Hur och när man kan använda bachblommor
Du har säkert från vänner, släktingar eller bekanta hört talas om att man kan använda bachblommor för att må bättre när man lider av något emotionellt problem. Dessa blomessenser har blivit allt mer populära på senare tid eftersom vissa anser dem vara en väldigt effektiv alternativ behandling. De har dessutom inte några skadliga bieffekter som kan påverka hälsan.
I den här artikeln kommer vi att ta upp allt du behöver veta om att använda bachblommor för att naturligt balansera kroppen, sinnet och känslorna. Vi måste dock påpeka att det inte finns några vetenskapliga bevis för att de skulle vara effektiva, så använd dem endast som ett komplement till andra behandlingar.
Vem var Dr. Bach?
Bachblommor innehåller blomessenser som upptäcktes av Dr. Edward Bach, som var en hälsoexpert med flera akademiska titlar. Han var både bakteriolog och läkare.
Han var känd för sin framstående intuition och hade som mål att upptäcka en naturlig metod för att förbättra en persons mentala tillstånd. Syftet var även att varje person enkelt skulle kunna utföra behandlingen i sitt eget hem.
Han ägnade därför sitt liv åt att studera olika växter för att hitta lämpliga behandlingar i form av huskurer för människans vanligaste humörproblem.
Mellan 1920 och 1930 hittade han till slut växter som effektivt kunde behandla olika mentala problem, som exempelvis:
- Rädsla
- Svårigheter med att lita på folk
- Ilska
- Blyghet
- Depression
- Isolering
- Apati
Vad är Bachblommor?
Man använder olika metoder för att utvinna 38 blomessenser från bachblommorna, exempelvis kan man göra avkok på blommorna eller mala dem. Genom att inta essenserna kan du få lindring när du mår mentalt dåligt. Det är helt enkelt en typ av förbandslåda för dina känslor!
Den främsta fördelen med bachblommor är att de inte har några bieffekter. Behandlingen lämpar sig för personer i alla åldrar, och medför inte några risker för bebisar, sjuka, gravida kvinnor eller kvinnor som ammar.
När ska man använda bachblommor?
Man kan använda bachblommor när man känner sig stressad, har ont, är deprimerad eller går igenom förändringar i livet.
De 38 essenserna delas in i olika grupper beroende på användningsområde:
- Rädsla: Det kan ha att göra med mardrömmar, fobier, brist på självkontroll eller att man oroar sig för mycket.
- Osäkerhet: Exempelvis brist på självförtroende, depression eller att man har svårt att besluta sig för saker.
- Ointresse: Inkluderar utmattning, mental förvirring, apati eller inlärningssvårigheter.
- Ensamhet: Det är inte bara de som verkligen är ensamma som känner sig ensamma. Ibland kan man vara omgiven av sina vänner och sin familj och ändå känna sig ensam.
- Lättpåverkad: Det finns personer som har svårigheter med att uttrycka vad de känner. Många gånger vet de inte hur man sätter gränser. De kan även ha svårigheter med att anpassa sig till förändringar.
- Förtvivlan och vemod: Exempelvis svårigheter med att disciplinera sig, ångest eller att man känner sig emotionellt stel.
- Överdriven känslighet: Kopplat till emotionell utpressning, nervositet, etc.
För att du ska veta vilka bachblommor du behöver för att förbättra just ditt tillstånd rekommenderar vi att du läser på om växterna ordentligt. Du kan även prata med en specialist som sysslar med bachblommor.
Hur använder man dem?
- Man kan använda sig av en blomessens i taget, men det går även att blanda de olika sorterna. Vi rekommenderar dock att du inte använder fler än 7 olika blommor på samma gång.
- Du lägger fyra droppar under tungan, fyra gånger per dag.
- De bör tas i minst 21 dagar. För att du ska kunna märka av en skillnad är det viktigt att du har tålamod, samt att du är konsekvent med behandlingen. Allteftersom behandlingen fortskrider kan du kanske behöva anpassa den efter dina behov.
- Bachblommorna tillreds för det mesta med alkohol, men man kan även använda sig av vinäger.
- Du kan hitta bachblommor på naturapotek eller beställa dem via nätet.
Huskuren som hjälper när du mår dåligt
Bach upptäckte inte bara de 38 essenserna, utan kom även på en unik blandning av dem som man kan använda som en sorts första hjälpen för att må mentalt bättre när man känner sig nere. Blandningen är ett fantastiskt tillskott som sägs kunna lugna dig när du exempelvis känner dig nervös, har mardrömmar eller har drabbats av en olycka eller plötslig sjukdom.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bach, E. (1991). La curación por las flores (Vol. 148). Edaf.
- Blome, G. (1995). El nuevo manual de la curación por las flores de Bach. Ediciones Robinbook.
- Orozco, R. (2003). Las Flores de Bach hoy: una terapia en auge. Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas, 21(5), 300-309.
- Torres, M. C., Quintero, J. A., & Fong, E. (2002). Aplicación de la terapia floral de Bach en niños con manifestaciones de temor y miedo. Medisan, 6(2), 12-7.
- Thaler, K., Kaminski, A., Chapman, A., Langley, T., & Gartlehner, G. (2009). Bach Flower Remedies for psychological problems and pain: a systematic review. BMC complementary and alternative medicine, 9, 16. https://doi.org/10.1186/1472-6882-9-16