifikt för detta område finns i många varianter och möjliggör god könshygien. De bästa sorterna är de med surt pH-värde för att hålla området rent och skyddat.
- Använd underkläder i bomull eftersom det möjliggör ordentlig ventilation av området.
- Undvik att bära tajta byxor under längre perioder eftersom de kan öka temperaturen och fuktigheten i området – en miljö som gagnar bakterier.
- Bär inte kläder av syntetiska material.
- Sov i lösa kläder.
- Undvik att sitta under längre perioder.
- Använd inte intimdeodoranter. Dofter döljer bara odörer och kan orsaka irritation.
- Håll området så torrt som möjligt.
Faktorer som kan influera infektioner
Utdragen användning av antibiotika, graviditet och diabetes är faktorer som kan influera infektioner. Om du är i en av dessa grupper så bör du vara mer försiktig.
Var försiktig om du har dessa symptom
- Ökad konsistens och mängd vaginala flytningar
- Förändringar i sekretfärg
- Dålig odör
- Smärta och brännande känsla under urinering
- Smärta under sexuellt umgänge
Undvik självmedicinering
De flesta kvinnor uppsöker inte läkare, antingen på grund av rädsla eller skam. Under tiden blir det som orsakar infektionen allt starkare, vilket gör det svårare att bli av med dem.
När du misstänker att du har en vaginal infektion så ska du undvika självmedicinering och istället uppsöka en läkare. Om du får behandling i god tid så kan den botas enkelt. När du självmedicinerar så kommer du bara förvärra situationen.
Det är av yttersta vikt att din läkare väljer rätt läkemedel för varje specifik situation. Om du drabbats av symptom som tyder på att du har en vaginal infektion så ska du sluta använda trosskydd. En dåligt behandlad vaginal infektion kan orsaka problem med urinvägarna, såsom allvarliga infektioner som är farliga för din hälsa.
Experter säger att de flesta kvinnor är drabbade eller kommer drabbas av en vaginal infektion. Skulle det dock inte vara bättre att förebygga dem än att drabbas av dem?