Lär dig hur man odlar tomater hemma

Undvik jord från trädgården eller gården eftersom den kan innehålla ohyra och sjukdomar som kan skada dina framtida plantor. Det bästa alternativet när du ska odla tomater hemma är att skaffa färsk toppjord.
Lär dig hur man odlar tomater hemma

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Tomater ger diverse rätter en god smak och innehåller mycket näring som tillhandahåller kropp och hälsa med stora fördelar. Du kan givetvis enkelt hitta dem i butiker och på marknader, men ibland kan tomater vara dyra och av dålig kvalitet. Därför vill vi idag berätta hur man odlar tomater hemma.

När du odlar tomater själv kan du garantera att de är fria från bekämpningsmedel och andra kemikalier som används på kommersiella odlingar för att hålla dem fräscha längre – dessa har enligt forskning dessvärre visat sig vara skadliga på många olika sätt. Det är även mycket billigt, och i slutänden får du 100% ekologiska, fräscha och utsökta tomater hemma.

I dagens artikel vill vi dela med oss av några enkla tips för att odla dina egna ekologiska tomater, i krukor som förmodligen redan ligger och skräpar runt huset. Uppmärksamma varje detalj för att se till att din skörd blir bra.

Använd rätt typ av kruka när du odlar tomater

Krukor för tomater

Krukan du väljer är en av de viktigaste faktorerna för att försäkra framgång när du odlar tomater. Ju större de är, desto större chans att du får bra resultat. Självklart finns det fördelar med att plantera en trädgård, terrass eller trall där du har mycket extraplats, men utan sådan lyx kan du fortfarande använda dig av riktigt stora krukor.

  • Generellt rekommenderar vi en kruka som är minst 50 cm djup och proportionerligt bred. Det ger rötterna tillräckligt med plats för att växa.
  • Behållare av plast är enklare att flytta.
  • Avslutningsvis kan du placera en skål eller ett fat under krukan för att samla upp vattnet som dräneras ut.

Försäkra att rötterna har god dränering

Dräneringen av krukan är ytterligare en viktig faktor. Det bör finnas hål i botten för att möjliggöra god dränering och förhindra att jorden ansamlar för mycket fukt. För att inte jorden ska komma ut ur hålen kan du lägga ett fint nät i botten av krukan.

Rätt typ av plantjord

Använd rätt jord

Det är en bra idé att undvika jord från din bakgård eller trädgård, eftersom jorden kan innehåll ohyra eller sjukdomar som kan skada dina plantor. Ett bättre alternativ är att blanda 60% kokosfiber med 40% maskkompost.

Hur planterar man tomater?

Tomatplantor i krukor

När du har köpt tomatfrön eller småplantor från ett trädgårdscenter kan du plantera dem i dina förberedda behållare.

  • Fyll först en tredjedel av krukan med blandningen vi rekommenderar ovan.
  • Placera din plantor eller frön i blandningen och tillsätt sedan mer tills den når upp till basen av växten.
  • Nyp varsamt till jorden vid plantans bas så att den står stabilt.

Vattning

Vi vill först varna dig om att du måste vara noggrann när du vattnar och se till att jorden är väldigt fuktig. Undvik att blöta bladen, stjälkarna och basen av plantorna. Efter det tillför du bara vatten till plantjorden i enlighet med hur mycket den kan hålla. Du behöver inte vattna dem varje dag.

Ta en noggrann titt på jorden och försäkra att den alltid är lite fuktig. Undvik att övervattna dina plantor eftersom för mycket fukt kan orsaka andra problem.

Blompinnar

För att försäkra att dina hemodlade tomater växer som de ska är det viktigt att du ger lite stöd när de blir större. En blompinne hjälper dem att bli höga och raka.

Gödsel

Efter två månader bör du börja använda gödsel för att försäkra en full och stor skörd. Du kan köpa organisk gödsel i alla blombutiker, och etiketten bör berätta hur mycket du ska ge till varje planta.

Skörd

När du odlar tomater hemma är det bra att veta att de mognar långsamt, och att det är när de är mogna som du bör börja plocka dem. Vissa tomater mognar dock inte helt på plantan, och då är det bäst att plocka och förvara dem på en sval plats tills de mognar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.