I 60 procent av fallen kan livmodercancer förebyggas

Enligt färska studier kan livmodercancer mycket enkelt förebyggas: träna dagligen, upprätthåll en hälsosam diet och drick kaffe varje dag. Läs mer här!
I 60 procent av fallen kan livmodercancer förebyggas
Mario Benedetti Arzuza

Skriven och verifierad av läkare Mario Benedetti Arzuza.

Senaste uppdateringen: 08 mars, 2019

Enligt nya studier kan livmodercancer enkelt förebyggas: du bör till exempel träna dagligen, upprätthålla en hälsosam diet och dricka kaffe varje dag.

Enligt rapporter från American Institute for Cancer Research och World Cancer Research Fund kan man förebygga nästan 59% av fallen av endometriecancer (en form av livmodercancer) om kvinnor motionerar 30 minuter om dagen och eliminerar mat rik på mättade fetter från sin diet.

Endometriecancer är den fjärde vanligaste cancerformen hos kvinnor efter bröst, lung- och tjocktarmscancer. Det finns också en annan typ av livmodercancer som inte är särskilt vanlig, känd som livmodersarkom. Dessa två typer av cancer är de vanligaste i det kvinnliga fortplantningssystemet. De representerar 6% av de typer av cancer som drabbar kvinnor.

Vad säger de vetenskapliga studierna?

Efter att ha gått igenom data från studier som forskare från de ovan nämnda institutionerna utfört har man kommit fram till slutsatsen: “Att äta rätt sorts mat varje dag är nyckeln till att hålla cancer borta från kroppen.” Därför kan du om du dricker en kopp kaffe om dagen minska din risk med cirka 7%, med om du äter stora mängder av livsmedel rika på socker och bearbetat spannmål kan du avsevärt öka risken för cancer.

Endometriecancer börjar i livmoderslemhinnan, vilket utgör det inre skiktet av livmodern.

Hur uppkommer livmodercancer?

Man tror att endometriecancer har ett direkt samband med funktionen hos vissa hormoner som östrogen och insulin. De har i sin tur ett nära samband med fetma och överflödigt fett. Detta är anledningen till att man rekommenderar regelbunden fysisk träning, upprätthållande av en hälsosam vikt, sänkta östrogen– och insulinnivåer, samt stärkt immunförsvar och tarmsystem.

Kaffe, med sitt innehåll av antioxidanter som klorogensyra, kan dessutom förebygga skador på ditt DNA. Det förbättrar i synnerhet känsligheten för insulin och förhindrar tarmen från att absorbera glukos. Så du bör undvika all mat som bidrar till att öka nivåerna av glykemiskt index eftersom det ökar risken att utveckla endometriecancer såväl som andra sjukdomar.

Vilka är symptomen?

Livmodercancer matrix
Det är viktigt att hålla varningssignalerna i åtanke eftersom de kan göra dig uppmärksam på en eventuell sjukdom.

Följande symptom är vad du bör hålla i minnet för att vara medveten om och kunna förebygga livmodercancer:

  • Vaginal blödning som inträffar efter klimakteriet.
  • Blödningar mellan perioderna.
  • Bäckensmärtor.
  • Smärta vid sex.

Det är också möjligt för vissa kvinnor att uppleva betydande viktnedgång. Men detta kan associeras med andra sjukdomar och behöver inte vara direkt kopplat till cancer. O m du upplever något av dessa symtom bör du göra ett läkarbesök så att de kan utföra en undersökning för att utesluta eller bekräfta diagnosen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Elisa Bandera, M.D., Ph.D., associate professor of epidemiology, Rutgers Cancer Institute of New Jersey
  • Alice Bender, M.S., R.D., nutrition communications manager, American Institute for Cancer Research; Mia Gaudet, Ph.D., director, genetic epidemiology, American Cancer Society
  • American Institute for Cancer Research and World Cancer Research Fund International (2013), AICR/WCRF Continuous Update Project Report: Preventing Endometrial Cancer

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.