Naturliga behandlingar för nagelproblem

Naturliga behandlingar för nagelproblem

Senaste uppdateringen: 22 november, 2020

Många olika saker kan ge upphov till nagelproblem. Tillståndet på en persons naglar och eventuella nagelproblem kan faktiskt säga mycket om individens hälsa.

Naglar är hårda bitar av hud som skyddar fingrar och tår. De består av keratin – ett fibröst och hårt protein som bildar lager i nageln. När dina naglar ser bra ut kan man generellt utgå från att allt står rätt till. Men om naglarna är sköra eller har en onormal färg ska du vara uppmärksam.

När det kommer till estetik är hygienen viktig i allra högsta grad. Att se bra ut påverkas av alla faktorer som ögat kan uppfatta, och därför finns det massor av skönhetsprodukter och behandlingar. Omväxling förnöjer, eller hur?

Det bästa rådet vi kan ge dig om du vill ta hand om din skönhet är att välja naturliga alternativ snarare än kemiska produkter. Återfuktare, nagellack, nagellacksborttagare och andra hygienartiklar som verkar harmlösa kan faktiskt skada dig och ge upphov till nagelproblem.

De kan faktiskt leda till uppkomsten av svamp, sår, fläckar, dålig lukt, inväxta tånaglar (om man klipper dem dålig) och ibland till och med förlust av naglar. I den här artikeln ska vi dela med oss av de bästa naturliga behandlingarna för olika vanliga nagelproblem.

Naturliga behandlingar för nagelproblem

1. Behandling för svamp

Behandla fotsvamp

Svamp är ett av de vanligaste nagelproblemen. Det kan orsakas av dålig hygien, fuktighet eller väldigt varma omgivningar, och får näring av keratin. För att bekämpa denna obehagliga infektion naturligt är det bäst att använda teträdolja – ett kraftfullt antiseptika. Det är precis lika effektivt som kemiska antisvampkrämer och salvor.

Hur man gör

 • Applicera efter att du duschat och torkat dig.
 • Applicera några droppar på den drabbade nageln och låt torka.
 • Upprepa det varje dag efter att du duschat tills du märker av en påtaglig förbättring.

2. Behandling av sköra naglar

Är dina naglar sköra?

Det här är ytterligare ett vanligt nagelproblem. Sprickor kan bero på många saker, från din allmänna hälsa till att konstant utsättas för produkter som försvagar keratinet.

Om du vill behandla det naturligt rekommenderar vi att du tar hand om din kost och väljer livsmedel rika på kalcium, såsom mjölk, ost och nötter. Ett annat sätt att stärka dem är att använda:

 • Mandelolja och citron. Blanda ingredienserna och applicera på naglarna i två minuter innan du sköljer med vatten.
 • Kokosolja. Massera naglarna med varm kokosolja och låt verka i en minut.
 • Arganolja. Massera naglarna med oljan som en del av din manikyr i två minuter.

3. Spruckna naglar

Sprickor i naglarna

Kemikalier såsom rengöringsprodukter, citrus och vissa slipande substanser kan försämra naglarna. De hindrar dem från att växa sig starka och får dem att spricka ofta. Vi vet att naglar är en del av kroppen som har kontakt med nästan allt. Därför måste vi ta hand om dem. Kom ihåg att de är en indikator för din allmänna hälsa.

Hur man gör

 • Bär handskar när du städar.
 • Då och då rekommenderar vi att du applicerar ett lager nagellack för att skydda dem.
 • Ät livsmedel som främjar tillväxt, såsom ägg, mjölk, avokado och spenat.
 • Ha en pedikyr- och manikyrrutin varje vecka. Det betyder inte att det är obligatoriskt, men se till att naglarna växer ordentligt och håll ett öga på deras hälsa.

4. Inväxta naglar

Inväxt tånagel

Det här är förmodligen ett av de jobbigaste nagelproblemen. Inväxta tånaglar orsakas ofta av olämpliga skor, deformeringar av nageln, dålig skötsel och dålig klippning. Det drabbar oftast nageln på stortån, men kan drabba alla naglar.

Hur man gör

 • Sänk ned den drabbade foten i hett vatten, låt vara i några minuter och torka sedan väl.
 • Massera varsamt det drabbade området med oliv- eller mandelolja.
 • Placera en liten bit blöt bomull under nageln.
 • När området mjuknar klipper du försiktigt nageln ned en ren, vass nagelklippare.
 • Klipp den rakt – den ska alltså ha en fyrkantig form.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.