Som gammal vill jag ha människor som känns unga

Unga hjärtan vet inte vad ålder är, men de vet att du här i livet måste lära dig att njuta av de små sakerna och värdera varje stund för att alltid känna dig ung.
Som gammal vill jag ha människor som känns unga

Senaste uppdateringen: 27 mars, 2019

Att känna sig ung i hjärtat är synonymt med välmående och hälsa. Ett sätt att hålla hjärtat i utmärkt form är att omge sig själv med personer du bryr dig om. Vi vet alla att det inte alltid är en behaglig process att bli gammal. Du blir äldre och kommer därmed längre från den skyddande skolan av optimism och de mest passionerade älskarna av positivitet.

Du börjar få ont i knäna och din slitna höft begränsar många av dina planer. Låt oss heller inte glömma “tomt bo-syndrom”, som inträffar när dina barn lämnar huset och tillvaron blir tystare än någonsin.

Det är fullt möjligt att åldras med värdighet, att vara stark och optimistisk, men åren lämnar sina spår. Det är därför du aldrig får glömma att en av de bästa medicinerna för tidens obevekliga framfart är att omge dig med personer som är unga i hjärtat.

Vi talar givetvis om goda vänner. De vänner som finns med dig efter 60 och 70 års ålder och som är nyckeln till god hälsa.

Personer som känner sig unga, även i hög ålder

Du kan leva din “tredje ungdomsperiod” på många olika sätt. När vi äntligen får pensionera oss ser många det som en tid att njuta av livet till max.

Så du börjar gå ut, spendera eftermiddagarna med dans och på sociala tillställningar samtidigt som andra känner den obestridliga känslan av ensamhet. Och om du lägger till hälsoproblem till det hela försämras ditt känslomässiga tillstånd ytterligare.

Enligt en studie från University of Rochester är antalet och kvaliteten på sociala interaktioner som äldre individer upplever direkt kopplat till deras hälsa och väntade livslängd. Och med det har du säkert gissat att ett recept för välmående är att bli gammal med goda vänner.

Vänskap vid hög ålder

Vänskap vid hög ålder är den bästa antiinflammatoriska kuren för artrit. Vänner är även de bästa vitaminerna för att frammana leenden i rynkiga ansikten – tidens frukt. Att ha personer vid din sida som känner sig unga i hjärtat är ett privilegium som du måste investera i tidigt. Det finns dock olika saker att tänka på.

Nedan föreslår vi några idéer du kan reflektera över.

Gammal kvinna med blomma

När du är ung bildas vänskap och kärlek enkelt. De kommer under de intensiva sommarstormarna och är uppfriskande på det sätt att de kan njutas av samtliga fem sinnen. Men ibland kan de, precis som de kommer, även gå.

 • Men allt förändras när höstens lugn anländer, vilket även för med sig den första perioden av åldrande. Det är då du mycket väl vet vad du vill ha och inte ha i livet.
 • En stund kommer när du inser att du vill ha ädla, autentiska och empatiska människor vid din sida, som förstår respekt och ömsesidighet.
 • Att mogna och lägga till år i din personliga resa betyder att genomgå flera inre resor, där du förlorar och finner dig själv igen. Det är en väldigt intim resa som varje person genomlever på sitt eget sätt.
 • Men det är då du inser att en investering i ditt nu är en investering i ditt öde.

Om livet består av ett bestämt antal dagar måste du njuta av dem och fokusera på vad som verkligen spelar roll: kärlek och vänskap.

Hemligheten till autentisk livskvalitet när man blir gammal

Bronnie Ware är en australiensisk sjuksköterska, en expert inom palliativ vård, som under 2011 publicerade en oerhört framgångsrik bok vid namn “The Top 5 Regrets of the Dying” (De fem saker döende ångrar mest).

äldre par

I denna bok samlade hon vad hennes patienter hade att säga när de lämnade denna värld. Här är de fem saker som många ofta ångrade att de inte hade gjort för att leva ett lyckligare liv:

 • Att inte ha följt sitt hjärta i varje stund.
 • Att inte ha uttryckt vad de verkligen kände under sina liv.
 • Ha arbetat för mycket utan att prioritera enkla saker.
 • Att inte ha tagit hand om sina vänner lite mer.
 • De ångrade även att de inte varit lyckligare med personerna de verkligen älskade.

Hur man identifierar personer som känner sig unga

För personer som är unga i hjärtat spelar det ingen roll hur många år man har under bältet. Det som spelar roll är deras humör och attityd. Att nå gammal ålder i livet tillsammans med personer som alltid är fulla av optimism och vitalitet är otvivelaktigt ett av de största privilegier vi kan uppleva.

Äldre ler
 • Vi får heller inte glömma personerna som stöder oss i vått och torrt.
 • Dessa kommer vara ditt stöd även i svåra tider.
 • Personer som känner sig unga i hjärtat vill få ut dig ur huset. För dem fortsätter frisk luft, skratt och musik att vara viktigt. Men framförallt handlar det om att känna sig levande.

För vid dagens slut sitter rynkorna på huden, inte på hjärtat. Det är därför din önskan att omfamna livet aldrig ska lämna dig. Oavsett hur gammal du är.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.