7 naturliga huskurer mot nervositet

Om du ofta får ont i magen p.g.a nervositet så bör du dra nytta av basilikans egenskaper. Läs om denna och andra kurer i denna artikel.
7 naturliga huskurer mot nervositet

Senaste uppdateringen: 26 juli, 2019

Nervositet är ett tillstånd som kan ge upphov till symptom som ångest, stress, irritation och även hjärtklappning. Om du ofta lider av detta tillstånd bör du prova dessa 7 naturliga huskurer mot nervositet.

7 naturliga huskurer mot nervositet

I den här artikeln kommer vi ta upp 7 naturliga huskurer som kommer hjälpa dig att lugna dina nerver. Du kommer då få ett lugnare liv, vila upp dit bättre och kanalisera din energi i saker som är hälsosamma för dig.

Lavendel

Lavendelolja och blommor.

Lavendel är en växt som har använts som lugnande huskur sedan antikens dagar. Faktum är att folk brukade använda den i varma bad tack vare dess arom och för att dra nytta av alla dess egenskaper.

Du kan göra små påsar av muslin som du fyller med lavendelblommor. De är jättebra att ha i kudden eller i badvattnet. Du kan dessutom köpa eterisk lavendelolja för utvärtes bruk.

Huskur med basilika mot nervositet

Basilika mot nervositet.

Basilika är en väldigt aromatisk växt som ofta används inom matlagning. Den är välkänd för sina egenskaper som förbättrar matsmältningen.

Den är väldigt användbar för personer som får ont i magen då de lider av nervositet. Detta händer ofta under stressiga situationer.

Du kan dricka örtte med basilika eller helt enkelt använda färsk basilika i sallader, såser, krämer eller som vinägrett. Du kan dessutom tillreda en sås med pesto och även frysa den så att du alltid har den tillgänglig.

Bergamott

Eterisk bergamottolja används i parfymer och står ut tack vare sin citrusdoft och uppfriskande arom som gör att man mår bättre.

Denna eteriska olja kan hjälpa dig att motverka mild nervositet på ett naturligt sätt. Om du tycker om aromen så kan du använda den dagligen som parfym eller använda den i olika typer av luftrenare.

Huskur med oregano mot nervositet

Oreganolja och blad.

Oregano är en populär krydda runt om i världen, trots faktumet att den ursprungligen bara växte vid Medelhavet. Inom den antika medicinen användes oregano som naturlig antibiotika och för att förbättra matsmältningen.

Nuförtiden används oreganon främst inom gastronomin, och det är inte lika vanligt att man använder den som medicin.

Te på oregano är en fantastisk naturlig lösning för att lindra nervositet, ångest och stress utan biverkningar. Om du använder eteriska oljor så kan du kombinera dem med lavendelolja för att öka dess avslappnande effekter.

Huskurer mot nervositet: Apelsiner

Apelsiner har en söt och uppfriskande arom och är en av de bästa huskurerna mot nervositet. Faktum är att citrusfrukter därför är väldigt fördelaktiga.

Vi rekommenderar att du använder apelsinskalet eftersom det innehåller många koncentrerade näringsämnen och är väldigt aromatiskt.

Du kan tillreda ett te, lite juice eller en smoothie. Du kan också riva citronskalen och frysa dem och ta fram dem då du behöver.

Huskurer med kamomill mot nervositet

Kamomill mot nervositet.

Kamomillte är alltid ett bra alternativ om du känner dig nervös och inte har några andra huskurer framme. Detta är ett väldigt lugnande örtte som samtidigt hjälper dig att lindra milda smärtor.

Det är därför ett alternativ som du alltid bör ha i din påse. Man kan använda eterisk kamomillolja i hemmet för att nyttja dess arom.

Om du blandar det med andra vegetabiliska oljor som kokosnöt, mandel, oliv, sesam eller jojoba så kan du använda denna blandning som massageolja för att bli mer avslappnad.

Huskurer mot nervositet: strätta

De avslappnande egenskaperna hos strätta.

Strätta står ut tack vare sina avslappnande effekter. Den är dessutom bra för matsmältningen. Du bör dock se till att du använder den kinesiska varianten (Angelica sinensis).

Strättan har använts i Indien för att behandla nervösa besvär och epilepsi under lång tid.

Dess lugnande egenskaper är perfekta för att behandla nervositet, ångest, stress, insomnia och även migrän.

Om du vill öka styrkan hos denna ört så kan du tillreda den som te tillsammans med kamomill och apelsinskal. Om du vill att ditt te ska bli sötare kan du blanda det med honung och dessutom få en mer avslappnande effekt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sáenz, D. (2004). Medicamentos, plantas medicinales y productos naturales. Medicina.
  • Muñeton Perez, P. (2009). Plantas medicinales: un complemento vital para la salud de los mexicanos. . Entrevista con el Mtro. Erick Estrada Lugo. Revista Digital Universitaria.
  • Carrillo Esper, R., Lara Caldera, B., & Ruiz Morales, J. M. (2010). Hierbas, medicina herbolaria y su impacto en la práctica clínica. Rev Invest Med Sur Mex.
  • Hernández, G., Vidal, M., Gómez, A., Ibáñez, C., & Pérez, J. (2009). Ansiedad y trastornos de ansiedad. Universidad de Chile: Departamento de Psiquiatría y Salud Mental.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.