Sommarhudvård för barn och bebisar

Bebisars och barns hud behöver särskild uppmärksamhet under sommaren. Den är mer känslig och tenderar att drabbas av allvarliga skador om den inte skyddas från solen. Vad ska du tänka på för att ta hand om den? Här är detaljerna.
Sommarhudvård för barn och bebisar
Maria del Carmen Hernandez

Granskad och godkänd av hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 15 augusti, 2023

Sommarhudvård för barn och bebisar är mycket viktigt. På grund av deras ömtåliga hud kan solens UV-strålar orsaka problem om de inte får det skydd de behöver.

Som vi alla vet tenderar barn att vara mer solexponerade vid den här tiden på året, eftersom många av aktiviteterna de deltar i äger rum utomhus. Vad kan man göra för att undvika solskador?

7 tips för sommarhudvård för barn och bebisar

Sommarsäsongen är en av årets mest efterlängtade. Men på grund av den plötsliga förändringen i temperatur och de många utomhusplanerna är det tillrådligt att vara extremt försiktig, särskilt när det gäller hudens hälsa. Upptäck några rekommendationer för sommarhudvård som syftar till att skydda huden hos barn och bebisar nedan.

1. Solskydd

Från 6 månaders ålder kan bebisar använda solskyddsmedel som en del av åtgärderna för att motverka effekterna av solens strålar. Hos mindre barn är att undvika direkt solexponering och att hålla dem i skuggan den bästa åtgärden för att undvika olägenheter.

Helst bör barn använda ett solskyddsmedel med en skyddsfaktor (SPF) lika med eller högre än 50. Dessutom bör det ha ett brett skyddsspektrum som täcker UVA- och UVB-strålar.

Det är också lämpligt att begränsa tiden och mängden solexponering, eftersom timmarna mellan 12.00 och 16.00 är när ni helst ska vara inomhus. Under dessa timmar är UV-strålarna mer skadliga.

Solskyddsmedel för att säkerställa bra sommarhudvård för barn och bebisar finns i flera presentationer. Några av dem är följande:

  • Geler
  • Krämer
  • Aerosoler
  • Lotioner
  • Salvor
  • Läppbalsam
En tjej med solkräm.
Applicering av solskyddsmedel är nyckeln till att förhindra att barn drabbas av skador på grund av effekten av UV-strålar.

Det är också lämpligt att kontrollera produktens utgångsdatum innan du applicerar den. Efter öppnandet håller den som regel bara ett år. Applicera på öronen, ansiktet, halsen, armarna och alla delar av kroppen som inte är täckta av kläder.

Om möjligt är det bäst att använda det före solexponering och upprepa appliceringen varannan timme. Faktum är att du bör använda produkten även under molniga dagar, eftersom UV-strålar fortfarande passerar igenom på samma sätt.

Det är inte tillrådligt att använda lotioner som innehåller p-aminobensoesyra (PABA), eftersom detta är en vanlig orsak till allergier och orsakar permanenta fläckar på kläder. Octylmethoxycinnamate, UVB-skyddet som är till för barn, orsakar inte allergier.

2. Sommarhudvård för barn och bebisar: använd solskyddande kläder

Under sommaren är en av de grundläggande försiktighetsåtgärderna för att skydda huden på spädbarn och barn att klä dem i kläder som täcker alla delar av kroppen som kan bli exponerade. Tänk på att kläder i sig inte helt blockerar UV-strålarna. Det kan dock hjälpa till att minska effekterna.

Det finns idag textilföretag som säljer tyger med UV-skydd. De har vanligtvis en etikett som anger UV-skyddsfaktorn (UPF) på en skala från 15 till 50+. Ju högre UPF, desto mer skydd ger det.

Det är viktigt att komma ihåg att småbarn under 6 månaders ålder inte bör vara under långvarig solexponering, så det första alternativet är alltid att söka skugga. Naturligtvis bör deras skydd kompletteras med fysiska barriärer som kläder och hattar.

3. Insektsmedel

Förekomsten av insekter bör inte förbises i sommar. Här är det bland annat viktigt att komma ihåg att det inte är tillrådligt att blanda insektsmedel med solskyddsmedel.

Det korrekta sättet är att applicera solkrämen 30 minuter innan insektsmedlet. Det är också bäst att undvika att använda parfymer, kosmetika och andra ämnen som innehåller färgämnen, eftersom de kan orsaka överkänslighetsreaktioner och irritation.

Insektsmedel.
Applicering av insektsmedel förhindrar myggbett och andra insekter som vi vanligtvis råkar ut för utomhus på sommaren.

4. Sommarhudvård för barn och bebisar: Använd hatt

Hattar är bra komplement för att mildra de negativa effekterna av solexponering. Enligt en artikel publicerad i The British Journal of Dermatology är hattar med breda brätten det mest lämpliga. De skyddar öron, ögon, näsa, panna och hårbotten.

