Rödbetor och melass: Huskur mot cysta på äggstockarna
Det är allt fler kvinnor som drabbas av en cysta på äggstockarna. Det är inte alltid allvarligt, men det krävs att man behandlar det och gör en uppföljning. Det är viktigt att man tar bort dem för att man ska kunna undvika andra problem som infertilitet, blödningar och cancer.
I den här artikeln kommer du lära dig om en enkel huskur med betor och melass som hjälper dig med att ta bort cystor på äggstockarna. Du kan då förbättra din hälsa och se till att de inte utvecklas till mer allvarliga sjukdomar.
Vad är en cysta på äggstockarna?
Både yngre och äldre kvinnor kan drabbas av en cysta på äggstockarna när som helst. I vissa fall orsakar de inte några andra problem, men det är viktigt att man behandlar dem ändå för att se till så att inget händer.
Det finns många faktorer som kan påverka, och i de flesta fall känner man inte till orsaken. Du bör dock känna till deras vanliga symptom så att du kan prata med din läkare så snart som möjligt:
- Oregelbundenheter i menscykeln, speciellt då den är för lång.
- Du känner av ett tryck vid bäckenområdet.
- Smärta i lägre delen av magen.
I vissa fall åtföljs huvudsymptomen av problem vid urinering, viktökning eller ömhet i brösten. Om du har några tvivel så rekommenderar vi att du besöker en gynekolog.
Hjälpsamma livsmedel vid cysta på äggstockarna
Härunder tar vi upp några hälsosamma och fördelaktiga livsmedel för att motverka och behandla cystor på äggstockarna. Båda har väldigt kraftiga egenskaper som motverkar fria radikaler och reducerar inflammationsprocessen.
Dessa två livsmedel är också viktiga eftersom de innehåller ett stort antal näringsämnen. Om vi äter dem kommer vi kunna undvika näringsbrist och stärka vårt immunförsvar för att motverka uppkomsten av en cysta på äggstockarna.
Rödbetor
Rödbetan har en lila färg och söt smak. Den är ett medicinal-livsmedel som kan hjälpa oss att behandla många obalanser naturligt. Den är väldigt användbar mot sjukdomar som påverkar blodet, som anemi, högt kolesterol, hypertoni eller dålig cirkulation.
Denna grönsak är rik på socker och vitamin B och C, samt folsyra. Vi bör inte glömma bort att bladen innehåller protein, mineraler (zink, magnesium, fosfor, kalcium och järn) och vitamin A, B och C.
Betor kan vara effektiva för att motverka och förhindra cystor på äggstockarna p.g.a. sina effekter. Dessa har antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper.
Melass
Melass är en mörk, tjock och söt vätska som erhålls då vid bearbetning av sockerrör. Detta livsmedel är betydligt mer näringsrikt än vitt socker eller kemiska sötningsmedel. Den har dessutom en väldigt stark och särskild smak som påminner om lakrits.
Melassen är rik på kalcium, koppar, järn och kalium, samt B-vitaminer, speciellt B6. Ju mörkare färgen är desto mer näringsämnen har den. Detta kan vara bra att ha som tumregel då man väljer vilken melass man ska köpa.
Näringsämnena, aminosyrorna och linolsyran motverkar tumörer, vilket är anledningen till att melass traditionellt har använts för att motverka cystor. Den ger oss dessutom ett bra alternativ att söta maten med.
Så tillreder du denna huskur mot cysta på äggstockarna
Ingredienser
- 7 mellanstora rödbetor
- 2 glas melass (480 g)
Instruktioner
Följ dessa steg:
- Tvätta rödbetorna ordentligt och skala dem.
- Mixa dem, extrahera juicen och sila bort dess fibrer.
- Lägg till 3-4 rödbetsblad om du vill.
- Blanda juicen med melassen och förvara den i en burk.
- Skaka ordentligt innan du dricker.
- Förvara i kylen.
När bör man ta denna huskur?
Ta en shot av denna huskur (1 dl) på följande sätt:
- På tom mage, minst en halvtimme innan frukost.
- Halvtimme innan lunch.
- Halvtimme innan middag.
Vi rekommenderar att du använder denna behandling under 2 månader. Det är en väldigt effektiv huskur, men du måste ha tålamod. Man kan göra tester för att se om cystan har försvunnit eller minskat.
Då cystorna har försvunnit så kan du minska intaget till en kopp på tom mage som du tar säsongsvis som förebyggande åtgärd.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alfredo Entrala Bueno. Vitaminas: aspectos prácticos en medicina. Ediciones Díaz de Santos, 1995.
- Prevention Magazine Health Books. Prevention’s Healing with Vitamins: The Most Effective Vitamin and Mineral Treatments for Everyday Health Problems and Serious Disease. Rodale, 1999.
- Mario R. Garcia Palmieri. Lo Que Debes Saber Sobre Tu Salud. La Editorial, UPR, 2000.