Lär dig att sätta gränser i dina förhållanden
Om du frågar dig själv om du sätter gränser i dina förhållanden är det troliga svaret “nej”. Varför? Det kan vara för att du ser relationer som ett band du måste göra allt för. Det sätter dig i riskzonen för att såra dig själv genom att sätta dig i sann fara.
Att sätta gränser i dina förhållanden kommer inte hamna i vägen för hälsosamma förhållanden. Istället kommer det hjälpa dem att växa.
För när du inte sätter gränser öppnar du dörren för alla. Det inkluderar manipulatörer, giftiga personer och känslomässiga vampyrer. Dessa kan göra dig bitter och åsamka stor skada.
Varför är det så svårt att sätta gränser i dina förhållanden?
Anledningen till att vi ofta inte sätter gränser brukar ligga i olika rädslor, osäkerhet och till och med diverse övertygelser. Om du till exempel har låg självkänsla kommer du tro att du inte är lika viktig som alla andra.
På grund av det kommer du ställa upp på förödmjukelse, förolämpningar och till och med manipulation. Om du inte sätter gränser är det ofta för att du tror att du inte förtjänar dem.
Du kanske även har en ogrundad rädsla för att argumentera med andra. Rädslan finns att de inte kommer bli glada och sluta ta hand om dig eller att konflikten kommer underminera din säkerhet.
Trots det är det större problemet inte att du har låg självkänsla. Det är inte ens att du inte vill argumentera med andra. Problemet är att du inte vet hur du kan sätta gränser i dina förhållanden.
Du måste vara bestämd
Du har inte lärt dig att vara bestämd, och ej heller att kommunicera och försvara dina egna behov. Därför måste du lära dig det, men hur?
- Börja med att säga “nej” till allt du inte vill göra eller har tid för. Det spelar ingen roll vad andra säger, om de blir arga eller hur dålig du verkar i deras ögon. Gör det du vill till en prioritet.
- Använd “jag” för att säga vad du känner och vill. Till exempel: “Jag är för trött för att gå på det här mötet.” Använd inte ursäkter. Var tydlig.
- Säg inte att du är ledsen varje gång du säger vad du vill. Byt till exempel “förlåt, men jag vill stanna hemma” mot “jag vill stanna hemma”.
- Rättfärdiga inte dig själv när du ger din åsikt eller tar ett beslut. Du behöver inte göra det, även om den andra personen blir upprörd. Du måste vara självsäker.
För att sätta gränser i dina relationer är det ibland nödvändigt att lära sig att vara sig själv igen. Det innebär att man litar på sig själv, slutar vara andra till lags och slutar söka efter deras godkännande.
Det är väldigt svårt – som barn blev du trots allt lärd att vara andra till lags. Men små steg, som att säga “nej” och stoppa någon från att få dig att byta åsikt, kan hjälpa dig.
Lär dig att vara dig själv
När behöver du sätta gränser i dina förhållanden? Svaret är när du inte känner dig bekväm.
Ögonblicket när någon tar ifrån dig din energi, får dig att må dåligt eller kräver all din uppmärksamhet, det är då du måste börja sätta upp gränser.
Det händer i alla relationer. Det händer i familjer, bland vänner och med din partner. Ibland tar de hela handen om du erbjuder ett finger. Därför är det väldigt viktigt att uttrycka dig som du är.
Det inkluderar att vägra göra något du inte vill göra, uttrycka dig utan att känna skuld eller skam över vad andra kan tänka samt att sluta med konstanta förklaringar.
Du måste lära dig att se efter ditt eget välmående. Det beror inte på andra, utan på dig själv. Genom att göra det kommer du börja se att du kan förändras.
Du kommer se hur du kan lära dig att vara mer bestämd så att du kan undvika att låta andra manipulera dig. Du kommer även lära dig att uttrycka vad du vill utan att känna skuld eller rädsla för hur andra kommer reagera.
Kommer du börja sätta gränser i dina förhållanden?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gaeta González, Laura., Agris Galvanovskis, Kasparane. (2009).ASERTIVIDAD: UN ANÁLISIS TEÓRICO-EMPÍRICO. https://www.redalyc.org/pdf/292/29211992013.pdf