Lugna din bebis kolik med fyra huskurer
Alla som haft en bebis vet att spädbarnskolik är en av de mest frustrerande upplevelserna. Med kolik gråter bebisar i timmar, trots att inget verkar vara fel. De har inte feber, har torr blöja, har precis ätit men fortsätter ändå snyfta. Och du kan inte göra något förutom att fråga vad som är fel.
Stressen är enorm och du kanske till och med börjar tro att du är en dålig förälder. Om du läser det här har du förmodligen genomlevt det någon gång. Men vet du vad? Den exakta orsaken till kolik är inte känd. En studie avslöjar dock att en andel av barnen som granskades hade högre känslighet för det än andra.
Och sanningen är att det är ganska logiskt om vi faktiskt tänker på saken. Tänk dig lugnet i en livmoder och var uppmärksam på allt som försiggår omkring dig. Tänk dig kontrasten mellan mörker och ljus, moderns hjärta och oljud, och kontinuerlig mättnad och hunger… Det skapar ångest hos bebisar, som visar det på det enda sättet de kan: gråt.
Det är därför viktigt att vi hjälper dem slappna av.
Lugna din bebis kolik med fyra kurer
1. Kamomillte
Kamomill innehåller en substans vid namn glycin som har avslappnande effekter. Vidare är alla beståndsdelar väldigt varsamma, så din bebis kan smälta dem utan problem.
- Om du har tvivel kan du fukta nappen med lite te innan bebisen dricker det direkt.
- Om bebisen tolererar det bra kan denne ta en klunk från flaskan.
- Ifall allt går bra kan din bebis dricka teet oftare.
Bebisar har dessutom ofta gaser, och kamomillte är behjälpligt för även det. Se bara till att temperaturen är tillräckligt låg.
2. Skapa en avslappnad omgivning
Du kan skapa en lugn atmosfär för att lugna kolik hos din bebis såväl som förebygga den. Använd dovt ljus, slå löst in bebisen i något varmt och ge honom eller henne något skönt att ta tag i. Du kan till och med använda inspelningar som återskapar ljudet från när din bebis befann sig i livmodern.
På så sätt kan din bebis känna som om den befinner sig på en säker plats, precis som när den låg i den fridfulla och lugna magen, där den inte behövde sträva efter att uppnå något. Stressen kommer minska, vilket får den att sluta gråta.
- Om du vill kan du välja att sätta på någon annan avslappnande musik, såsom Mozart eller andra kompositörer. Det viktigaste är att du inte lämnar bebisen i tystnad.
- Kom ihåg att din bebis inte kände till tystnad förrän den kom till livet. Det är faktiskt en av anledningarna till att det är svårt för den att sova ensam.
3. Vagga din bebis
Ett annat sätt att symboliskt ta ditt barn tillbaka till den plats där det brukade vara är att vagga det fram och tillbaka med huvudet mot ditt bröst.
- Denna rörelse transporterar ditt barn till dess första hem, eftersom det liknar känslan i livmodern när mamman gick.
- Att ha öronen nära hjärtat låter ditt barn dessutom höra ljudet som höll det sällskap i livmodern, vilket är ett bra sätt att lugna spädbarnskolik.
4. Varmvattenbad
Återigen talar vi om att återskapa miljön i livmodern. Där omgavs barnet av fostervatten. Därför är känslan av att flyta väldigt lugnande för det. Du kan även använda inspelningarna vi talade om tidigare. Om du kombinerar de två kommer barnets miljö faktiskt vara nästan identiskt till vad det längtar tillbaka till.
Att komma in i världen var faktiskt ganska traumatiskt. Det är till exempel när barnet tog sitt första andetag, vilket de aldrig behövde göra i livmodern. Det är första gången det krävs av dem, och därför är det inte överraskande att vissa barn ser på livet som en hotfull plats som gör dem trötta.
Även om vi alltid finns vid deras sida för att hjälpa dem att vänja sig vid sina nya omgivningar är det lika svårt som att landa på en obebodd ö. Skillnaden är att vuxna har ord att uttrycka sig med, medan bebisar bara kan gråta.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Johnson, JD; Cocker, K; Chang, E (1 October 2015). “Infantile Colic: Recognition and Treatment”. American Family Physician. 92 (7): 577–82
- Barr, RG (1998). “Colic and crying syndromes in infants”. Pediatrics. 102 (5 Suppl E): 1282–6
- Sung, V. (2018). Infantile colic. Australian Prescriber, 41(4), 105–110. https://doi.org/10.18773/AUSTPRESCR.2018.033
- Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895–901. doi:10.3892/mmr.2010.377
- Lam TML, Chan PC, Goh LH. Approach to infantile colic in primary care. Singapore Med J. 2019;60(1):12–16. doi:10.11622/smedj.2019004