Tecken på subtil verbal misshandel i relationer

Även om det inte är lika tydligt som fysisk misshandel kan psykologisk misshandel underminera självförtroendet lite i taget.
Tecken på subtil verbal misshandel i relationer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Subtil verbal misshandel kan vara svår att upptäcka. Dolda förolämpningar och nedsättande kommentarer är bara några exempel.

I den här artikeln kommer vi dela med oss av några exempel så att du kan lära dig att identifiera subtil verbal misshandel. Förhoppningsvis kommer sluta se det som normalt eller som en del av din partners personlighet.

Du får inte tillåta psykisk misshandel, oavsett vem det kommer ifrån.

Tydlig verbal misshandel i parrelationer

Man som skrattar åt kvinna

Det finns typer av verbal misshandel som du kanske inte vill se. I vissa fall accepterar du dem som något som alltid har varit på det sättet.

Dessa inkluderar:

  • Att göra sig rolig över någon på ett sätt som får personen att känna sig underlägsen. Ett exempel kan vara att man säger: “Det märks att du kommer från en mindre stad.”
  • Att dra uppmärksamhet åt folks attribut: “Wow, vilken fantastisk kropp, det är en sådan kropp jag tycker om.”
  • Att medvetet ljuga om olika saker även om de inte är viktiga: “Jag lämnade inte nycklarna där.”

Det finns verbal misshandel som man kanske inte vet hur man ska reagera på. Faktum är att det är möjligt att man tillåter det eftersom man kan ha sett det i den viktigaste relationen man alltid haft som förebild: ens föräldrar.

Men för att förstå att det förekommer verbal misshandel måste du tänka på dina känslor. Känner du dig OK? Märker du att din självkänsla har blivit påverkad?

Känslomässig utpressning

Kvinna som gråter

Känslomässig utpressning är en form av subtil verbal misshandel som har som mål att manipulera den andra personen.

Och till vilket ändamål? För att komma över något, eller helt enkelt uppnå någon form av tillfredsställelse från känslan av att kontrollera den andra personen. Genom att använda subtila ord försöker personen få den andra att känna sig skyldig.

Som du kan se finns det inte någon kärlek i relationen om det förekommer känslomässig utpressning, men det finns manipulation: önskan att kontrollera och utnyttja ens partner.

Det inkluderar även att få den andra personen att tvivla på sina mentala förmågor. Med fraser som “Jag sade inte det där” eller “Du är knäpp, jag skulle aldrig göra så” försöker den manipulerande personen få sin partner att tvivla på vad som har hänt.

Och målet med det? Att göra partnern desorienterad för att ha större kontroll över vederbörande. Att totalt ignorera partnern är också en form av misshandel. I det fallet är målet att få den andra personen att ta det första steget mot att bli sams igen.

Känslomässig manipulation kan sammanfattas med ett enda ord: förnedring.

Hur du sätter stopp för subtil verbal misshandel

Nej till manipulation

Även om du inte tror att det är så dåligt som vi säger måste du sätta stopp för det. Beslutet att lämna situationen måste baseras på att du uppmärksammar dina känslorOm du mår dåligt, har skuldkänslor eller känner dig deprimerad av att ha blivit utsatt för subtil psykologisk misshandel måste du komma bort från det.

Det finns inga “men”. Någon som använder verbal misshandel i en relation är inte en hälsosam partner. Hur mycket personen än säger att han älskar dig, hur mycket han än säger att han vet att han hade fel, vill han bara få en ny chans att fortsätta med beteendet.

Lura inte dig själv. Personen kommer med största sannolikhet inte förändras.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bjorkqvist, K. (1994). Sex differences in physical verbal and indirect agression a review of recent research. Sex Roles. https://doi.org/doi:10.1007/BF01420988
  • Demianova, Y. (2014). Verbal agression in the pedagogical medium. Recent Issues of Pedagogy, Psychology and Vocational Education. https://doi.org/10.5281/ZENODO.11382

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.