Sätt att äta havregryn och varför det är så hälsosamt
Har du hört om de många sätt att äta havregryn på?
Havregryn är ett väldigt populärt spannmål både på grund av dess goda näringsvärden och dess möjligheter i matlagning.
Havregryn kan hjälpa att reglera matsmältningsproblem och bidra till energi som man behöver genom dagen, samt ge flera andra hälsofördelar. Det är ett väldigt hälsosamt livsmedel.
I denna artikel kommer du att få reda på alla egenskaper hos havregryn samt olika sätt att äta det på.
Fördelar med att äta havregryn
Havregryn innehåller protein, kolhydrater, fett, fibrer, B-vitaminer och mineralämnen (kalcium, magnesium, zink och järn).
Tack vare sitt näringsvärde har havregryn utmärkta fördelar för hälsan, bland annat:
- Förbättrar matsmältningen och förebygger sura uppstötningar och magsår.
- Stöder god tarmrörelse och bekämpar förstoppning utan att irritera tarmen tack vare dess fiberinnehåll. Därför är det ett av de bästa spannmålen man kan äta.
- Innehåller fibrer som hjälper sänka kolesterolhalterna.
- Det är väldigt näringsrikt och energigivande, och förstärker vår livskraft. Denna egenskap hjälper i kämpiga tider som kräver återhämtning. Det är bland annat väldigt bra för idrottare, barn och gravida kvinnor mm.
- Även om det inte är lågt i kaloriinnehåll bidrar havregryn till att gå ner i vikt på ett nyttigt sätt tack vare den mättnad som det ger samt dess låga fettinnehåll. Man kan äta havregryn varje dag i måttliga mängder.
- Dess aminosyror bidrar till bättre leverfunktion vilket underlättar eliminering av gifter från kroppen. Detta är viktigt för att kunna förebygga sjukdomar.
- Det reglerar nervsystemets funktioner och bekämpar sjukdom så som ångest, nervositet, depression, sömnlöshet, hyperaktivitet mm.
Hur kan man äta havregryn?
Man kan äta havregryn på många olika sätt. Ta reda på alla olika möjligheter och börja njuta av detta sädesslag i alla slags recept.
Råa
För det första är det bra att komma ihåg att man kan tillsätta råa havregryn i till exempel en mysli, i mellanmål eller koka dem till gröt.
Om du föredrar att äta havregryn som de är kan man dessutom rosta dem och kombinera med torkad frukt som i en härlig och nyttig granola.
Havregryn är ett komplett livsmedel som förser kroppen med en stor mängd vegetariskt protein, vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror och fibrer.
I vissa länder äts havregryn endast med mjölk. Att äta havregryn råa kan dock ge svullnad och sura uppstötningar till vissa människor. Då är det viktigt att man tuggar grynen väldigt noggrant.
Havremjöl
Havremjöl, som är den malda versionen av grynet, är en perfekt ingrediens i bakrecept. Det är ett mycket näringsrikare mjöl jämfört med vete och bidrar med en god smak och konsistens.
Folk med celiaki och glutenintolerans kan använda havremjöl till matlagning och bakning, men det är viktigt att kolla på förpackningen att det står ”glutenfri” om man är väldigt känslig.
Med havremjöl kan man baka kakor, kex, muffins, våfflor mm.
Smoothier
Om man vill ha en extra krämig smoothie med tjock och len konsistens behöver man endast tillsätta lite havregryn i blandningen.
Vi rekommenderar att man kokar havregrynen innan eller blötlägger dem i ett par timmar.
Denna härliga konsistens uppstår på grund av växtslemmet som är en typ av löslig fiber som blir gelatinliknande vid kontakt med vatten. Detta är väldigt fördelaktigt för tarmhälsan och hälsan överlag.
Mjölk och grädde
Om man letar efter ett alternativ till komjölk kan man istället välja havredryck. Det är väldigt enkelt att hitta det i matbutiker och det är lätt att tillaga hemma.
Man kan också göra en slags grädde med detta sädesslag. Det blir en tjock och koncentrerad havredryck som kan ersätta grädde med då man lagar såser, desserter mm.
Havrevatten
Havrevatten är ett populärt och enkelt hjälpmedel vid bantning.
Det kan vara ett väldigt effektivt komplement för att gå ner i vikt, lindra krämpor och rengöra kroppen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rasane, P., Jha, A., Sabikhi, L., Kumar, A., & Unnikrishnan, V. S. (2013). Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1007/s13197-013-1072-1
- Adom, K. K., & Liu, R. H. (2002). Antioxidant activity of grains. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0205099
- Fric, P., Gabrovska, D., & Nevoral, J. (2011). Celiac disease, gluten-free diet, and oats. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00368.x
- Meydani, M. (2009). Potential health benefits of avenanthramides of oats. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00256.x