Sju naturläkemedel för att stoppa kräkningar
Kräkningar kan orsakas av att man ätit dålig mat eller av dålig matsmältning. Det kan dock också vara relaterat till graviditet, infektion eller annat tillstånd. Vad det än beror på, kan det vara bra att ha några hemgjorda lösningar till hands för att stoppa kräkningar och minska risken för uttorkning.
I den här artikeln delar vi med oss av sju naturläkemedel som kan stoppa kräkningar och även ge vätska till kroppen. Ingefära, havsvatten, mynta och kanel är några av de ingredienser du kan använda för att återhämta dig snabbt.
Naturliga botemedel för att stoppa kräkningar
1. Ingefära
En av de mest effektiva lösningarna för att stoppa kräkningar är ingefära. Denna kryddiga rot är också ett säkert medel att använda om du skulle vara gravid. Ingefära har också många andra egenskaper, bland annat kan den bekämpa vätskeretention och öka metabolismen, vilket kan hjälpa till med viktnedgång.
Om du har kräkts under en tid, skär en bit rå ingefära och sug på den tills obehagskänslorna försvinner. Om du lider av morgonillamående kan du direkt när du vaknar dricka ett glas saft med ingefära sötad med honung eller stevia. Du kan också köpa kanderad ingefära att ha till hands vid behov.
Ta en titt på den här artikeln: Hur man använder ingefära för att bota hosta
2. Stoppa kräkningar med havsvatten och honung
Denna huskur hjälper till att minska risken för uttorkning och kräkningar samtidigt som den fungerar som en saltlösning. Om du har möjlighet att köpa havsvatten lämpat för konsumtion, kombinera det med honung på följande vis:
- Blanda 1 tesked havsvatten med honung och placera under tungan, detta förhindrar kräkningar.
- Upprepa så länge din kropp tolererar det.
3. Ginkgo biloba
Ginkgo biloba är en medicinsk växt som är känd för sin förmåga att främja syrebildning, speciellt i huvudet. Därför är det mycket effektivt för att behandla yrsel och kräkningar.
Du kan dricka ginkgo biloba-infusion när du känner att du behöver kräkas. Om du vill ta det som en förebyggande behandling, drick det inte i mer än tre månader.
4. Mynta
Mynta är bland de bästa lösningarna för att stoppa kräkningar på grund av dess goda och uppfriskande smak. Denna medicinska växt lindrar halsbränna och balanserar magfunktionen. Dessutom kan den också bidra till att minska risken för yrsel under resor.
Du kan köpa naturligt minttuggummi eller mintkarameller, eller alltid bära med dig en flaska mintolja. Ett annat alternativ för att minska risken för yrsel och kräkningar är att göra ett te på ingefära och mynta.
5. Citronmeliss kan stoppa kräkningar
Citronmeliss är ett utmärkt naturmedel för att underlätta matsmältningen. Det är speciellt bra eftersom det förutom att förebygga problem med magen, också lugnar nerverna som påverkar matsmältningen. Därför är det bra att använda för att stoppa kräkningar som orsakas av nerver eller kemoterapi.
Du kan dricka citronmelisste för detta ändamål. Du kan också använda den som eterisk olja för att komplettera behandlingen och njuta av en långvarig, avslappnande effekt.
6. Lakrits
Lakrits, med sin söta och intensiva smak, är ett annat naturligt medel som kan stoppa kräkningar och illamående. Att bara suga på en bit lakrits är tillräckligt. Du kan också tillaga en lakritsinfusion.
Lakrits har slemlösande egenskaper och kan också förbättra matsmältningen. Det är dock viktigt att notera att lakrits kan höja blodtrycket. Därför bör du konsumera det i måttlig mängd eller undvika det om du lider av högt blodtryck.
7. Kanel
Kanel är en mycket söt och aromatisk krydda som kan hjälpa till att behandla matsmältningsbesvär. Det bidrar också till att öka ämnesomsättningen, sänka blodsockernivåerna och stoppa kräkningar. Dessutom har den en mycket behaglig smak.
Du kan dricka kanel som infusion eller tillsätta den i mat. Vi understryker dock att du bör se till att välja ceylonkanel, vilken är den som har de kraftigaste medicinska egenskaperna och därför kan hjälpa till att stoppa kräkningar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ernst, E., & Pittler, M. H. (2000). Efficacy of ginger for nausea and vomiting: A systematic review of randomized clinical trials. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.bja.a013442
- Ozgoli, G., Goli, M., & Simbar, M. (2009). Effects of Ginger Capsules on Pregnancy, Nausea, and Vomiting. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2008.0406
- Dziwenka, M., & Coppock, R. W. (2016). Ginkgo biloba. In Nutraceuticals: Efficacy, Safety and Toxicity. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802147-7.00049-8
- Taneja, S. C., & Chandra, S. (2012). Mint. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.366
- Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/642942