Dessa områden är känsliga för skador från solstrålning, och vi glömmer ofta bort dem. Hattar hjälper alltså till att täcka fler delar av kroppen och, tillsammans med de andra åtgärderna, minskar risken för ett eventuellt värmeslag.

5. Bad och hygien

Hygien är avgörande för att hålla barns hudbarriär frisk. Baden bör inte vara långa och inte heller med alltför varmt vatten, för att undvika uttorkning av huden eller förvärra eksem och atopisk dermatit, vilket är ett vanligt förekommande tillstånd under de första levnadsåren.

En studie publicerad 2016 i Jornal de Pediatría rekommenderar särskilda syndetgeler och schampon för att undvika irritationer. Direkt efter varje bad bör man applicera en lotion eller kräm, eftersom det är då huden absorberar mer av produkten.

På sommaren är det viktigt att skölja barnens hud efter att de har varit på stranden eller vid poolen, för att förhindra att klor och salpeter torkar ut huden. Dessutom är det lämpligt att torka dem med en ren handduk, särskilt i armvecken och knävecken, där fukt hålls kvar, vilket kan leda till erytem.

6. Glöm inte att återfukta barnens hud ordentligt

Solexponering och långa perioder i vattnet under sommaren påverkar ofta återfuktningen av bebisar och barns hud. Av denna anledning är det viktigt att skydda barnens hud med en fuktgivande kräm, och speciellt med allergivänlig sådan.

Hos bebisar bör du ägna särskild uppmärksamhet åt blöjområdet. Det är tillrådligt att använda en kräm som förebygger uttorkning, inte innehåller skavande och irriterande ämnen och som främjar hudens revitalisering. I dessa fall rekommenderas vanligtvis provitamin B5 och panthenol.

7. Satsa på bekväma blöjor

Sommarsvett och fukt är vanliga riskfaktorer som kan leda till utvecklingen av olika former av dermatit och hudinfektioner. Hos barn är ljumsken, könsorganen och skinkorna de känsligaste områdena på grund av blöjanvändning.

Det är lämpligt att använda blöjor som andas och byta dem ofta. Dessutom är det fördelaktigt att lämna våra små utan blöjor då och då.

Särskild omsorg för småbarn på sommaren

Generellt sett har nyfödda barn en känsligare, tunnare och ömtåligare hud än äldre barn. De har omogna hudförsvarssystem och kan inte reglera sin kroppstemperatur särskilt bra.

I detta avseende är solen och värmen de huvudsakliga faktorerna som påverkar nyföddas hud. Några tips för att undvika solbränna och uttorkning är följande:

  • Undvik att utsätta det nyfödda barnet för direkt solljus
  • Använd ett parasoll och håll om möjligt barnet i skuggan
  • Klä barnet i lätta linne- eller bomullskläder
  • Låt barnet vara i en ventilerad och sval miljö
  • Amma ofta eller ge vatten till bebisar äldre än 6 månader

Solskyddsmedel bör inte användas under de första sex månaderna av livet, eftersom det finns en större risk för allergiska reaktioner. Om vi badar på stranden eller i poolen, bör vi bada den nyfödda mycket väl med rent, filtrerat vatten för att ta bort eventuell sand eller klor.

God sommarhudvård för att skydda huden på bebisar och barn är viktigt

Solexponering under sommaren är ett mycket allvarligt problem, särskilt när det gäller småbarn. Det är tillrådligt att säkerställa maximalt skydd, eftersom det finns en hög risk för brännskador och tillhörande komplikationer. Dessutom ökar aggressiv solexponering risken för melanom i framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Julian E, Palestro AM, Thomas JA. Pediatric Sunscreen and Sun Safety Guidelines. Clin Pediatr (Phila). 2015;54(12):1133-1140.
  • Adam J. Sun-protective clothing. J Cutan Med Surg. 1998;3(1):50-53.
  • Volkmer B, Greinert R. UV and children’s skin. Prog Biophys Mol Biol. 2011
  • Paller AS, Hawk JL, Honig P, et al. New insights about infant and toddler skin: implications for sun protection. Pediatrics. 2011;128(1):92-102.
  • Mendes BR, Shimabukuro DM, Uber M, Abagge KT. Critical assessment of the pH of children’s soap. J Pediatr (Rio J). 2016
  • Kiely AD, Hourihane J. Sun exposure and sun protection practices of children and their parents. Ir Med J. 2009;102(5):139-143.
  • Thoonen K, Schneider F, Candel M, de Vries H, van Osch L. Childhood sun safety at different ages: relations between parental sun protection behavior towards their child and children’s own sun protection behavior. BMC Public Health. 2019;19(1):1044.
  • Phillips D, Adams G. Child care and our youngest children. Future Child. 2001;11(1):34-51.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.