Starta en ekologisk grönsaksodling i stan

Starta en ekologisk grönsaksodling i stan

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Det finns ett enormt värde i att starta en egen ekologisk frukt- och grönsaksodling. Du får en stor variation av läckra frukter och grönsaker att äta. Vissa ser detta som en form av terapi (och motion) och/eller som ett sätt att kommunicera med jorden och träffa andra likasinnade. Du kan som minst använda det som ett sätt att äta mer hälsosamt och naturligt.

Tänker du nu att detta endast är möjligt för de som bor på landsbygden och inte för dig som bor i stan? Tänk efter igen! I den här artikeln ska vi visa dig hur enkelt det är att starta en egen ekologisk grönsaksodling mitt i stan.

Din urbana ekologiska trädgård – så kommer du igång

Börja med att välja en plats för din odling. Det kan vara en liten stenlagd yta på baksidan eller framsidan av ditt hus, en terrass eller en balkong. Du kommer odla dina växter i krukor eller andra behållare, så du kan utan problem göra det på ett asfalterat underlag. Innan du väljer din plats bör du läsa igenom följande guide.

  • Utrymmet måste få minst 6 timmars direkt solljus per dag då växterna kommer att behöva detta för att växa bra och producera frukt och grönsaker. Växterna måste kunna utföra sin fotosyntes för att producera energi och utan solljus kan de inte göra det. Försök att undvika ytor som ligger i skugga under större delen av dagen.
  • Krukorna bör helst placeras i söderläge eftersom de då får maximalt med solljus.
  • Tänk på säkerheten för dina växter. Skulle de kunna bli vandaliserade? Kan husdjur eller fåglar komma åt dem? Du kanske vill skydda dem med en barriär eller ett nät.
  • Se till att du placerar din grönsaksodling nära en vattenkälla för att underlätta vattningen. Du vill inte bära vattenkannor hundratals meter. Kom ihåg att växter som producerar frukt och grönsaker kräver mycket vatten!
Grönsaksodling  på tak
  • Antalet krukor eller behållare du behöver beror på hur många personer du vill odla grönsaker och frukt till. Lämplig storlek på behållarna beror i hög grad på vad du odlar! Det finns riktlinjer tillgängliga på fröpåsar eller plantor som du köper, och det finns mängder av tips fritt tillgängliga på webben.
  • Odla de grönsaker och frukter som din familj gillar allra mest – på så sätt blir det inget slöseri. Dock måste växterna tåla klimatet där du bor.

Välj rätt behållare för just dina behov

De krukor eller behållare du använder bör:

  • vara lätta att bära så att du enkelt kan flytta dem och inte vara för tunga för en balkong eller terrass.
  • ha god dränering så att överflödigt regnvatten kan rinna ut och att behållarna inte blir vattendränkta.
  • vara så stora som möjligt, så att växternas rötter kan växa lika bra som om växterna stod i en trädgård full av jord. Ett jorddjup på minst 20 cm rekommenderas för de flesta växter.
Grönsaksodling i krukor
  • Välj material på krukorna med omsorg. Trä- eller keramikkrukor skyddar rötterna bäst.

Mer om din urbana ekologiska grönsaksodling

När du har valt plats och behållare för din grönsaksodling är det bara att sätta igång. Det är viktigt att veta var och hur du bör placera den. Se till att placeringen är någorlunda komfortabel för dig så att du kan arbeta med den utan att skada din rygg.

Du kan fylla den nedre delen av dina behållare med matjord. Detta kan du ofta få gratis genom små annonser på lokala anslagstavlor och webbplatser. Toppa sedan med ekologiskt gödselmedel/kompostmaterial från din trädgårdsbutik. Undvik bekämpningsmedel om du vill att din odling ska förbli ekologisk.

Grönsaksodling på bakgård


Grönsaker kan planteras på två olika sätt: som frön eller plantor. Vad som är lämpligast beror på typ av växt och tiden på året.

Vissa växter trivs mycket bra tillsammans med andra växter, till exempel går tomater och basilika bra ihop, medan andra, som till exempel broccoli, kräver en hel del näringsämnen och vatten och trivs bäst när den odlas ensam.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.