Kost vid bukspottkörtelcancer: Vad rekommenderas?
Kost är något som spelar en viktig roll vid behandlingen av bukspottkörtelcancer eller pankreascancer. Ofta drabbas dessa patienter näringsbrist, viktminskning och biverkningar av behandlingar (uttorkning, illamående, kräkningar bland annat) som försämrar deras livskvalitet.
Dessutom, som forskning i Frontiers in Oncology berättar, är cirka 50 % av alla fall av denna typ av cancer relaterade till en ohälsosam kost som går att undvika. För att både förebygga och behandla sjukdomen finns därför flera riktlinjer inriktade på att förbättra näringsintaget.
Vikten av en hälsosam kost om du har bukspottkörtelcancer
Bukspottkörteln bidrar till nedbrytningen av kolhydrater. Den frisätter också enzymer som hjälper till att smälta proteiner och fetter.
Det finns flera anledningar till varför kosten kräver särskild uppmärksamhet hos patienter med cancer i bukspottkörteln. För att förstå detta bättre är en kort genomgång av detta organs funktioner på sin plats. Bukspottkörteln ligger i bukområdet, precis under magen, nära tunntarmen och tolvfingertarmen.
Eftersom den är inblandad i matsmältningen av mat och i regleringen av blodsockret, medför en försämring av dess hälsa på grund av sjukdomar som cancer att man kan uppleva komplikationer på näringsnivån. Som ett resultat tenderar muskler och fett att brytas ner, vilket leder till viktminskning och trötthet.
I en litteraturgenomgång publicerad i Cancer Management and Research fann forskare att en kost med mycket socker, fett och rött och bearbetat kött kan öka risken för bukspottkörtelcancer.
Samtidigt kan att inkludera frukt, grönsaker och andra källor till fiber, antioxidanter och polyfenoler hjälpa till att förebygga och behandla sjukdomen. Även om kosten bör anpassas efter varje patients individuella behov, finns det några tips som kan går att implementera på en generell nivå. Låt oss ta en närmare titt.
Generellt rekommenderad kost vid bukspottkörtelcancer
När man väl har fått diagnosen cancer i bukspottkörteln arbetar vårdteamet tillsammans med nutritionister för att försöka minimera näringsstatusens negativa effekter på grund av behandlingarna och själva sjukdomen. Följande är några av de allmänna rekommendationerna.
Drick vatten och hälsosamma drycker
Vissa av de behandlingar som används för cancer i bukspottkörteln kan leda till ett tillstånd av uttorkning. På grund av detta är det viktigt att säkerställa ett optimalt dagligt vattenintag på minst 2,7 liter för kvinnor och 3,7 liter för män.
Dessutom rekommenderas det att dricka vätska en timme före och en timme efter varje huvudmåltid. Drycker med elektrolyter och näringsämnen är ett bra val. Dessutom bör man undvika drycker som innehåller koffein och alkohol så mycket som möjligt.
Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Juicer för att minska inflammation i lever, bukspottkörtel & njurar
Ät små måltider
Eftersom bukspottkörteln får sämre förmåga att samarbeta i matsmältningsprocessen, bör man försöka minimera belastningen den får med måltider. Tänk i detta avseende på att små måltider, som du äter flera gånger om dagen (5 eller 6), är lättare för den att hantera än mycket stora måltider.
En publikation i PearlPoint Nutrition Services noterar att små måltider också hjälper till att minska biverkningar vid cancerbehandling, såsom illamående.
Ät av många olika hälsosamma proteinkällor
Livsmedel som innehåller protein med högt biologiskt värde är avgörande för att bibehålla muskelhälsan och vikten. Detta makronäringsämne hjälper till att reparera skadade celler och stödjer i övrigt även kroppens försvar.
Forskning publicerad Clinical Nutrition fann att ett förbättrat proteinintag genom kosten hjälper till att förbättra prognosen för patienter med avancerad bukspottkörtelcancer som får kemoterapi.
Följande är några rekommenderade källor:
- Kyckling
- Kalkon
- Fisk
- Ägg
- Nötter
- Yoghurt och ost
Ibland kan patienter ha svårt att äta ovanstående livsmedel. Om så är fallet kan flytande proteintillskott, antingen lösta i vatten eller i shakes, vara bra alternativ. Andra flytande livsmedel med protein är exempelvis benbuljong, mixade soppor och grekisk yoghurt.
Din kost vid bukspottkörtelcancer bör innehålla lättsmält mat
Bukspottkörtelcancerbehandlingar minskar ofta patientens förmåga att hjälpa till i matsmältningsprocessen. Därav vikten av att välja mat som inte är tung och som är lättare att smälta.
Rött kött, fläsk och råa grönsaker bör därför undvikas. En rekommendation är också att finhacka, mjuka upp och koka maten för lättare matsmältning.
Ät hela livsmedel
Hela livsmedel spelar en dubbel roll i kosten för patienter med bukspottkörtelcancer. Å ena sidan bidrar de med kostfiber vilket underlättar matsmältningsprocessen. Å andra sidan hjälper deras innehåll av komplexa kolhydrater dig att hålla en bra energinivå i kroppen.
Följande är de rekommenderade produkterna:
- Gröt
- Fullkornsbröd
- Råris
- Fullkornspasta
- Korn
- Hirs
Välj källor till hälsosamma fetter
Medan stekt mat och transfetter i kosten hindrar matsmältningen och försämrar hälsan hos patienter med bukspottkörtelcancer är hälsosamma fetter en bra energikälla som för övrigt hjälper till att bekämpa inflammation.
