Tre sätt att bli av med dålig lukt i sandalerna
Sandaler är bekväma skor som låter dina fötter andas och vara fräscha i varmt väder. Men trots att öppningarna hjälper till med att ventilera fötterna kan värmen ändå orsaka fukt och illaluktande. Letar du efter sätt att bli av med dålig lukt i sandalerna?
Tro det eller ej, du kan enkelt göra detta med några hemmagjorda produkter och naturliga ingredienser.
Naturliga lösningar för att bli av med dålig lukt i sandalerna
Kombinationen av vissa material i dina sandaler med svett och bakterier kan få dem att lukta. Om du inte gör något åt det kommer lukten att fastna kvar. Sedan kan lukten bli så stark att den märks av även när du är barfota.
Men finns det några hemmagjorda lösningar som kan hjälpa dig att minska eller bli av med problemet. Prova på något av dessa tips när du tar av dig sandalerna. När du sedan sätter på dem igen kommer de vara perfekta igen!
1. Vit lera och essentiella oljor
Vit lera är en naturlig produkt som kan absorbera toxiner. Detta är utmärkt för att bli av med dålig lukt i sandalerna. Det är ganska likt talk, och är väldigt enkelt att använda.
Nu för tiden kan du hitta vit lera på apotek, hälsokostaffärer och butiker med naturliga produkter. Du kan även tillsätta lite essentiella oljor för att ge lite doft till medlet. Till exempel kan du använda lavendel, rosmarin eller citron.
Så här gör du:
- Applicera bara en liten mängd av blandningen på sandalens sula när du tar av dem för kvällen.
- Du kan också applicera leran på sulan precis innan du ska ta på dig sandalerna.
- Du kan även använda lera för fotbehandlingar, precis som du gör med ansiktet. På detta sätt kan du bli av med toxiner i huden och på så vis bli av med dålig lukt.
Läs också: Hur man gör och använder lavendelolja
2. Tepåsar med mynta
Brukar du dricka te med mynta? Om du låter dina använda tepåsar torka har du en enkel och billig naturlig deodorant. Dessa små påsar är utmärkta att använda som luktborttagare i kylen, nattduksbordet, bilen och även i sandalerna.
Så här gör du:
- Torka påsen efter att du har druckit ditt te.
- Tillsätt ett par droppar essentiell olja för att få det att lukta ännu bättre. När lukten försvinner kan du bara tillsätta mer.
3. Bakpulver med essentiella oljor och citrusskal
En av de äldsta huskurerna som tar bort dålig lukt i sandalerna och andra skor är bakpulver. Denna absorberande, svampdödande och alkaliserande produkt kan hjälpa till att lösa många situationer i hemmet.
Just i detta fall ska vi att använda det tillsammans med en annan produkt du kanske inte tänkt på: citrusskal. Dessa skal är rika på naturliga essenser och har även en utsökt doft som man relaterar till renlighet och fräschhet.
Så här gör du:
- Skala olika citrusfrukter som exempelvis citroner, apelsiner, mandariner eller grapefrukt i tunna remsor. Lägg dem sedan i en burk med bakpulver. Vi rekommenderar att du inte delar dem för mycket så att de är lättare att hantera.
- Låt bakpulvret blötas upp i ett par dagar.
- Sedan kan du lägga på lite på dina sandalers sulor över natten för att absorbera den dåliga lukten.
Kolla in detta: Prova denna naturliga golvtvätt med citrus
Fler tips för att bli av med dålig lukt i sandalerna
- Förvara dina skor i ett luftigt och torrt område, speciellt skor som tenderar att lukta illa.
- Använd sandaler som är gjorda av naturliga material som andas.
- Om du tror att du har fotsvamp, besök en fotvårdsspecialist.
- Din kost påverkar också hur din kropp luktar. Ät mer rå frukt och grönsaker och drick minst två liter vatten under dagen.
Som du kan se i denna artikel är det möjligt att bli av med dålig lukt i sandalerna. Du behöver bara använda dig av dessa tips. Testa och se hur de dåliga lukterna försvinner!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Moosavi, M. (2017). Bentonite clay as a natural remedy: A brief review. Iranian Journal of Public Health.
- Kalemba, D., & Kunicka, A. (2005). Antibacterial and Antifungal Properties of Essential Oils. Current Medicinal Chemistry. https://doi.org/10.2174/0929867033457719
- Kuepper, G., & Thomas, R. (2001). Use of Baking Soda as a Fungicide. Organic Gardening.