Tom stol-syndrom och den stora sorgen
Tom stol-syndromet (efter engelskans “Empty Chair Syndrome”) refererar till känslan man får när man förlorar någon speciell. Det kan vara din partner, en vän, en bror eller syster, och så vidare. Det blandas ofta ihop med sorgen av att förlora någon rent generellt, men det kallas tom stol-syndrom eftersom det antar en speciell intensitet när du istället borde fira eller ha roligt.
Det inträffar ofta under vissa högtider eller viktiga datum, såsom jul, en födelsedag eller andra tider som är speciella för dig. Du märker då av den där tomma stolen bland alla andra och känner en gigantisk tomhet, varpå ångesten och lidandet kommer tillbaka på nytt.
Tom-stol syndrom är ett tyst vittne
En tom stol fortsätter att vara manifestationen av vad eller vem du var förut, men inte längre är. Det är framförallt märkbart när du omges av andra och plötsligt inser att någon fattas.
Denna starka känsla är en del av sorgeprocessen; något du kanske upplevt förut. När du ställs inför förlusten av någon du älskar genomgår du en period där du måste lära dig att leva utan den personen – en period av intensiv smärta. Sorgen fortsätter tills du kan hantera din förlust och återgå till ditt normala liv utan den fasansfulla känslan av tomhet.
Det är viktigt att notera att tom stol-syndrom kan inträffa även om personen du saknar fortfarande är i livet. Det kan också appliceras i andra situationer, såsom när du känner dig ensam. När någon lämnar eller överger dig kan du uppleva tom stol-syndrom, även om det är vanligt att man associerar det med ett dödsfall.
När du känner dig ensam och det inte spelar någon roll hur många omger dig är det tom stol-syndrom.
Du upplever så mycket, men du kommer att komma över det
Även om du kanske bara kan se saker genom din sorgs smärta måste du fortfarande bemöta viktiga helger och högtider, som jul – det finns inget sätt att hålla smärtan borta. Du måste ta dig igenom upplevelsen, för även den kommer att passera.
Till att börja med kan du prova att följa rekommendationerna nedan. De kan komma väl till hands i framtiden.
Isolera dig inte och var inte tyst om ditt tom-stol syndrom
När du lider av tom stol-syndrom vill du förmodligen inte prata om det, och du kan ta avstånd från de som vill hjälpa dig mest. Du föredrar att lida i det tysta. Det är väldigt ohälsosamt. Gör ditt bästa för att interagera med andra även om du inte känner för det, och var inte rädd att söka hjälp om du behöver. Ibland behöver vi bara en annan person som lyssnar och uppmärksammar oss.
Ändra den tomma stolens mening
Saker kommer alltid betyda vad du vill att de ska betyda. Om din tomma stol är synonymt med sorg och förlust, varför inte ge den en ny mening? Ta en närmare titt, försök bli kvitt de negativa känslorna som du har tillåtit ta över. Gör stolen till din bästa vän, inte din fiende.
Om möjligt, be om hjälp med tom-stol syndrom
Du kanske tror att du kan hantera allt och att ingen kommer lösa saker och ting åt dig om du inte kan lösa dem själv. Men ibland behöver man en extra knuff för att lättare gå framåt.
Försök inte självmedicinera dig själv för att lindra smärtan – ta endast läkemedel som en läkare ordinerar. Försök också att hitta andra sätt att behandla din sorg. Varför inte gå till en psykolog? De kan hjälpa dig mer än någon annan, så var inte rädd för att be om hjälp.
Det är viktigt att acceptera det faktum att folk kommer och går i livet, på ett eller annat sätt. Vissa går bort, andra lämnar dig och ytterligare andra kanske sårar dig. Du har inget annat val än att acceptera det.
Låt inte en tom stol döda glädjen som gör att du känner dig levande.
Det är klart att det gör ont, för du är människa och har känslor! Men du måste lära dig att acceptera att saker händer i livet som ligger bortom din kontroll.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Echeburúa, E., & Herrán, A. (2007). ¿Cuándo el duelo es patológico y cómo hay que tratarlo? Análisis y Modificación de Conducta, 33(147), 31–50.
- Pelegrí, M., & Romeu Figuerola, M. (2011). El duelo, más allá del dolor. Desde El Jardín de Freud: Revista de Psicoanálisis, (11), 133–148. Retrieved from http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4554003&orden=1&info=link
- El síndrome de la silla vacía. Diario El país de España. (2010). Recuperado el 24 de marzo de 2020.
-
Hartwell-Walker, M. (2018). The Empty Chair at the Holiday Table. Psych Central. Retrieved on March 24, 2020, from https://psychcentral.com/lib/the-empty-chair-at-the-holiday-table/