Dessa kan du hitta i följande livsmedel:
- Olivolja
- Rapsolja
- Avokado
- Nötter och frön
- Fet fisk
Öka ditt intag av antioxidanter
Antioxidanter finns vanligtvis i stora mängder i livsmedel som frukt och grönsaker. Rekommendationen är att äta minst fem portioner om dagen för optimal mängd. Bär, citrusfrukter och gröna bladgrönsaker är utmärkta val.
En studie publicerad i American Journal of Epidemiology fann att konsumtion av frukt och grönsaker kan skydda mot cancer i bukspottkörteln.
Undvik godis och socker
Som vi nämner ovan så är bukspottkörteln involverad i processen för blodsockerreglering. Eftersom dess funktion är nedsatt på grund av cancer kan godis och socker inte smältas optimalt. Detta leder inte bara till ökade glukosnivåer, utan också till andra metabola komplikationer.
Därför bör man undvika dessa livsmedel. Detsamma gäller efterrätter, läsk, kakor och andra sötsaker; dessa får inte vara en del av kosten för patienter med cancer i bukspottkörteln.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur du rensar och vitaliserar din bukspottkörtel
Ta pankreasenzym som tillskott
Din läkare kan föreslå att du kompletterar din kost med ett pankreasenzymtillskott. Tillskottets funktion är att samarbeta med funktionaliteten hos detta organ så att det kan fortsätta att vara aktiv i matsmältningen. Det hjälper även till att minska symtom som är kopplade till matsmältningssvårigheter.
Vad är viktigt att komma ihåg om kost och näring vid bukspottkörtelcancer?
Tillräcklig näring är nyckeln i behandlingen av cancer i bukspottkörteln. Det syftar till att minska tillståndet av undernäring, hjälpa dig att behålla en hälsosam kroppsvikt, öka muskelstyrkan och minska vissa av biverkningarna från cancerbehandlingar. Det hjälper också till att stödja matsmältningsfunktionen hos detta organ.
Det rekommenderas att prioritera att äta frukt, grönsaker, fullkorn, proteiner och hälsosamma fetter. Dessutom bör du se till att dina val av livsmedel inte är för tunga för korrekt matsmältning.
Att äta långsamt och i mindre mängder är vanligtvis ganska nyttigt. Detsamma gäller att dricka mycket vatten och hålla sig aktiv.
I vilket fall som helst bör varje patient få personlig näringsbehandling av en yrkeskunnig. En nutritionist kan ge mer exakt vägledning angående hur måltiderna ska se ut och vilka näringsämnen som ska prioriteras enligt behoven i varje enskilt fall.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Dehydration and lack of fluids. (s/f). Cancer.org. Recuperado el 27 de junio de 2023, de https://www.cancer.org/cancer/managing-cancer/side-effects/eating-problems/fluids-and-dehydration.html
- Dominique S. Michaud y otros , Dietary Sugar, Glycemic Load, and Pancreatic Cancer Risk in a Prospective Study, JNCI: Journal of the National Cancer Institute , volumen 94, número 17, 4 de septiembre de 2002, páginas 1293–1300, https:// doi.org/10.1093/jnci/94.17.1293
-
Hasegawa, Y., Ijichi, H., Saito, K., Ishigaki, K., Takami, M., Sekine, R., Usami, S., Nakai, Y., Koike, K., & Kubota, N. (2021). Protein intake after the initiation of chemotherapy is an independent prognostic factor for overall survival in patients with unresectable pancreatic cancer: A prospective cohort study. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 40(7), 4792–4798. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34265503/
-
Ibrahim, M. O., Abuhijleh, H., & Tayyem, R. (2023). What Dietary Patterns and Nutrients are Associated with Pancreatic Cancer? Literature Review. Cancer management and research, 15, 17–30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9832506/
-
Isaacs L. L. (2022). Pancreatic Proteolytic Enzymes and Cancer: New Support for an Old Theory. Integrative cancer therapies, 21, 15347354221096077. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9083047/
-
Koushik, A., Spiegelman, D., Albanes, D., Anderson, K. E., Bernstein, L., van den Brandt, P. A., Bergkvist, L., English, D. R., Freudenheim, J. L., Fuchs, C. S., Genkinger, J. M., Giles, G. G., Goldbohm, R. A., Horn-Ross, P. L., Männistö, S., McCullough, M. L., Millen, A. E., Miller, A. B., Robien, K., Rohan, T. E., … Smith-Warner, S. A. (2012). Intake of fruits and vegetables and risk of pancreatic cancer in a pooled analysis of 14 cohort studies. American journal of epidemiology, 176(5), 373–386. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3499118/
-
Ma, Y. J., Yu, J., Xiao, J., & Cao, B. W. (2015). The consumption of omega-3 polyunsaturated fatty acids improves clinical outcomes and prognosis in pancreatic cancer patients: a systematic evaluation. Nutrition and cancer, 67(1), 112–118. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25425246/
- Pancreatic cancer. (2013, septiembre 17). PearlPoint Nutrition Services®; PearlPoint Cancer Support. https://pearlpoint.org/i-have-pancreatic-cancer-what-should-i-eat/
-
Schacht, S. R., Olsen, A., Dragsted, L. O., Overvad, K., Tjønneland, A., & Kyrø, C. (2021). Whole-Grain Intake and Pancreatic Cancer Risk-The Danish, Diet, Cancer and Health Cohort. The Journal of nutrition, 151(3), 666–674. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33561273/
-
Zhang, Y., Zhang, T., Yang, W., Chen, H., Geng, X., Li, G., Chen, H., Wang, Y., Li, L., & Sun, B. (2021). Beneficial Diets and Pancreatic Cancer: Molecular Mechanisms and Clinical Practice. Frontiers in oncology, 11, 630972. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8193730/